Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

ANAF transmite mesaje care contrazic prevederile OUG 35/2019 privind depunerea Declaratie Unice si pe format hartie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 07 Iun. 2019
Tags: declaratia unica, oug 35/2019, anaf

In timp ce OUG 35/2019 - publicata in M.Of. nr. 427 din 30 mai 2019 abroga paragraful din Codul Fiscal care spune ca Declaratia Unica se depune doar online, ANAF trimite scrisori in care subliniaza necesitatea depunerii exclusiv prin mijloare electronice.

Este foarte greu pentru contribuabili sa inteleaga cum functioneaza procesul de depunere a Declaratiei Unice, cat timp nici Agentia Nationala de Administrare Fiscala nu s-a decis ce mesaj trebuie sa le transmita acestora. 

Asadar, dupa cum spuneam, prin OUG nr. 35/2019 publicata in M.Of. nr. 427 din 30 mai 2019 au fost abrogate prevederile art. 122 alin. (5) din Codul fiscal astfel incat Declaratia Unica sa poata fi depusa si in format hartie. In acest sens este necesar sa se modifice corespunzator si instructiunile de completare a formularului. Insa acestea nu doar ca nu au fost modificate, ba chiar ANAF-ul a inceput sa trimita scrisori catre contribuabili, privind instructiunile de depunere a Declaratiei Unice in care este specificat clar: 

“Declaratia Unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se depune doar in format PDF inteligent (fisierul descarcat de pe portalul ANAF), completat si validat. Dupa descarcarea fisierului pe anumite versiuni de browsere (chrome, mozilla) fisierul se poate deschide doar prin click dreapta pe mouse - open with”.

De asemenea, in scrisoarea privind Declaratia Unica, ANAF mai atrage atentia asupra faptului ca formularul nu trebuie transmis cu erori: “Daca dupa validare constatati ca formularul contine erori, este obligatoriu ca inainte de transmitere sa corectati si sa validati din nou. ATENTIE!!! Declaratia este fara erori daca in dreapta sus apare mesajul FORMULAR VALIDAT si fisierul PDF are fisier xml atasat. Puteti verifica existenta fisierului xml apasand pe agrafa din stanga formularului”. 

Extras din OUG 35/2019

Modificarile se adopta in regim de urgenta dat fiind ca “aceste aspecte vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta si extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, impunand adoptarea de masuri imediate pe calea ordonantei de urgenta”.

Detalii despre acest subiect puteti citi si AICI >>
 
“(...)
Art. III. -
Alineatul (5) al articolului 122 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.”
 
Asadar, conform OUG 35/2019, se abroga urmatorul paragraf din Codul Fiscal (cel semnalat cu rosu):

“TITLUL IV Impozitul pe venit

CAPITOLUL XI Venitul net anual impozabil

Art. 122. - Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate

(5) Declaratia prevazuta la alin. (1) - (3) se completeaza si se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, conform art. 79 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare."

(la 29-12-2018 Alineatul (5) din Articolul 122 , Capitolul XI , Titlul IV a fost modificat de Punctul 6, Articolul 66, Capitolul III din ORDONANTA DE URGENTA nr. 114 din 28 decembrie 2018, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1116 din 29 decembrie 2018)
 
Reamintim ca, in anul 2019 termenul de depunere a declaratiei unice a fost prorogat prin O.U.G nr.15/2019 pana la data de 31 iulie 2019, inclusiv.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "ANAF transmite mesaje care contrazic prevederile OUG 35/2019 privind depunerea Declaratie Unice si pe format hartie":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016