keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Locuinta de serviciu. Ajustare TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Nov. 2010
Tags: locuinta de serviciu, ajustare tva, codul fiscal

Autor: Georgeta Serban Matei, valabil la 22-Noiembrie-2010Intrebare:O firma inchiriaza un apartament (proprietatea firmei) unui salariat ca locuinta de serviciu. Suprafata apartamentului depaseste ...

Autor: Georgeta Serban Matei, valabil la 22-Noiembrie-2010

Intrebare:

O firma inchiriaza un apartament (proprietatea firmei) unui salariat ca locuinta de serviciu. Suprafata apartamentului depaseste suprafata recunoscuta de Legea locuintei. Pentru aceasta suprafata trebuie facuta ajustare avand in vedere ca s-a dedus TVA. Atunci cand firma a dedus TVA cand a construit cladirea unde se afla acest apartament?

Raspuns:

Indiferent de suprafata inchiriata, ajustarea TVA dedusa la momentul achizitiei apartamentului trebuie efectuata in conditiile in care locuinta respectiva este inchiriata prin aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere a TVA reglementat prin articolul 141 alin. 2 litera e) din Codul fiscal.
 
Ajustarea TVA dedusa pentru bunurile imobile este reglementata prin art. 149 alin. (4) litera a) punctul 2 conform caruia ajustarea taxei deductibile prevazute la alin. (1) lit. d) se efectueaza in situatia in care  bunul de capital este folosit de persoana impozabila pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere a taxei.  Ajustarea se efectueaza o singura data, pentru intreaga perioada de ajustare ramasa, in perioada fiscala in care are loc schimbarea destinatiei bunului de la utilizarea pentru realizarea de operatiuni taxabile la utilizarea in regim de scutire fara drept de deducere a TVA.   
 
Ajustarea pentru bunuri imobile se efectueaza dupa cum urmeaza:

- pentru o perioada de 5 ani daca bunul a fost achizitionat/construit inainte de data aderarii si nu a mai suportat lucrari de modernizare si transformare pentru care firma dvs. a exercitat dreptul de deducere;

- pentru o perioada de 20 ani daca:

- bunul a fost achizitionat/construit inainte de data aderarii, dar  a  suportat lucrari de modernizare si transformare pentru care firma dvs. a exercitat dreptul de deducere;

- bunul a fost achizitionat/construit dupa  data aderarii.
 
D.p.d.v. contabil, suma TVA rezultata din ajustare se inregistreaza prin formula 658 (sau 635) = 4426. D.p.d.v.  fiscal, operatiunea se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 29 denumit  "Ajustari conform pro-rata/ajustari pentru bunurile de capital".   
 
Ajustarea astfel efectuata trebuie evidentiata d.p.d.v. fiscal si in Registrul bunurilor de capital.
Pentru a evita ajustarea sumei TVA care conduce inevitabil la diminuarea profitului contabil si fiscal, singura posibilitate este sa aplicati regimul normal de taxare in baza   prevederilor art. 141 alin. 3, dar numai dupa formularea  acestei optiuni  pe baza unei notificari care trebuie depuse la organul fiscal competent.
           
Faptul ca apartamentul respectiv este inchiriat sub forma unei locuinte de serviciu nu are relevanta asupra tratamentului fiscal d.p.d.v. al TVA aplicabil serviciului de inchiriere.
          
In concluzie, pentru inchirierea unui bun imobil, indiferent de calitatea chiriasului (persoana fizica salariata sau nesalariata, persoana juridica impozabila sau neimpozabila inregistrata sau neinregistrata in scopuri de TVA), se aplica unul din urmatoarele doua regimuri fiscale:

- regimul de scutire fara drept de deducere a TVA, caz in care este obligatorie ajustarea sumei TVA pentru care s-a exercitat dreptul de deducere;

- regimul normal de taxare prin aplicarea cotei  standard TVA de 24%, caz in care nu trebuie efectuata ajustarea sumei TVA pentru care s-a exercitat dreptul de deducere.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016