keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Onorarii executor judecatoresc de la debitori persoane fizice. Cand e obligatorie emiterea facturii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Dec. 2016 Exclusiv
Tags: obligativitatea emiterii facturii, onorarii executor judecatoresc, debitori, prestari servicii

In randurile de mai jos, stabilim daca in cazul unei profesii liberale, in speta executor judecatoresc, exista obligativitatea emiterii de facturi fiscale pentru onorariul cuvenit in urma redistribuirii sumelor recuperate de la debitori persoanelor fizice a carui incasare se face prin virament bancar in baza unui borderou in care ajung initial sumele recuperate. De asemenea, vom vedea care sunt consecintele in cazul neemiterii acestor facturi si inregistrarii in Jurnalul de vanzari cu evidentierea TVA, cu precizarea ca incasarea se face din extrasul de cont.

Conform art. 319 alin. 6 lit. a din Codul fiscal orice persoana impozabila este obligata sa emita factura catre fiecare beneficiar pentru orice livrare de bunuri sau prestare de servicii.
 
Situatiile in care persoana impozabila furnizoare sau prestatoare este scutita de obligatia emiterii facturii sunt prevazute la art. 319 alin. 10 lit. a-c din Codul fiscal si se refera la livrarile de bunuri si prestarile de servicii  pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale, transportul persoanelor pe baza biletelor de calatorie sau abonamentelor, accesul pe baza de bilet la: spectacole, muzee, cinematografe, evenimente sportive, targuri, expozitii, livrarile de bunuri efectuate prin automatele comerciale, serviciile de parcari auto a caror contravaloare se incaseaza prin automate, servicii de reincarcare electronica a cartelelor telefonice preplatite si altele similare. Dar si in aceste situatii emiterea facturilor devine obligatorie, daca beneficiarii solicita facturile.
 
In speta prezentata, avand in vedere ca este vorba de prestari de servicii efectuate de executor judecatoresc si incasate prin banca, deci de prestari de servicii pentru care nu se emit bonuri fiscale, nu este incidenta exceptia de la art. 319 alin. 10 lit. a din Codul fiscal si executorul judecatoresc trebuie sa emita facturi catre fiecare beneficiar in parte.
 
Potrivit pct. 25 din Normele generale de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin O.M.F.P. nr. 2.634/2015 privind documentele financiar-contabile factura este document justificativ care sta la baza inregistrarii in contabilitate a operatiunilor economice, iar conform art. 41 pct. 2 lit. c coroborat cu art. 42 alin. 1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata nerespectarea reglementarilor emise de MFP cu privire la intocmirea si utilizarea documentelor justificative constituie contraventie, care se sanctioneaza cu amenda de la 300 la 4.000 lei. Ca atare, este recomandata emiterea facturilor pentru onorariile incasate pentru a evita aplicarea amenzii in cazul unui control "riguros", chiar daca nu sunt consecinte fiscale, veniturile si TVA colectata aferenta fiind inregistrate si declarate in baza extraselor de cont si a jurnalului de vanzari.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016