Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Utilizare auto de catre agenti de vanzari. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Aug. 2012 Exclusiv
Tags: agenti vanzari, regim tva, deducere tva, codul fiscal

Vom stabili, prin cele ce urmeaza, in ce masura, in cazul utilizarii de catre un agent de vanzari a unui vehicul inclusiv pentru transportul la si de la locul de munca se considera ca vehiculul este utilizat in interes personal. In cazul limitarii dreptului de deducere TVA la achizitia unui vehicul, partea nedeductibila a TVA-ului mareste valoarea de intrare a mijlocului fix si se reflecta in cheltuielile cu amortizarea. Vom vedea astfel daca aceste cheltuieli sunt deductibile integral.


Raspuns:

Vehiculele utilizate de agentii de vanzari se inscriu la exceptii in ceea ce priveste deductibilitatea cheltuielilor legate de autoturisme si  a TVA aferenta, conform art. 21 alin. 4 lit. t pct. 2b si art. 145^1 alin. 3 lit. b din Codul fiscal .

In cazul agentilor de vanzari, conform normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal , aprobate prin HG 670/2012, se considera neglijabila utilizarea autoturismului in scop personal. Nu trebuie sa existe o practica abuziva in uitilizarea autoturismului respectiv in scop personal, astfel ca daca acesta este utilizat de agentul de vanzari si pentru transportul de acasa la serviciu si invers, in opinia noastra nu se considera scop personal, si in acest caz se acorda deductibilitate integrala a TVA la achizitia autoturismului  precum si pentru cheltuielile leagte direct de autoturismul respectiv si TVA aferenta.

Redam mai jos prevederile pct. 45^1 alin. 5 din HG 670/2012:

"(5) In cazul vehiculelor prevazute la art. 1451alin. (3) lit. b)-f) din Codul fiscal , taxa aferenta cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si taxa aferenta cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibila conform regulilor generale prevazute la art. 145 si la art. 146-1471 din Codul fiscal , nefiind aplicabila limitarea la 50% a deducerii taxei, utilizarea acestora si pentru uz personal fiind considerata neglijabila cu exceptia situatiei in care se poate face dovada unei practici abuzive.

In situatia prevazuta la art. 1451alin. (3) lit. a) din Codul fiscal este obligatoriu ca persoana impozabila sa utilizeze exclusiv vehiculul pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat, in vederea deducerii taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si a taxei aferente cheltuielilor legate de aceste vehicule conform regulilor generale prevazute la art. 145 si la art. 146-1471 din Codul fiscal.

Totusi, in cazul vehiculelor prevazute la art. 1451alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, nu se aplica limitarea dreptului de deducere a taxei daca acestea sunt utilizate si pentru alte activitati economice ale persoanei impozabile, inclusiv pentru activitatile prevazute la art. 1451alin. (3) lit. b)-f) din Codul fiscal."

In cazul achizitiei unui autoturism (prin cumparare directa, achizitie intraocmunitara,import), in cazul utilizarii mixte a acestuia, caz in care se limiteaza dreptul de deducere a TVA la 50%, contravaloarea TVA de 50% care nu este deductibil se va include in valoarea mijlocului fix, autoturismul urmand a fi amortizat la pretul de achizitie inclusiv TVA nedeductibila de 50%.

Amortizarea calculata astfel va fi deductibila integral la calulul impozitului pe profit, aceasta nefacand obiectul limitarii, conform art. 21 alin. 4 lit. t, care prevede la paragraful 2 ca:
"Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea."
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016