Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Proiectul de lege care modifica Legea privind plafonarea dobanzilor a primit, marti, aviz favorabil din partea comisiilor reunite de economie, buget si juridica ale Camerei Deputatilor.
Astfel, proiectul de lege care prevede plafonarea dobanzii anuale la de 2,5 ori dobanda legala, pentru creditele ipotecare si imobiliare, cu o perioada mai mare de zece ani, a fost avizat de comisiile Camerei. Proiectul de act normativ completeaza Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala renumeratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar.
Pentru creditele contractate pe o perioada mai mica de zece ani, care nu au garantie imobiliara, priectul de lege prevede plafonarea dobanzii la 18% pe an, in timp ce pentru creditele de sub 3.000 de euro, dobanda maxima va ajunge la nivelul de 50%.
Aceste dispozitii „se aplica si in cazul in care, conform contractului, consumatorul datoreaza penalitati de intarziere, majorari sau alte costuri care desemneaza daunele-interese moratorii”, potrivit proiectului de lege.
De asemenea, in proiect se prevede ca legea se va aplica si contractelor aflate deja in derulare la data intrarii in vigoare, “pentru echilibrarea riscurilor contractuale”.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Deocamdata, proiectul de act normativ mai are nevoie si de votul Camerei Deputatilor, pentru a fi adoptat de Parlament.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Imprumut intre doua firme. Care vor fi inregistrarile contabile?O firma poate fi creditata in numerar si dupa data de 11 noiembrie 2023, cand a intrat in vigoare Legea 296/2023?Penalitati contractuale pentru neachitarea marfii livrate in regim de custodie. Cum procedam corect?Vanzare imobile in rate in regim propriu. Obligatiile societatii vanzatoareStabilirea prin contract a termenului si nivelului dobanzii. Ce obligatii avem?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"