Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Contribuabilii persoane juridice romane care la 31 decembrie 2011 indeplineau conditiile de a fi microintreprinderi sunt informati ca, pana la 31 ianuarie 2012 inclusiv, pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul 2012, daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, potrivit prevederilor legale in vigoare.
Atentie! Conditia de a "nu mai fi fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor" se refera la statutul reglementat de Titlul IV indice 1 din Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, aplicabil incepand cu 1 ianuarie 2011, fara a lua in considerare statutul de microintreprindere detinut potrivit legislatiei in vigoare pana la 31 decembrie 2009.
Optiunea este definitiva pentru anul fiscal respectiv.
Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale teritoriale optiunea pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor prin depunerea formularului 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/de mentiuni pentru persoane juridice, asociatii familiale si asociatii fara personalitate juridica".
Microintreprinderile nu vor mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile prevazute la art. 112 indice 1 din Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv:
- realizeaza venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;
- au de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
- au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 euro;
- capitalul social al acestora este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.
In cazul in care, in cursul anului fiscal, una dintre conditiile referitoare la numarul de salariati sau detinerea capitalului social de alte persoane decat statul si autoritatile locale nu mai este indeplinita, microintreprinderea are obligatia de a pastra pentru anul fiscal respectiv sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, fara posibilitatea de a beneficia pentru perioada urmatoare de acest sistem de impozitare, chiar daca ulterior indeplineste conditiile de microintreprindere.
In situatia in care, in cursul anului fiscal, conditia referitoare la realizarea de venituri sub echivalentul in lei al plafonului 100.000 euro nu mai este indeplinita, microintreprinderea datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita.
Microintreprinderile care in cursul unui trimestru al anului fiscal incep sa realizeze venituri din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului, datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul respectiv.
Entitatile care au fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor in anul 2011 pot schimba sistemul de impunere devenind platitoare de impozit pe profit incepand cu anul fiscal urmator. Optiunea se exercita pana la 31 ianuarie 2012.
*
Baza legala: Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927/23.12.2003; Hotararea Guvernului Romaniei, nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 112/06.02.2004.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Stiti care cheltuieli sunt deductibile si care nu sunt, conform celor mai recente reglementari din Codul fiscal?Vineri, 31 martie 2017 inclusiv, expira termenul pentru mai multe declaratii importante! Atentie si la controalele ANAF!Evitarea dublei impuneri: Impozit pe venit redeventa retinut in BulgariaClasificarea erorilorOUG 107/2024. Care sunt principalele 5 masuriUltimele articole
Procedura de anulare a obligatiilor fiscale, introdusa prin Ordinul 5521/2024Amnistie fiscala. 4 conditii pe care trebuie sa le respecte contribuabiliiOUG 107/2024, modificat prin OUG 112/2024. Ce schimbari sunt aduse amnistiei fiscaleSeminare online ANAF: Explicatii pentru TOATE facilitatile prevazute de OUG 107/2024Cum se calculeaza diurna externa. Exemplu util contribuabililorArticole similare
Atentie la formularele cu termen la 10 iunie11 octombrie 2010 - termen limita pentru unele obligatii declarativeCe declaratii fiscale si ce plati au termen in luna mai 2017? Lista completa ANAFCalendar ANAF: Ce declaratii trebuie depuse pana pe 9 ianuarie 2024Marti, 7 martie 2023, termen limita pentru depunerea Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii scadente in 7 octombrie 2024Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 10 octombrie 2024Procedura de anulare a obligatiilor fiscale, introdusa prin Ordinul 5521/2024Amnistie fiscala. 4 conditii pe care trebuie sa le respecte contribuabiliiCalendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta la 20 septembrie 2024Articole similare
Anunt ANAF: Regimul fiscal pentru firme sub incidenta impozitului specific, precum si obligatiile declarative si de plataOUG nr.25: Impozit pe veniturile MICROINTREPRINDERIlorVesti rele pentru PFA-uri. Ce alte surprize aduce noul proiect de OUG?Formularul 163 - ANAF a actualizat cererea de inscriere in Registrul entitatilor pentru care se acorda deduceri fiscaleCe declaratii depun si ce plati fac firmele supuse impozitului specific in 2017?Ultimele articole
Cum se face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in cazul asocierii in participatiuneFacilitati speciale pentru bunii platnici, introduse prin OUG 107/2024Mare atentie! Firmele care au trecut la impozit pe profit NU pot redeveni MICROINTREPRINDERIMicrointreprindere in 2024. Cum se stabileste corect cota de impozitare de 1 sau de 3%Joi, 25 iulie, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale la ANAFArticole similare
Cand platim impozitul pe veniturile microintreprinderilor pentru trimestrul III 2013?Precizari cu privire la impozitarea microintreprinderilorCodul fiscal 2008 - Capitolul II. Impozitul si taxa pe cladiri - art. 249-255Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilorRedirectionarea a 2% din impozitul pe venit ar putea fi inlocuita prin donatii in cadrul impozitului pe gospodarieUltimele articole
Controale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceIndemnizatii de delegare. In ce luna se declara diurna in D112Registrul de Casa: ce Este si cum se CompleteazaTermen limita in 2024 pentru depunerea D100 si D101Dividendele in 2024: Tot ce Trebuie sa StiiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"