Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In randurile de mai jos, stabilim daca in cazul unei profesii liberale, in speta executor judecatoresc, exista obligativitatea emiterii de facturi fiscale pentru onorariul cuvenit in urma redistribuirii sumelor recuperate de la debitori persoanelor fizice a carui incasare se face prin virament bancar in baza unui borderou in care ajung initial sumele recuperate. De asemenea, vom vedea care sunt consecintele in cazul neemiterii acestor facturi si inregistrarii in Jurnalul de vanzari cu evidentierea TVA, cu precizarea ca incasarea se face din extrasul de cont.
Conform art. 319 alin. 6 lit. a din Codul fiscal orice persoana impozabila este obligata sa emita factura catre fiecare beneficiar pentru orice livrare de bunuri sau prestare de servicii.Situatiile in care persoana impozabila furnizoare sau prestatoare este scutita de obligatia emiterii facturii sunt prevazute la art. 319 alin. 10 lit. a-c din Codul fiscal si se refera la livrarile de bunuri si prestarile de servicii pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale, transportul persoanelor pe baza biletelor de calatorie sau abonamentelor, accesul pe baza de bilet la: spectacole, muzee, cinematografe, evenimente sportive, targuri, expozitii, livrarile de bunuri efectuate prin automatele comerciale, serviciile de parcari auto a caror contravaloare se incaseaza prin automate, servicii de reincarcare electronica a cartelelor telefonice preplatite si altele similare. Dar si in aceste situatii emiterea facturilor devine obligatorie, daca beneficiarii solicita facturile.
In speta prezentata, avand in vedere ca este vorba de prestari de servicii efectuate de executor judecatoresc si incasate prin banca, deci de prestari de servicii pentru care nu se emit bonuri fiscale, nu este incidenta exceptia de la art. 319 alin. 10 lit. a din Codul fiscal si executorul judecatoresc trebuie sa emita facturi catre fiecare beneficiar in parte.
Potrivit pct. 25 din Normele generale de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin O.M.F.P. nr. 2.634/2015 privind documentele financiar-contabile factura este document justificativ care sta la baza inregistrarii in contabilitate a operatiunilor economice, iar conform art. 41 pct. 2 lit. c coroborat cu art. 42 alin. 1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata nerespectarea reglementarilor emise de MFP cu privire la intocmirea si utilizarea documentelor justificative constituie contraventie, care se sanctioneaza cu amenda de la 300 la 4.000 lei. Ca atare, este recomandata emiterea facturilor pentru onorariile incasate pentru a evita aplicarea amenzii in cazul unui control "riguros", chiar daca nu sunt consecinte fiscale, veniturile si TVA colectata aferenta fiind inregistrate si declarate in baza extraselor de cont si a jurnalului de vanzari.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Onorarii executor judecatoresc de la debitori persoane fizice. Cand e obligatorie emiterea facturii?":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Avans achizitii intracomunitare. Cum procedam la modificarea perioadei fiscale?Avans intracomunitar. Cum procedam privind pierderea fiscala si regimul TVA?
Mai multe articole despre obligativitatea emiterii facturii
Articole similare
Contractul de subantepriza. Inregistrarea TVAFacilitati fiscale instituite prin Ordonanta Guvernului nr. 6 din 2019. ANULAREA unor obligatii accesoriiReminder ANAF! Tipuri de facilitati fiscale ce pot fi accesate pentru conformare la plata obligatiilor fiscalePartener in faliment. Cum procedam in ce priveste creantele?Analiza zilei: Radierea inregistrarii fiscale in noul Cod de procedura fiscalaUltimele articole
Reminder ANAF! DEBITORIi si persoanele juridice pot accesa restructurarea obligatiilor bugetare pe o perioada de 7 aniModificare norme OUG 37/2020. Noi prevederi pentru anumite categorii de DEBITORI care solicita suspendarea platii ratelor( Proiect de Hotarare MFP)Ministerul Finantelor mentine in continuare esalonarea simplificata pentru sume de peste 500 de lei, respectiv 5.000 de leiNou! In anul 2021 nu se datoreaza impozit specific pentru o perioada de 90 de zile, calculate incepand cu data de 1 ianuarie (OUG 226/2020)Contract de mediere. Cum se inregistreaza scaderea din evidente a creantelor ?
Mai multe articole despre debitori
Articole similare
ANAF a facut noi precizari privind modificarile aduse Declaratiei 394. Considera ca noua varianta e una simplificataVenituri pro-rata. Cum calculam pro-rata pentru mai multe tipuri de chirii?Ghid ANAF mai 2017: Obligatia de declarare a veniturilor realizate din strainatate pentru anul fiscal 2016Studiu de caz: Decontul de TVA. FacturareInchiriere stand expozitional. Regim de taxareUltimele articole
Asociatiile de proprietari in 2021. Declararea si plata impozitelor si contributiilor aferente veniturilor din contractele de mandatRegimul fiscal aplicabil persoanelor implicate in procesul de vaccinare impotriva COVID-19 (OUG 3/2021)Noi reglementari privind acordarea biletelor de tratament balnear pentru anul 2021 prin Casa de Pensii (Proiect Hotarare MMPS)Deductibilitate cheltuieli PRESTARI SERVICII autovehicul. Acordare reducere comerciala 100%Reduceri comerciale acordate. Tratament contabil si fiscal. Este afectata baza de impozitare pe veniturile microintreprinderilor?
Mai multe articole despre prestari servicii

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"