Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

O categorie aparte de contributii sociale | Cine e obligat la plata?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Feb. 2013 Exclusiv
Tags: formularul 030, declaratia de mentiuni, misiuni diplomatice, venituri din salarii, contributii

Inregistrarea persoanelor fizice romane care obtin venituri din salarii ca urmare a activitatii desfasurate la misiunile diplomatice si posturile consulare acreditate in Romania, in cazul in care misiunile si posturile respective nu opteaza pentru indeplinirea obligatiilor declarative si de plata a contributiilor sociale (sectiunea C din Anexa 1 la OPANAF nr.17/2013).




In conformitate cu prevederile sectiunii C din Anexa nr.1 la Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare fiscala nr.17/2013 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a acordurilor privind declararea si plata contributiilor sociale, incheiate de angajatorii nerezidenti cu persoane fizice rezidente sau nerezidente care isi desfasoara activitatea iin Romania si obtin venituri din salarii publicat in Monitorul Oficial nr.36/2013:

Persoanele fizice romane care obtin venituri din salarii ca urmare a activitatii desfasurate la misiunile diplomatice si posturile consulare acreditate in Romania, in cazul in care misiunile si posturile respective nu opteaza pentru indeplinirea obligatiilor declarative si de plata a contributiilor sociale, au obligatia sa depuna la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu:

a) formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane", pentru actualizarea vectorului fiscal, avand bifate in capitolul C "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si in capitolul E "Date privind vectorul fiscal" sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale;

b) o adeverinta din care sa rezulte datele de identificare ale misiunii diplomatice sau postului consular de la care obtin venituri din salarii Acordurile incheiate de angajatorii nerezidenti cu persoanele fizice rezidente sau nerezidente trebuie sa contina, in mod obligatoriu, elementele necesare pentru stabilirea corecta, de catre angajat, a contributiilor sociale datorate, cum ar fi: codul CAEN al activitatii principale a angajatorului, conditiile de munca etc.

In situatia in care intervin modificari cu privire la perioada pentru care se incheie acordul, acestea se declara de catre contribuabil, prin depunerea documentului justificativ, respectiv a actului aditional la organul fiscal competent.

Persoanele fizice rezidente sau nerezidente prevazute in sectiunea C au obligatia sa depuna lunar formularul 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".

In acest formular sectiunile "Date de identificare a platitorului" si "Date de identificare a asiguratului" se completeaza cu datele de identificare a persoanei fizice care are obligatia declararii contributiilor sociale.

Aceste persoane declara in formularul 112 si impozitul pe venitul din salarii datorat potrivit legii, fara a mai depune formularul 224 "Declaratie privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania".

obligatiile declarative si de plata a contributiilor sociale le revin persoanelor fizice rezidente sau nerezidente numai pentru perioada stipulata in acordul incheiat cu angajatorul.

La incetarea obligatiei de declarare si de plata a contributiilor sociale, persoana fizica rezidenta sau nerezidenta are obligatia depunerii Declaratiei de mentiuni, pentru eliminarea din vectorul fiscal a obligatiilor declarative privind impozitul pe venitul din salarii si a contributiilor sociale.

Declaratia de mentiuni care se depune la organul fiscal competent este, dupa caz:

a) formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane" - pentru persoanele fizice romane sau persoanele fizice nerezidente care detin cod numeric personal (CNP);

b) formularul 030 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice straine" - pentru persoanele fizice nerezidente care nu detin cod numeric personal.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "O categorie aparte de contributii sociale | Cine e obligat la plata?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016