Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Societatea ALFA S.R.L. in insolventa, aflata in perioada de reorganizare judiciara microintrepridere, fara angajati, in luna decembrie 2022 vinde imobilele aflate in proprietate cu suma de 8 000 000 lei. Avand in vedere faptul ca este in insolventa, in plan de reorganizare, societatea devine platitoare de impozit pe profit incepand cu trimestrul IV al anului 2022? Multumesc!
Microintreprinderi in insolventa – raspunsul specialistului:
Potrivit prevederilor de la art. 47(1) din Codul fiscal, valabile la data de 31.12.2022, in sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
c)a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
d)capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
e)nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
Prin urmare faptul ca va aflati in insolventa nu va afecteaza sistemul de impunere, insa din punct de vedere al veniturilor inregistrate din vanzarea imobilelor, la art. 52(1) se fac urmatoarel precizari:
Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 1.000.000 euro, aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit aceasta limita.
Limita fiscala prevazuta la alin. (1) se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent.
Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care se incadreaza in prevederile alin. (1) se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.
SAF-T Ghid de raportare corecta
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Potrivit prevederilor de la art. 54, pentru incadrarea in conditiile privind nivelul veniturilor prevazute la art. 47 alin. (1) lit. c) si art. 52 se vor lua in calcul aceleasi elemente care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53.
Potrivit prevederilor de la art. 53, baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad:
veniturile de la lit. a) la lit. n) printre care nu se regasesc veniturile din vanzarea imobilelor.
In concluzie, apreciez ca societatea avea obligatia sa se inregistreze in vectorul fiscal ca platitoare de impozit pe profit incepand cu trimestrul IV 2022.
Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ANAF numara piscinele pentru noul impozitImpozitul pe veniturile microintreprinderilor. Ce trebuie sa stim despre legislatia aferenta?Impozit pe veniturile microintreprinderilor 2013 | Conditii de aplicareVladescu anunta sfarsitul cotei unice, scaderea TVA si impozit progresiv, inclusiv pe toate pensiileDepasire plafon de 65.000 euro in cursul anului. Cand se trece la impozitul pe profit?Ultimele articole
Microintreprinderea in 2023: Firmele NU trebuie sa obtina venituri din consultanta si management in proportie mai mare de 20% din cifra de afaceriCum a fost modificat prin OG 16/2022 sistemul de impunere privind impozitul pe veniturile microSchimbare SISTEM DE IMPUNERE. Aplicarea reducerilor conform OUG 153Proiect de modificare a normelor de aplicare a Codului fiscalAnaliza zilei cu Irina Dumitrescu. Proiectul pentru modificarea normelor de aplicare a Codului fiscalArticole similare
Microintreprindere si Declaratia 101 pentru luna ianuarie 2017. Trecem pierderea fiscala?Cum se recupereaza pierderea fiscala?Efectele corectarii erorilor contabile asupra obligatiilor fiscale privind TVAReduceri ale impozitului. Noi reguli specifice pentru efectuarea platii anticipate aferenta trimestrului I din anul fiscalConditiile schimbarii sistemului de impunere pentru microintreprinderi care depasesc plafonul de venituriUltimele articole
Controale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVAFirme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Modificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microSponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitSituatii financiare nedepuse la timp. De cand trece microintreprinderea la IMPOZIT PE PROFITAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"