Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
A fost adoptat recent de catre Parlament un proiect de lege care aduce modificari referitoare la activitatea desfasurata de inspectorii antifrauda.
Astfel, proiectul pentru aprobarea OUG nr. 74/2013 privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii ANAF, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost adoptat de Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, in sedinta din 30 septembrie. Proiectul fusese adoptat de Senat inca din octombrie 2013, insa acesta nu continea modificarile si completarile introduse de deputati.
Nota: in 2013, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a fost reorganizata in urma emiterii OUG nr. 74/2013. In urma acestei reorganizari a fost infiintata Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF), in cadrul careia activeaza inspectorii antifrauda.
Noi functii in cadrul DGAF
Noile dispozitii completeaza functiile utilizate de DGAF in realizarea atributiilor sale.
Astfel, pe langa functiile publice specifice de inspector antifrauda si functiile publice generale, se introduc functiile publice specifice de inspector general antifrauda, inspector general adjunct antifrauda, inspector-sef antifrauda, dar si functiile contractuale.
Numirea in functie si evaluari anuale
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Inspectorii antifrauda si inspectorii-sefi antifrauda vor putea fi numiti in functie in urma unui concurs/examen, daca vor respecta urmatoarele conditii minime:
• absolvirea de studii universitare de licenta cu diploma, respectiv studii superioare, juridice sau economice, de lunga durata, cu diploma de licenta ori echivalenta;
• promovarea evaluarilor psihologice complexe;
• promovarea evaluarilor de integritate, inclusiv prin evaluarea personalului DGAF din punct de vedere psihologic si al comportamentului simulat.
O alta noutate este ca inspectorii antifrauda si inspectorii-sefi antifrauda vor fi supusi anual (de cel mult doua ori) evaluarilor psihologice complexe si evaluarilor de integritate.
Detasarea si numirea in alta localitate decat cea de domiciliu
Actualele prevederi stabilesc ca inspectorii antifrauda sunt detasati timp de trei ani in interes de serviciu. Prin noua lege se introduce precizarea ca acestia vor beneficia in acea perioada de toate drepturile prevazute de lege in cazul detasarii.
De asemenea, daca vor fi numiti in alta localitate decat cea de domiciliu, inspectorii generali antifrauda si inspectorii generali adjuncti antifrauda vor beneficia de locuinta de serviciu / compensatie lunara pentru chirie si de patru deplasari lunare dus-intors (ce vor fi decontate) intre localitatea in care sunt numiti si cea in care domiciliaza.
Nota: Pentru ca noile prevederi sa se aplice, legea trebuie promulgata prin decret prezidential si apoi publicata in Monitorul Oficial.
Baza legala: Camera Deputatilor, OUG 74/2013
Sursa: legestart.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
6 activitati suspecte care atrag atentia inspectorilor antifraudaNoi sanctiuni dispuse de Directia de Antifrauda FiscalaMinistrul Muncii a emis Ordinul: Efectuarea controalelor la angajatori, SUSPENDATA!Retea evazionista de 50 firme specializate. Inspectorii antifrauda au identificat un prejudiciu de peste 7,5 mil. euroDirectia Generala Antifrauda Fiscala: Amenzi de aproape 2 milioane de lei in doar doua zileUltimele articole
Controale e-Transport: 300 de INSPECTORI ANTIFRAUDA verifica traficul rutierControale antifrauda. Prejudiciu de peste 3 milioane de lei cauzat bugetului de stat in domeniul constructiiReorganizarea ANAF va duce la disparitia inspectorilor antifrauda (sindicate)Inspectorii Antifrauda deruleaza verificari de tip blitz! Amenzi de peste 4,1 milioane de leiATENTIE! ANAF a dat amenzi de milioane de leiArticole similare
Noul proiect care anuleaza cele mai multe penalitati sau majorari de intarziereOficial! Presedintele Iohannis a semnat decretul privind DUBLAREA alocatiilor copiilor!Masinile cu volan pe dreapta ar putea fi INTERZISE in Romania. Care sunt exceptiileDin ce cauza s-a declansat procedura de infringement fata de RomaniaAnaliza consultant. PROIECT DE LEGE privind anularea unor obligatii fiscaleUltimele articole
Salariul minim european, o garantie ca salariile mici din tara vor creste odata cu dezvoltarea economicaMin. Muncii: Intregul demers de realizare a noii legi a salarizarii a fost si ramane unul transparent, deschisModificari fiscale 2023: Firmele vor plati CASS de 10% pentru tichetele de masa acordate salariatilorTichetele de masa ar putea fi impozitate cu 10% daca noul pachet de masuri fiscale va fi promulgat de PresedinteProiect: Din 1 ianuarie 2026 rovinieta ar putea fi obligatorie doar pentru vehiculele de pana in 3,5 toneArticole similare
Noi norme fiscale: Sigiliile aplicate de Directia AntifraudaArticole similare
Controlul antifrauda si consecintele acestuiaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"