Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Dupa determinarea taxei pe valoare adaugata de plata sau a sumei negative a taxei pentru operatiunile din perioada fiscala de raportare se determina :
- suma negativa a taxei cumulata prin adaugarea la suma negativa a taxei, rezultata in perioada fiscala de raportare, a soldului sumei negative a taxei, reportat din decontul perioadei fiscale precedente (daca nu s-a solicitat a fi rambursat), si a diferentelor negative de TVA stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii comunicate pana la data depunerii decontului.
- taxa de plata cumulata prin adaugarea la taxa de plata din perioada fiscala de raportare a sumelor neachitate la bugetul de stat, pana la data depunerii decontului de TVA, din soldul taxei de plata al perioadei fiscale anterioare, si a sumelor neachitate la bugetul de stat pana la data depunerii decontului din diferentele de TVA de plata stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii comunicate pana la data depunerii decontului.
Prin decontul de TVA se efectueaza regularizarile de taxa si se stabileste soldul taxei de plata sau soldul sumei negative a taxei, astfel:
- daca taxa de plata cumulata este mai mare decat suma negativa a taxei cumulata, rezulta un sold de taxa de plata in perioada fiscala de raportare.
- daca suma negativa a taxei cumulata este mai mare decat taxa de plata cumulata, rezulta un sold al sumei negative a taxei in perioada fiscala de raportare.
Persoanele impozabile pot solicita rambursarea soldului sumei negative a taxei din perioada fiscala de raportare, prin bifarea casetei corespunzatoare din decontul de TVA din perioada fiscala de raportare, decontul fiind si cerere de rambursare, sau pot reporta soldul sumei negative in decontul perioadei fiscale urmatoare.
Nu poate fi solicitata rambursarea soldului sumei negative a taxei din perioada fiscala de raportare, mai mic de 5.000 lei inclusiv, acesta fiind reportat obligatoriu in decontul perioadei fiscale urmatoare.
Daca persoana impozabila solicita rambursarea soldului sumei negative, acesta nu se reporteaza in perioada fiscala urmatoare.
Atentie!
Cartea Verde a Contabilitatii
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Soldul sumei negative de taxa pe valoarea adaugata inscris in decontul de taxa pe valoarea adaugata aferent perioadei fiscale anterioare datei deschiderii procedurii insolventei prevazute de legislatia in domeniu nu se preia in decontul de taxa aferent perioadei fiscale in care s-a deschis procedura, caz in care debitorul este obligat sa solicite rambursarea taxei prin corectarea decontului perioadei fiscale anterioare.
Din punct de vedere contabil, la sfarsitul fiecarei perioade, in urma compararii soldurilor conturilor 4426 si 4427 pot rezulta doua situatii :
1. TVA deductibila > TVA colectata => TVA de recuperat
Inregistrari contabile:
% = 4426
Tva deductibila
4424
Tva de recuperat
4427
Tva colectata
Compensarea cu TVA de plata din perioadele urmatoare: 4423=4424
Rabursarea de catre organele fiscale: 5121=4424
2. Tva deductibila < TVA colectata => TVA de plata
Inregistrari contabile:
4427 = %
Tva colectata
4426
Tva deductibila
4423
Tva de plata
Plata TVA: 4423 = 5121
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
REGULARIZAREA CONTURILOR DE TVA. ANALIZA ZILEIArticole similare
Bunuri constatate lipsa din gestiune. TVA. Formularul 300Noutati cu privire la DECONTUL DE TVAImprumut intre firme. Tratament TVA pentru comisioaneTVA - O firma din Romania livreaza marfuri in Franta, insa produsele finite sunt facturate unei societati din ElvetiaInregistrare in scopuri de TVA prin optiune. Raportarea operatiunilor in DECONTUL DE TVAUltimele articole
Comert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UEMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVACe OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024E-TVA: Firme care inregistreaza diferente justificate intre D300 si decontul precompletat. Cum trebuie sa procedezeGrup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAArticole similare
Comert cu autovehicule second hand, calcul TVA marja profitTVA - Scutiri pentru exporturi si livrari intracomunitare si pentru transportul international si intracomunitarAjustarea TVADepune la termen Declaratia 092. Afla pana candLichidare microintreprindere: Obligatiile asociatului unic si declaratiile care trebuie depuseUltimele articole
Depasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVASAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Miercuri, 15 ianuarie 2025, termen limita pentru depunerea unor declaratii importanteProcedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, schimbata prin Ordinul 7032/2024Articole similare
Codul fiscal 2011 - Titlul VIRegularizarea conturilor de TVA. ANALIZA ZILEIProcedura de implementare si de administrare a grupului fiscal unic. Vezi ordinul!Prescriere TVA de rambursat. Completare decont 300Determinarea sumei negative a TVA si a sumei de plata a taxeiUltimele articole
Regularizare sau prescriere TVA de rambursat reportata prin decontul de TVA cod 300ONG. Costuri purtatoare de TVA. Cum se poate recupera taxa?Fuziune prin absorbtie. Declaratiile pentru societatea absorbanta si pentru societatile absorbiteNoutati fiscale: Ordinul nr. 588/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 300Noul decont de TVA. Ce modifica ordinul publicat in Monitor?Articole similare
Decont precompletat e-TVA. Patronii IMM-urilor din Romania cer amanarea e-TVARegularizare facturi de avans emise de parteneri din UE. Cum declaram in VIES si decontul de TVA?Impozitarea exploatarii resurselor naturale, altele decat gazele naturaleRegimul fiscal TVA aplicabil importului de bunuri puse in libera circulatie in stat membruITM: Infomatii utile pentru angajat si angajator, cu privire la perioada de probaUltimele articole
SAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaSAF-T: Noi categorii de contribuabili vor fi EXCEPTATE de la depunerea D406E-Factura in 2025: De la 1 ianuarie 2025 sistemul este obligatoriu in relatia B2CDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciNoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"