Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inscrierea rectificarilor in registrul de evidenta fiscala

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Ian. 2011
Tags: registrul de evidenta fiscala, rectificari, declaratia anuala

Intrebare:In anul 2008 societatea a emis o factura de 5.000.000 RON (fara TVA fiind vorba despre penalitati contractuale). Tinand cont ca in contractul incheiat intre parti nu era stipulat calculul ...

Intrebare:
In anul 2008 societatea a emis o factura de 5.000.000 RON  (fara TVA fiind vorba despre penalitati contractuale). Tinand cont ca in contractul incheiat intre parti nu era stipulat calculul si facturarea penalitatilor,  factura a fost refuzata, decizia de stornare a facturii fiind luata in anul 2010. Stornarea va fi contabilizata in contul 1174 si daca da, declaratia rectificativa 101 aferenta anului 2008 va determina si rectificarea declaratiei 101 aferenta anului 2009 (tinand cont de faptul ca pierderea fiscala reportata din anul 2008 in 2009 se modifica)? Cum va fi evidentiata aceasta/aceste rectificare/i in registrul de evidenta fiscala?

Raspuns:
Potrivit principiului prudentei, asa cum este definit de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la intocmirea situatiilor financiare, evaluarea trebuie facuta pe o baza prudenta, in sensul ca trebuie sa se tina cont de toate datoriile previzibile si pierderile potentiale aparute in cursul exercitiului financiar curent sau al unui exercitiu financiar precedent, chiar daca acestea devin evidente intre data bilantului si data intocmirii acestuia, indiferent daca rezultatul exercitiului este pierdere sau profit.

In mod normal, erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale societatii, pentru una sau mai multe perioade anterioare. Erorile apar atunci cand:
- informatiile erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise, 
- informatiile ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare.

Din punct de vedere contabil, astfel de erori cuprind greseli matematice, greseli de aplicare a politicilor contabile, ignorari sau interpretari gresite a evenimentelor sau fraudelor.

OMFP nr. 3.055/2010 precizeaza la pct. 63 faptul ca prin corectarea acestora nu trebuie sa se modifice situatiile financiare ale perioadelor carora acestea apartin, ceea ce inseamna ca informatiile comparative din situatiile financiare nu trebuie ajustate ci se prezinta in notele explicative influenta corectiilor asupra pozitiei financiare, performantei financiare si modificarii pozitiei financiare. Referitor la erori trebuie sa retinem faptul ca acestea se corecteze pe seama rezultatului reportat in exercitiul financiar in care s-au descoperit, dar nu produc ajustarea situatiilor financiare comparative, ci numai prezentarea lor in notele explicative. 

Din punct de vedere contabil, inregistrarea in anul descoperirii erorilor a rezultatului nefavorabil rezultat se face:
        1174            =              411        
 „Rezultatul reportat provenit                      „Clienti”
din corectarea erorilor contabile”   
   
Potrivit dispozitiilor pct. 249 din Omfp nr. 3055/2009, in cazul in care din corectarea erorilor se genereaza pierdere contabila reportata, aceasta trebuie acoperita inainte de efectuarea oricarei repartizari de profit.

Din coroborarea acestor prevederi cu cele ale pct. 248 din Omfp nr. 3055/2009, in ct. 117 „Rezultatul reportat” se evidentiaza distinct rezultatul reportat preluat la inceputul exercitiului curent cat si rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile.     

Din punct de vedere fiscal, Hotararea Guvernului nr. 44/2004 privind Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 571/2003 prevede la pct. 13 ca veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin.

In cazul in care se constata ca dupa depunerea declaratiei anuale un element de venit sau de cheltuiala a fost omis ori a fost inregistrat eronat, aceasta trebuie sa depuna declaratia rectificativa pentru anul fiscal respectiv. Rezulta ca, se depun declaratii rectificative pentru anii 2008 si 2009.

In registrul de evidenta fiscala va faceti o adnotare in anii respectivi ca s-a depus declaratie rectificativa si motivul, inclusiv o copie a acestor declaratii, iar in anul 2010 puteti dezvolta cauza care a generat aceasta modificare.

In registrul de evidenta fiscala inregistrarea informatiilor se face in functie de specificul activitatii si de metoda utilizata de fiecare societate. Nu exista o formulare standard. Important este sa puteti prezenta informatii care sa justifice de ce ati depus in anul 2010 declaratii rectificative si de ce ati preluat alte informatii in formularul 101 pentru anul 2010.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inscrierea rectificarilor in registrul de evidenta fiscala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016