Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

ANAF transmite mesaje care contrazic prevederile OUG 35/2019 privind depunerea Declaratie Unice si pe format hartie

de Alina Georgiana Costache

de Alina Georgiana Costache la 07 Iun. 2019
Tags: declaratia unica, oug 35/2019, anaf

In timp ce OUG 35/2019 - publicata in M.Of. nr. 427 din 30 mai 2019 abroga paragraful din Codul Fiscal care spune ca Declaratia Unica se depune doar online, ANAF trimite scrisori in care subliniaza necesitatea depunerii exclusiv prin mijloare electronice.

Este foarte greu pentru contribuabili sa inteleaga cum functioneaza procesul de depunere a Declaratiei Unice, cat timp nici Agentia Nationala de Administrare Fiscala nu s-a decis ce mesaj trebuie sa le transmita acestora. 

Asadar, dupa cum spuneam, prin OUG nr. 35/2019 publicata in M.Of. nr. 427 din 30 mai 2019 au fost abrogate prevederile art. 122 alin. (5) din Codul fiscal astfel incat Declaratia Unica sa poata fi depusa si in format hartie. In acest sens este necesar sa se modifice corespunzator si instructiunile de completare a formularului. Insa acestea nu doar ca nu au fost modificate, ba chiar ANAF-ul a inceput sa trimita scrisori catre contribuabili, privind instructiunile de depunere a Declaratiei Unice in care este specificat clar: 

“Declaratia Unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se depune doar in format PDF inteligent (fisierul descarcat de pe portalul ANAF), completat si validat. Dupa descarcarea fisierului pe anumite versiuni de browsere (chrome, mozilla) fisierul se poate deschide doar prin click dreapta pe mouse - open with”.

De asemenea, in scrisoarea privind Declaratia Unica, ANAF mai atrage atentia asupra faptului ca formularul nu trebuie transmis cu erori: “Daca dupa validare constatati ca formularul contine erori, este obligatoriu ca inainte de transmitere sa corectati si sa validati din nou. ATENTIE!!! Declaratia este fara erori daca in dreapta sus apare mesajul FORMULAR VALIDAT si fisierul PDF are fisier xml atasat. Puteti verifica existenta fisierului xml apasand pe agrafa din stanga formularului”. 

Extras din OUG 35/2019
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Vezi detalii

Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate

Vezi detalii


Modificarile se adopta in regim de urgenta dat fiind ca “aceste aspecte vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta si extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, impunand adoptarea de masuri imediate pe calea ordonantei de urgenta”.
 
“(...)
Art. III. -
Alineatul (5) al articolului 122 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.”
 
Asadar, conform OUG 35/2019, se abroga urmatorul paragraf din Codul Fiscal (cel semnalat cu rosu):

“TITLUL IV Impozitul pe venit

CAPITOLUL XI Venitul net anual impozabil

Art. 122. - Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate

(5) Declaratia prevazuta la alin. (1) - (3) se completeaza si se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, conform art. 79 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare."

(la 29-12-2018 Alineatul (5) din Articolul 122 , Capitolul XI , Titlul IV a fost modificat de Punctul 6, Articolul 66, Capitolul III din ORDONANTA DE URGENTA nr. 114 din 28 decembrie 2018, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1116 din 29 decembrie 2018)
 
Reamintim ca, in anul 2019 termenul de depunere a declaratiei unice a fost prorogat prin O.U.G nr.15/2019 pana la data de 31 iulie 2019, inclusiv.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "ANAF transmite mesaje care contrazic prevederile OUG 35/2019 privind depunerea Declaratie Unice si pe format hartie":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 6 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

Cele mai citite stiri
din categoria "Formulare si Declaratii"

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016