Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Aproximativ 50 de profesori de economie de la mari universitati din Romania au redactat o scrisoare deschisa prin care isi exprima dezacordul fata de masurile implementate prin Ordonanta 114/2018, subliniind faptul ca unul dintre efectele nocive ale acesteia ar fi cresterea costului de finantare a statului.
- Costurile cu taxarea activelor se vor reflecta in dobanzi mai mici la depozite (ceea ce inseamna o lovitura pentru clientii bancilor – a deponentilor), cat si prin dobanzi mai mari la credite si restrictii la creditare (ceea ce va ridica probleme debitorilor).
- De altfel, previziunile profesorile sunt acelea ca bancile isi vor incetini ritmul de crestere al creditelor si ar putea sa isi diminueze activele, chiar prin externalizare catre bancile mama, ca o masura de reducere a impactului acestei taxe.
- Aceasta masura loveste in bancile cu capital romanesc mai mult decat in cele cu capital strain, spun profesorii, care atrag atentia si asupra faptului ca produsele si serviciile bancare se vor scumpi rapid.
- Pe de alta parte, BNR pierde capacitatea de a implementa politica monetara, independenta bancii centrale fiind, astfel, afectata, noteaza adevarul.ro.
Profesorii universitari cer, asadar, de urgenta retragerea acestei masuri de catre Guvernul Romaniei si gasirea rapida de alte solutii decat supra-taxarea economiei.
De asemenea, acestia mai solicita:
- identififcarea corecta a problemelor din sectorul financiar-bancar,
- Atragerea in dezbaterea publică pentru gasirea de solutii a tuturor specialistilor din institutiile cheie (BNR, ASF, Consiliul Concurentei etc.) a asociatiilor patronale, a asociatiilor de bunuri de consum si servicii, etc.,
- Adoptarea de urgenta a unei strategii pe termen mediu si lung de dezvoltarea a sistemului financiar-bancar din Romania.

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Formularul 120 se modifica. Noile instructiuni de completare pentru Decontul privind accizelePresedintele AFEER: Ordonanta 114/2018 nu a fost justificata,dar acum trebuie sa vedem cum lucram cu eaCompaniile petroliere: OUG 114/2018 va avea efecte negative asupra economiei. Afectat va fi consumatorul casnicANRE a aprobat noile tarife reglementate la energia electrica. Cat vor plati clientii casnici incepand cu 1 martie 2019?Program de Guvernare: Cota unica de impozitare, restructurarea ANAF si revizuirea unor acte normative precum legea split TVAUltimele articole
Aplicare salariu minim de 3.000 lei in domeniul constructiilor. Coduri CAEN care au aceasta obligatieANAF introduce un nou formular: Declaratia 109 (proiect OPANAF)ANAF a actualizat D112. Noua versiune a PDF-ului inteligent. Angajatorii din constructii trebuie sa depuna rectificativaSalariati care lucreaza pe teritoriul unui stat membru: Tratament fiscal, conform OUG 114/2018Surpriza din partea MFP: Taxa pe lacomie nu se elimina… doar se transforma. Taxa se aplica diferentiatArticole similare
Impozit pe veniturile nerezidentilor. Este obligatoriu certificatul de rezidenta fiscala?Articol de specialitate: compensari intre persoane juridice romane si persoane juridice nerezidente. Cadru legislativUn nou acord cu FMI depinde de rezultatele evaluarii de catre ComisieComunicat Finante: Atentie la declaratia pentru impozitul pe reprezentanteFacturi prestari servicii cercetare. Decont TVAUltimele articole
Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaFacturare in RO e-Factura. Facturile in euro pot fi transmise in sistem?In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Furnizori care NU transmit factura. Cum trebuie emisa autofactura de catre firme
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"