Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Aproximativ 50 de profesori de economie de la mari universitati din Romania au redactat o scrisoare deschisa prin care isi exprima dezacordul fata de masurile implementate prin Ordonanta 114/2018, subliniind faptul ca unul dintre efectele nocive ale acesteia ar fi cresterea costului de finantare a statului.
- Costurile cu taxarea activelor se vor reflecta in dobanzi mai mici la depozite (ceea ce inseamna o lovitura pentru clientii bancilor – a deponentilor), cat si prin dobanzi mai mari la credite si restrictii la creditare (ceea ce va ridica probleme debitorilor).
- De altfel, previziunile profesorile sunt acelea ca bancile isi vor incetini ritmul de crestere al creditelor si ar putea sa isi diminueze activele, chiar prin externalizare catre bancile mama, ca o masura de reducere a impactului acestei taxe.
- Aceasta masura loveste in bancile cu capital romanesc mai mult decat in cele cu capital strain, spun profesorii, care atrag atentia si asupra faptului ca produsele si serviciile bancare se vor scumpi rapid.
- Pe de alta parte, BNR pierde capacitatea de a implementa politica monetara, independenta bancii centrale fiind, astfel, afectata, noteaza adevarul.ro.
Profesorii universitari cer, asadar, de urgenta retragerea acestei masuri de catre Guvernul Romaniei si gasirea rapida de alte solutii decat supra-taxarea economiei.
De asemenea, acestia mai solicita:
- identififcarea corecta a problemelor din sectorul financiar-bancar,
- Atragerea in dezbaterea publică pentru gasirea de solutii a tuturor specialistilor din institutiile cheie (BNR, ASF, Consiliul Concurentei etc.) a asociatiilor patronale, a asociatiilor de bunuri de consum si servicii, etc.,
- Adoptarea de urgenta a unei strategii pe termen mediu si lung de dezvoltarea a sistemului financiar-bancar din Romania.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ANAF a publicat Declaratia 112. Despre modificarile fiscale introduse - Analiza zilei cu Irina DumitrescuCompaniile petroliere: OUG 114/2018 va avea efecte negative asupra economiei. Afectat va fi consumatorul casnicANAF a actualizat D112. Noua versiune a PDF-ului inteligent. Angajatorii din constructii trebuie sa depuna rectificativaANRE a aprobat noile tarife reglementate la energia electrica. Cat vor plati clientii casnici incepand cu 1 martie 2019?Ministrul Finantelor: OUG 114 va fi modificat pana la finalul lunii martieUltimele articole
Aplicare salariu minim de 3.000 lei in domeniul constructiilor. Coduri CAEN care au aceasta obligatieFormularul 120 se modifica. Noile instructiuni de completare pentru Decontul privind accizeleProgram de Guvernare: Cota unica de impozitare, restructurarea ANAF si revizuirea unor acte normative precum legea split TVAPresedintele AFEER: Ordonanta 114/2018 nu a fost justificata,dar acum trebuie sa vedem cum lucram cu eaANAF introduce un nou formular: Declaratia 109 (proiect OPANAF)Articole similare
Efecte negative posibile dupa reducerea TVA. Care sunt concluziile dupa noile preturi?Isarescu: Politicile din 2009 si 2010 sunt coerente, dar ajustarea este putin cam tareBNR emite Circulara privind ratele dobanzilor platite la rezervele minime obligatorii in lei si in euroGuvernatorul BNR: O solutie pentru majorarea pensiilor ar fi imprumuturilePenalitati contractuale pentru neachitarea marfii livrate in regim de custodie. Cum procedam corect?Ultimele articole
E-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITVenituri din chirii in lei si euro. Ce obligatii declarative au persoanele fizicePlafon TVA. Care sunt limitele in 2024 si obligatii la depasirea lorRO e-Factura. Cum se inregistreaza facturile cu TVA in euroFirme care primesc imprumuturi de la persoane fizice. Cum se stabileste dobandaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"