Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Bancile prevad scaderea cererii de credite din partea firmelor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Nov. 2010
Tags: banci, firme

Bancile estimeaza ca cererea firmelor pentru imprumuturi va scadea in ultimul trimestru, desi este posibil ca etapa de inasprire a standardelor de creditare sa se fi incheiat, dar sunt mai optimiste ...



Bancile estimeaza ca cererea firmelor pentru imprumuturi va scadea in ultimul trimestru, desi este posibil ca etapa de inasprire a standardelor de creditare sa se fi incheiat, dar sunt mai optimiste privind segmentul populatiei, unde se asteapta la o usoara revenire a solicitarilor, potrivit BNR.

"Standardele de creditare nu au mai cunoscut modificari in trimestrul al treilea (pe segmentul companiilor nefinanciare - n.r.). Este posibil ca etapa de inasprire a standardelor de creditare sa se fi incheiat, bancile considerand ca nivelul actual confera un grad de prudenta adecvat profilului debitorilor si tipologiei creditelor", se arata in sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei realizat de BNR.

Etapa de inasprire a standardelor de creditare pentru companii a debutat la inceputul anului 2008 si a marcat o reorientare la nivelul obiectivelor bancilor, dinspre tinte preponderent cantitative (cresterea cotei de piata sau maximizarea profiturilor pe termen scurt) catre abordari aliniate procesului de reducere a intermedierii financiare la nivel global, care acomodeaza intr-o masura mai insemnata analizele calitative si de risc asociate creditarii.

"Perspectivele pe partea ofertei de finantare a companiilor raman momentan incerte, nemanifestandu-se o tendinta de reluare a creditarii, cel putin pe termen scurt", se mai spune in sondajul BNR.

Companiile au manifestat, per total, o cerere pentru credite mai scazuta in trimestrul al treilea, desi solicitarile de imprumuturi pe pe termen scurt au cunoscut un usor avans.

"Riscurile asociate companiilor sunt, conform aprecierii bancilor, in crestere in toate sectoarele de activitate, mai putin sectorul energetic. Cele mai riscante sectoare sunt constructiile si tranzactiile imobiliare", potrivit sondajului.
In ceea ce priveste termenii creditarii companiilor, se poate observa ca intarirea cerintelor de colateral si cresterea primei solicitate pentru creditele mai riscante au fost contrabalansate de reducerea spread-ului ratei medii de dobanda a creditului fata de ROBOR la o luna si a comisioanelor.

Pe partea populatiei, standardele de creditare au evoluat diferit in trimestrul al treilea, in functie de tipul imprumuturilor. Astfel, standardele la creditele pentru achizitia de locuinte si terenuri au cunoscut in trimestrul al treilea o tendinta de relaxare pentru prima data in ultimii doi ani, in timp ce pentru imprumuturile de consum nu s-au inregistrat modificari.

"Principalul factor care a contribuit la relaxarea standardelor de creditare (pe segmentul ipotecar - n.r.) in trimestrul al treilea a fost cresterea concurentei din sectorul bancar", se mai arata in sondajul bancii centrale.

Asteptarile pe termen scurt ale bancilor vizeaza o noua etapa de inasprire a standardelor de creditare pentru creditele de consum. Pe de alta parte, ciclul inaspririlor standardelor de creditare pare a se fi incheiat pentru creditele imobiliare, bancile anticipand chiar o relaxare importanta in ultimul trimestru al acestui an.

"Cererea de credite s-a mentinut in teritoriul negativ atat pentru creditele de consum, cat si pentru cele imobiliare. Corectia cea mai pronuntata s-a inregistrat pentru creditele de consum. Asteptarile bancilor sunt pozitive, indicand o usoara revenire a cererii in trimestrul patru", se mai spune in sondaj.
Sondajul este efectuat trimestrial de BNR in lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie si are la baza un chestionar transmis primelor zece banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detin aproximativ 80% din creditare.

Sursa: MEDIAFAX

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016