Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Leasing operational. Cum se contabilizeaza si cum stabilim deducerea cheltuielilor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Iun. 2015 Exclusiv
Tags: leasing operational, mod contabilizare, fiscalizare, scadentata, cod fiscal, deducere, taxa

In cazul urmator, o societate a contractat un leasing operational in urmatoarele conditii: prima rata are o valoare de 25.000 eurom urmand ca celelalte sa fie egale si in valoare de 450 euro.



Care este modul de contabilizare si fiscalizare a acestei prime rate, avand in vedere cuantumul?

Intra pe cheltuiala deductibila integral la data facturii sau trebuie scadentata pe perioada leasing-ului?


    Daca este vorba despre un vehicul contractat  in leasing operational,din punctul de vedere TVA,se aplica urmatoarele:
     

Conform prevederilor art. 145^1 alin (1) din Legea nr.571/2003 privind , prin exceptie de la prevederile art. 145 se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.

Conform prevederilor art. 145^1 alin. (2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, in cazul vehiculelor care sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, in sensul art. 145^1 alin. (1) din Codul fiscal, taxa aferenta cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibila conform regulilor generale prevazute la art. 145 si la art. 146 - 147^1 din Codul fiscal, nefiind aplicabila limitarea la 50% a deducerii taxei.


Potrivit prevederilor din Normele metodologice date in aplicarea acestui articol, utilizarea in scopul activitatii economice a unui vehicul cuprinde, fara a se limita la acestea: deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii, utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto.
 
Astfel, in conditiile in care autoturismul este utilizat doar pentru desfasurarea activitatii economice si demonstrati cu documente si foi de parcurs, TVA este deductibila 100%.

2) Din punctul de vedere al  impozitului  pe profit
 
In temeiul art. 21 alin. (4) lit. t) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal si al pct. 49 indice 2 din Normele metodologice de aplicare, in cazul cheltuielilor aferente unui autoturism achizitionat in sistem de leasing ,neutilizat exclusiv in scopul activitatii economice sunt deductibile la utilizator:

- 50% din cheltuielile cu combustibilii si reparatiile;
- 50% din cheltuielile facturate de societatea de leasing: chirii, dobanzi, comisioane, diferente de curs valutar, impozitul auto, asigurarea RCA etc.;
- 50% din orice alte cheltuieli care sunt atribuibile autoturismului (asigurare CASCO, inspectii tehnice periodice, rovinieta , etc.);
- 50% din partea nedeductibila de TVA.
 
Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea profitului impozabil se efectueaza dupa aplicarea limitarii aferente taxei pe valoarea adaugata, respectiv aceasta se aplica si asupra taxei pe valoarea adaugata pentru care nu s-a acordat drept de deducere din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata.

Incepand cu 01.02.2013 se limiteaza deductibilitatea cheltuielilor cu amortizarea pentru mijloacele de transport, la suma de 1.500 lei conform prevederilor art. 24 alin 11 indice 1 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, potrivit caruia "prin derogare de la prevederile art. 7 alin. (1) pct. 33 si 34, pentru mijloacele de transport persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite in Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, in limita a 1.500 lei/luna. Pentru aceste mijloace de transport nu se aplica prevederile alin. (11) lit. f) ".

La alin.11) indice 2 ale aceluiasi articol se fac precizari ca se aplica inclusiv pentru mijloacele de transport persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, achizitionate/produse anterior datei de 1 februarie 2013, pentru cheltuielile cu amortizarea stabilite in baza valorii fiscale ramase neamortizate la aceasta data.



3) MONOGRAFIE
 
Leasing operational, in situatia limitarii a cheltuielilor si a TVA in cota de 50%

Primirea in gestiune a mijlocului de transport in regim de leasing operational (valoarea ratelor de leasing):

Debit 8036 "Redevente, locatii de gestiune si alte datorii asimilate"cu ratele de leasing

% = 404 Furnizori de imobilizari
612.1 Chirie auto deductibila
612.2 Chirie auto nedeductibila
4426. 1 TVA deductibila -50%
4426. 2 TVA nedeductibila -50%

Inregistrare TVA nedeductibila

% = 4426 TVA deductibila
612.1 Chirie auto deductibila
612. 2 Chirie auto nedeductibila

Si concomitent diminuarea ratelor de leasing:

Credit cont 8036 Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriela Ilicea, economist si expert contabil


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Leasing operational. Cum se contabilizeaza si cum stabilim deducerea cheltuielilor?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016