Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Corectarea erorilor materiale din initiativa organului fiscal competent

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Oct. 2009
Tags: corectare erori materiale, organului fiscal competent

O astfel de corectie poate avea loc numai daca se poate identifica tipul erorii din decontul de TVA depus. O astfel de eroare poate fi identificata numai daca este: eroare de calcul; o preluare ...O astfel de corectie poate avea loc numai daca se poate identifica tipul erorii din decontul de TVA depus. O astfel de eroare poate fi identificata numai daca este:

– eroare de calcul;
– o preluare eronata a sumelor din decontul perioadei anterioare;
– o preluare eronata a sumelor din evidenta TVA.

Daca se descopera eroarea, dar nu poate fi identificata, organul fiscal transmite persoanei impozabile care a depus decontul o notificare scrisa prin care solicita deplasarea la sediul sau in scopul prezentarii documentelor justificative si a informatiilor necesare pentru identificarea erorii.

Corectarea erorilor materiale din initiativa persoanei impozabile

Daca erorile sunt constatate de persoana impozabila care a depus decontul, corectia acestora se efectueaza doar pe baza de cerere depusa fie la registratura organului fiscal competent, fie la posta, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.

Spre deosebire de erorile materiale din cadrul documentelor de plata a TVA care pot fi corectate numai daca cererea de corectare se depune in interiorul termenului de un an de la data efectuarii platii, corectarea erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata se poate face in cadrul termenului de prescriptie de 5 ani.

Termenul de depunere a cererii de corectare

Termenul de prescriere de 5 ani se calculeaza de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a fost depus decontul completat eronat.

De exemplu, daca pentru luna iulie 2007 ati depus un decont de TVA, iar in anul 2009 constatati o neconcordanta cu ocazia listarii unei fise analitice pe platitor pentru eliberarea unui certificat fiscal, trebuie sa procedati la depistarea erorii care a condus la o astfel de situatie. Din verificarea efectuata constatati faptul ca neconcordanta se datoreaza completarii eronate a decontului de TVA prin inversarea cifrei reprezentand valoarea livrarilor de bunuri taxabile cu cota standard TVA de 19%.

Astfel, in loc sa inscrieti in decontul de TVA operatiuni de vanzari realizate in luna iulie 2007 in valoare totala de 128.500 lei cu TVA colectata in suma de 24.415 lei, ati inscris operatiuni de vanzari in valoare totala de 125.800 lei cu TVA colectata in suma de 23.902 lei.

Pentru eroarea identificata, trebuie sa solicitati corectarea deoarece se constata neconcordanta dintre:

  • evidenta contabila a firmei dvs. organizata si reflectata prin balanta sintetica de verificare a conturilor;
  • evidenta fiscala a organului fiscal competent reflectata prin fisa de evidenta analitica pe platitor.

Cererea de corectare se poate depune pana la data de 31 decembrie 2012, in cadrul termenului de prescriptie de 5 ani cuprins intre data de 1 ianuarie 2008 (anul imediat urmator anului 2007) si data de 31 decembrie 2012.

! Daca cererea de corectare se depune dupa expirarea termenului de prescriptie, se considera ca recunoasteti si datorati diferentele suplimentare de plata a TVA.

Corectarea erorii constand in omisiunea solicitarii rambursarii TVA se efectueaza tot pe baza de cerere la care se anexeaza o declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte:
  • constatarea omisiunii exprimarii solicitarii de rambursare;
  • exprimarea intentiei de indreptare a acestei erori materiale.
In aceasta situatie, cererea trebuie depusa in cadrul in tervalului cuprins intre data depunerii decontului ini -tial si data depunerii decontului de TVA aferent perioadei fiscale urmatoare, fara a depasi termenul legal de depunere a acestui decont.

Termenul de solutionare a cererii privind rambursarea TVA este de 45 de zile de la data depunerii cererii insotite de declaratia pe proprie raspundere.


Articol preluat din Actualizare Consilier TVA septembrie 2009

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul info TVA.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 5 octombrie 2009
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Corectarea erorilor materiale din initiativa organului fiscal competent":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016