Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Trecere PFA de la stabilirea veniturilor pe baza normelor de venit la sistemul real de calcul. Cand e obligatoriu?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Ian. 2015 Exclusiv
Tags: pfa, stabilirea veniturilor, sistemul real, an fiscal, cod fiscal, impozit pe venit

In analiza urmatoare, un PFA a fost impozitat in 2014 la norma de venit (in functie de suprafata cultivata). Daca vanzarile au depasit valoarea de 100.000 euro la data de 31.12.2014, este obligat PFA-ul sa fie impozitat la venitul realizat (in sistem real) sau poate continua regimul fiscal din 2014 (la norma de venit)?



Conform prevederilor art. 49 din Codul fiscal, persoanele fizice care realizeaza venituri din fapte de comert, din profesarea unei meserii si din prestarea de servicii, altele decat cele din profesii libere, determina venitul net anual pe baza normelor anuale de venit stabilite pentru fiecare activitate de la locul  de desfasurare a acesteia.

Norma anuala de venit stabilita nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12.

Potrivit dispozitiilor alin. (9) din codul fiscal, daca la sfarsitul anului incasarile inregistrate in Registrul jurnal de incasari si plati sunt mai mari decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, persoanele fizice respective au obligatia ca incepand cu anul urmator sa stabileasca venitul net anual in sistem real.

Cursul de schimb utilizat este cel comunicat de BNR la sfarsitul anului fiscal, care reprezinta cursul mediu anual de schimb.

Din informatiile d-voastra rezulta ca realizati venituri din cultivarea pamantului, venituri care sunt tratate de art. 71 si urmatoarele din Codul fiscal si carora nu li se aplica prevederile art. 49, mai sus prezentate.

Veniturile din activitati agricole supuse impunerii pe baza de norme de venit cuprind veniturile rezultate din cultivarea terenurilor si din cresterea si exploatarea animalelor detinute cu orice titlu, inclusiv cele luate in arenda. Veniturile de aceasta natura sunt impozitate indiferent daca se face sau nu dovada valorificarii produselor cultivate.

Norma de venit stabilita in conditiile prevazute la art. 73 din Codul fiscal include si venitul realizat din instrainarea produselor vegetale, a animalelor si a produselor de origine animala, in stare naturala.

Persoanele fizice care obtin doar venituri din activitati agricole pentru care au fost stabilite norme de venit nu au obligatia conducerii evidentei contabile si nici de completare a Registrului de evidenta fiscala.

Impozitul pe venitul din activitati agricole se calculeaza de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activitati agricole stabilit pe baza normei anuale de venit. Impozitul este final si se comunica prin decizie de impunere anuala.

Plata impozitului stabilit se efectueaza catre bugetul de stat in doua rate egale:

    a) 50% din impozit pana la data de 25 octombrie inclusiv;
    b) 50% din impozit pana la data de 15 decembrie inclusiv.

In situatia in care veniturile obtinute de d-voastra se incadreaza in categoria activitatilor agricole(art. 71 din Codul fiscal), nu se modifica modul de stabilire a impozitului, de la norma de venit la sistemul real, indiferent de cuantumul veniturilor realizate in anul 2014.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Trecere PFA de la stabilirea veniturilor pe baza normelor de venit la sistemul real de calcul. Cand e obligatoriu?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016