Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O astfel de corectie poate avea loc numai daca se poate identifica tipul erorii din decontul de TVA depus. O astfel de eroare poate fi identificata numai daca este: eroare de calcul; o preluare ...
O astfel de corectie poate avea loc numai daca se poate identifica tipul erorii din decontul de TVA depus. O astfel de eroare poate fi identificata numai daca este:
– eroare de calcul;
– o preluare eronata a sumelor din decontul perioadei anterioare;
– o preluare eronata a sumelor din evidenta TVA.
Daca se descopera eroarea, dar nu poate fi identificata, organul fiscal transmite persoanei impozabile care a depus decontul o notificare scrisa prin care solicita deplasarea la sediul sau in scopul prezentarii documentelor justificative si a informatiilor necesare pentru identificarea erorii.
Corectarea erorilor materiale din initiativa persoanei impozabile
Daca erorile sunt constatate de persoana impozabila care a depus decontul, corectia acestora se efectueaza doar pe baza de cerere depusa fie la registratura organului fiscal competent, fie la posta, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Spre deosebire de erorile materiale din cadrul documentelor de plata a TVA care pot fi corectate numai daca cererea de corectare se depune in interiorul termenului de un an de la data efectuarii platii, corectarea erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata se poate face in cadrul termenului de prescriptie de 5 ani.
Termenul de depunere a cererii de corectare
Termenul de prescriere de 5 ani se calculeaza de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a fost depus decontul completat eronat.
De exemplu, daca pentru luna iulie 2007 ati depus un decont de TVA, iar in anul 2009 constatati o neconcordanta cu ocazia listarii unei fise analitice pe platitor pentru eliberarea unui certificat fiscal, trebuie sa procedati la depistarea erorii care a condus la o astfel de situatie. Din verificarea efectuata constatati faptul ca neconcordanta se datoreaza completarii eronate a decontului de TVA prin inversarea cifrei reprezentand valoarea livrarilor de bunuri taxabile cu cota standard TVA de 19%.
Astfel, in loc sa inscrieti in decontul de TVA operatiuni de vanzari realizate in luna iulie 2007 in valoare totala de 128.500 lei cu TVA colectata in suma de 24.415 lei, ati inscris operatiuni de vanzari in valoare totala de 125.800 lei cu TVA colectata in suma de 23.902 lei.
Pentru eroarea identificata, trebuie sa solicitati corectarea deoarece se constata neconcordanta dintre:
- evidenta contabila a firmei dvs. organizata si reflectata prin balanta sintetica de verificare a conturilor;
-
evidenta fiscala a organului fiscal competent reflectata prin fisa de evidenta analitica pe platitor.
Cererea de corectare se poate depune pana la data de 31 decembrie 2012, in cadrul termenului de prescriptie de 5 ani cuprins intre data de 1 ianuarie 2008 (anul imediat urmator anului 2007) si data de 31 decembrie 2012.
! Daca cererea de corectare se depune dupa expirarea termenului de prescriptie, se considera ca recunoasteti si datorati diferentele suplimentare de plata a TVA.
Corectarea erorii constand in omisiunea solicitarii rambursarii TVA se efectueaza tot pe baza de cerere la care se anexeaza o declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte:
- constatarea omisiunii exprimarii solicitarii de rambursare;
-
exprimarea intentiei de indreptare a acestei erori materiale.
Termenul de solutionare a cererii privind rambursarea TVA este de 45 de zile de la data depunerii cererii insotite de declaratia pe proprie raspundere.
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul info TVA.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
OPANAF nr. 3604/2015 pentru aprobarea Instructiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de TVADocumentar fiscal: Ordin ANAF nr. 700 din 2012 - modificare din oficiu a vectorului fiscal cu privire la TVACorectarea erorilor materiale din deconturile de TVAFacturi fara drept de deducere in decontul de tvaArticole similare
Cum a fost modificat Ordinul 2021/2021 prin Ordinul 371/2024. Tabel comparativOrdonanta 40/2015 pentru modificarea OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehiculeANAF: Proiect pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de declaratii informativeCompletarea Declaratiei 394. Noi informatii actualizateDeclaratii informative in scopul determinarii bazei TVA pentru resursa proprie a RomanieiUltimele articole
Declaratia 070. Termen depunere si instructiuni de completareGrup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVANotificare de conformare e-TVA. Cum se formuleaza raspunsul si pana cand se trimiteFormularul c801 – Ghidul CompletDecont TVA 2024: Ghid Complet | Completare, Depunere, TermeneAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"