Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Procedura de modificare a anului fiscal. Cum procedam si ce conditii vom respecta?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Mar. 2016 Exclusiv
Tags: modificare an fiscal, capital strain, an fiscal diferit, codul fiscal, exercitiu financiar

Abordand tema procedurii de modificare a anului fiscal, dam ca exemplu o societate comerciala cu sediul in Romania, membra a unui grup cu capital strain si cu un an fiscal diferit de anul calendaristic (01.08.N-30.09.N+1). Incepand cu anul N+1, Consiliul de Administratie al Grupului hotaraste ca anul fiscal sa fie de 13 luni (01.08.2015 - 31.10.2016). Vom vedea astfel care este procedura legala, fiscal si contabila pentru o astfel de modificare. De asemenea, vom vedea ce documente sunt necesare si ce institutii vor fi instiintate in aceasta privinta.

 
In conformitate cu dispozitiile art. 27 exercitiul financiar reprezinta perioada pentru care trebuie intocmite situatiile financiare anuale si, de regula, coincide cu anul calendaristic. Deosebit de important este faptul ca alin. (3) ala aceluiasi articol statueaza faptul ca exercitiul financiar poate fi diferit de anul calendaristic, alin. (2) dispune ca durata exercitiului financiar este de 12 luni.
 
Din punct de vedere procedural, alin. (6) al art. 27 stabileste obligatia pentru persoanele care opteaza pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic de a instiinta in scris unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor Publice despre exercitiul financiar ales, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceputul exercitiului financiar ales.
 
Din punct de vedere fiscal sunt incidente prevederile art. 16 din Codul fiscal care definesc anul fiscal ca fiind anul calendaristic dar care la alin. (5) dispune faptul ca prin exceptie de la regula contribuabilii care au optat, in conformitate cu legislatia contabila in vigoare, pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic pot opta ca anul fiscal sa corespunda exercitiului financiar.
 
Primul an fiscal modificat include si perioada anterioara din anul calendaristic cuprinsa intre 1 ianuarie si ziua anterioara primei zi a anului fiscal modificat, acesta reprezentand un singur an fiscal.
 
Din punct de vedere procedural art. 16 alin. (5) din Codul fiscal stabileste obligatia contribuabililor de a comunica organelor fiscale competente optiunea pentru anul fiscal modificat, in termen de 15 zile de la data inceperii anului fiscal modificat depunand formularul 014 - Notificare privind modificarea anului fiscal probat prin OPANAF 3495/2015.
 
In concluzie, mai intai se notifica modificarea exercitiului financiar si ulterior are loc notificarea modificarii anului fiscal cu observatia ca durata nu poate depasi 12 luni astfel ca urmeaza a modifica durata aleasa de societate pentru a respecta acest interval maxim.
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Procedura de modificare a anului fiscal. Cum procedam si ce conditii vom respecta?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016