Tags: persoana fizica, inregistrare in scopuri de tva
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele: 1. Sunt persoana fizica si pe anul 2020 am obtinut urmatoarele venituri: 138.170 lei din chirii 779.104 lei consultanta. Am obligatia de a ma inregistra ca platitor de tva? 2. In anul 2019 am achizitionat ca persoana fizica doua spatii comerciale din care obtin venituri, chirii, pentru care am platit tva. Pot compensa plata TVA-lui de la achizitia spatiilor comerciale in cazul in care devin platitor de tva? Va multumesc anticipat!
Raspunsul consultantului fiscal Elena Garofil:
Potrivit prevederilor art. 269 alin. (1) din Codul fiscal, este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice de natura celor prevazute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati.
La alin. 2 se arata ca in sensul prezentului titlu, activitatile economice cuprind activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor liberale sau asimilate acestora. De asemenea constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.
Potrivit prevederilor art. 310 alin. (1), persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a carei
cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b).
Potrivit prevederilor art. 316 alin. (1) lit. b), persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b) si d), trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza: daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;
Prin urmare, avand in vedere ca au fost inregistrate venituri din activitati de prestari servicii-consultanta in suma de 779.104 lei, aveti obligatia sa va inregistrati in scopuri de TVA, in termen de 10 zile de la depasirea plafonului de 300.000 de lei.
2) Potrivit prevederilor pct. 83 alin. (11) din NM, in sensul art. 310 alin. (11) din Codul fiscal, persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de taxa prin optiune conform prevederilor art. 310 alin. (3), coroborate cu prevederile art. 316 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, si persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de taxa in cazul depasirii plafonului de scutire in termenul stabilit la art. 310 alin. (6) din Codul fiscal au dreptul la ajustarea taxei deductibile aferente:
a) bunurilor aflate in stoc, serviciilor neutilizate si activelor corporale fixe in curs de executie, constatate pe baza de inventariere, in momentul trecerii la regimul normal de taxare, in conformitate cu prevederile art. 304 din Codul fiscal;
b) bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, aflate in proprietatea sa in momentul trecerii la regimul normal de taxa, in conformitate cu prevederile art. 305 din Codul fiscal;
c) activelor corporale fixe care pana la data de 31 decembrie 2015 nu erau considerate bunuri de capital, care au fost fabricate sau achizitionate pana la 1 ianuarie 2016 si care nu sunt complet amortizate la momentul trecerii la regimul normal de taxa, in conformitate cu prevederile art. 306 din Codul fiscal;
d) achizitiilor de bunuri si servicii care urmeaza a fi obtinute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxa a intervenit conform art. 282 alin. (2) lit. a) si b) din Codul fiscal inainte de data trecerii la regimul normal de taxa si al caror fapt generator de taxa, respectiv livrarea/prestarea, are loc dupa aceasta data.
Ajustarile efectuate conform alin. (11) se inscriu in primul decont de taxa depus dupa inregistrarea in scopuri de taxa conform art. 316 din Codul fiscal a persoanei impozabile sau, dupa caz, intr-un decont ulterior.
Pentru ajustarea taxei prevazute la alin. (11), persoana impozabila trebuie sa indeplineasca conditiile si formalitatile prevazute la art. 297-306 din Codul fiscal.
Prin exceptie de la prevederile art. 319 alin. (20) din Codul fiscal,
factura pentru achizitii de bunuri/servicii efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile nu trebuie sa contina mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit persoanei impozabile conform art. 316 din Codul fiscal.
In concluzie, daca terenurile respective sunt destinate utilizarii in folosul operatiunilor taxabile, dupa inregistrarea in scopuri de TVA se ajusteaza TVA deductibila pentru perioada ramasa din perioada de ajustare de 20 de ani.
In cazul mentionat sa zicem ca TVA platita a fost de 10.000 de lei, iar daca va inregistrati in scopuri de TVA in anul 2021, aveti dreptul la ajustare in suma de 9.000 de lei (10.000/20 *18).
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Ce impozite se achita in Romania de catre asociatul persoana fizica straina care detine certificat de rezidenta fiscala in Grecia in situatia distribuirii de dividende in 2024, avand in vedere si conventia de evitare a dublei impuneri? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Cum emite factureaza dpdv al TVA o societate platitoare de TVA care presteaza cursuri online cu interventia profesorului catre persoane fizice NON UE?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<