Tags: plafonare dobanzi, aviz pentru plafonarea dobanzilor, og 13/2011
Proiectul de lege care modifica Legea privind plafonarea dobanzilor a primit, marti, aviz favorabil din partea comisiilor reunite de economie, buget si juridica ale Camerei Deputatilor.
Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare, Comisia pentru buget, finante si banci, precum si Comisia juridica, de disciplina si imunitati s-au reunit marti pentru a discuta proiectele a trei legi, intre care si proiectul privind plafonarea dobanzilor.
Astfel, proiectul de lege care prevede plafonarea dobanzii anuale la de 2,5 ori dobanda legala, pentru creditele ipotecare si imobiliare, cu o perioada mai mare de zece ani, a fost avizat de comisiile Camerei. Proiectul de act normativ completeaza Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala renumeratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar.
Pentru creditele contractate pe o perioada mai mica de zece ani, care nu au garantie imobiliara, priectul de lege prevede plafonarea dobanzii la 18% pe an, in timp ce pentru creditele de sub 3.000 de euro, dobanda maxima va ajunge la nivelul de 50%.
Aceste dispozitii „se aplica si in cazul in care, conform contractului, consumatorul datoreaza penalitati de intarziere, majorari sau alte costuri care desemneaza daunele-interese moratorii”, potrivit proiectului de lege.
De asemenea, in proiect se prevede ca legea se va aplica si contractelor aflate deja in derulare la data intrarii in vigoare, “pentru echilibrarea riscurilor contractuale”.
Deocamdata, proiectul de act normativ mai are nevoie si de votul Camerei Deputatilor, pentru a fi adoptat de Parlament.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Lucrari de instalatii. Panouri fotovoltaice
Intrebare:
O societate ce are ca activitate lucrari cu instalatii si lucrari de constructii achizitioneaza pentru o lucrare panouri fotovoltaice si materiale conexe. Pe factura de la furnizor avem si o pozitie cu taxa timbru verde.
Cum inregistram in contabilitate aceasta taxa de timbru verde?
Se factureaza aceasta taxa mai departe la clientul unde s-au facut serviciile de instalare si montaj? Aceste panouri vor fi scoase din gestiune in baza unui deviz de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Vanzare imobil, depasire plafon TVA
Intrebare:
O firma cu domeniul de activitate cu CAEN specific constructiilor a investit in constructia unei cladiri, mai exact duplex. Pana acum nu a facturat absolut nimic dar ar vrea sa vand constructia chiar daca nu este inca finalizata. Firma in acest moment este neplatitoare de tva si vanzarea ar fi undeva in jurul valorii de 100.000 euro. Poate vinde cladirea fara TVA sau este obligata sa plateasca TVA pentru deoarece prin aceasta tranzactie depaseste deja pragul de 300.000 lei? Este ceva...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Omisiune constituire rezerva legala
Intrebare:
O societate A se divizeaza partial in cursul anului 2020, respectiv data infiintarii societatii beneficiare B este 30.09.2020, capital social 16400 lei. Prin divizarea partiala se transmit si in categoria alte rezerve (1068) din patrimoniul societatii divizate A suma de 105000 ron.
Incepand cu anul 2022 societatea B a obtinut profit, pana in 2024 inclusiv, si s-au distribuit dividende din profitul anilor 2022 si 2023. In anul 2024 profitul obtinut a ramas...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regimul fiscal-contabil al licentelor si al serviciilor de implementare
Intrebare:
In luna iunie anul curent am achizitionat un pachet de servicii informatice care, conform contractului, este compus din furnizarea licentelor si serviciile de implementare ale acestuia.
Tot in luna iunie am primit factura de licente care s-au si instalat pe serverul nostru, iar in luna septembrie va urma factura cu serviciile de implementare, atunci cand se va incepe si testarea programului si punerea in functiune prin instruire.
Care este tratamentul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cota TVA suplimente alimentare august 2025
Intrebare:
Stiu ca inca nu s-a publicat modificarea cotelor de TVA incepand cu 1 august in Monitorul Oficial, dar trebuie sa pregatim partea de soft. In varianta de modificare: hrana pentru animale apare in continuare la cota redusa (11%), medicamentele de uz veterinar la cota standard de 21%. Nu imi este clara incadrarea suplimentelor alimentare, deoarece de multe ori sunt considerate alimente. Deja clientii ne intreaba cu ce cota de TVA vom factura produsele de la 1 august.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inregistare tableta cu discount 100%
Intrebare:
Se achizioneaza cu factura fiscala, o tableta in valoare de 9967 lei (pret fara TVA) la care de aplica un discount de -9967 lei, rezultand pret final al tabletei = 0 lei.
In aceste conditii, este legala incadrarea tabletei la obiecte de inventar, chiar daca depaste valoarea de 2500 lei?
Ar fi corecta inregistarea: 603 = 303 = 9967 lei / 303 = 7588 = 9967 lei, sau este obligatoriu sa fie inregistrate la mijloace fixe?
Va multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<