Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

PFA poate trece la impozitarea in sistem real daca incasarile economice au depasit 100.000 de euro?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Sep. 2021 Exclusiv
Tags: pfa, impozitare in sistem real

PFA in domeniul agricol-cultivare cereale, etc. - cu norma de venit a avut incasari din activitatea economica in anul 2020 peste 100.000 euro. In anul 2021 va trece la impozitare in sistem real? Multumesc!

Raspunsul consultantului fiscal Dani Cucu: 

Potrivit art. 103 alin. (1) din Codul fiscal, veniturile din activitati agricole cuprind veniturile obtinute individual sau intr-o forma de asociere, fara personalitate juridica, din:
a) cultivarea produselor agricole vegetale, precum si prelucrarea, procesarea si valorificarea lor in stare naturala;
b) exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea;
c) cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.
In aplicarea art. 103 din Codul fiscal, potrivit prevederilor pct. 28 alin. (1) din Normele de aplicare ale Codului fiscal, veniturile din activitati agricole realizate individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, stabilite pe baza normelor de venit, se supun impunerii potrivit prevederilor cap. VII al titlului IV din Codul fiscal, indiferent de forma de organizare a activitatii. Veniturile din activitati agricole supuse impunerii pe baza de norme de venit in conformitate cu prevederile art. 106 din Codul fiscal cuprind veniturile rezultate din cultivarea terenurilor, cresterea si exploatarea animalelor, detinute cu orice titlu, inclusiv cele luate in arenda.
De asemenea, potrivit pct. 28 alin. (1) si (2) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 103 din Codul fiscal, veniturile din activitati agricole realizate individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, stabilite pe baza normelor de venit, se supun impunerii potrivit prevederilor cap. VII al Titlului IV din Codul fiscal, indiferent de forma de organizare a activitatii. Veniturile din activitati agricole mentionate la art. 103 alin. (1) lit. a) – c) din Codul fiscal, pentru care sunt stabilite norme de venit conform art. 106 din Codul fiscal, sunt impozabile indiferent daca se face sau nu dovada valorificarii produselor.
Asadar indiferent de forma de organizare a activitatii, veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit sunt incluse la art. 103 alin. (1) din Codul fiscal, in cadrul veniturilor din activitati agricole si nu in categoria veniturilor din activitati independente.
 
Singurele exceptii de la determinarea venitului net pe baza normelor de venit agricole sunt cele prevazute de art. 104 din Codul fiscal si care vizeaza veniturile din silvicultura si piscicultura, veniturile din activitati agricole obtinute din valorificarea in alta modalitate decat in stare naturala si veniturile din activitati agricole pentru care nu exista obligatia stabilirii de norme de venit agricole.
Astfel, veniturile din activitati agricole prevazute la art. 103 lin. (1) din Codul fiscal, pot fi calificate drept venituri din activitati independente daca valorificarea produselor se realizeaza in alta modalitate decat in stare naturala, fiind supuse regulilor de impunere proprii categoriei veniturilor din activitati independente. Temeiul legal il reprezinta art. 104 alin. (2) din Codul fiscal. Sunt considerate in stare naturala produsele agricole vegetale obtinute dupa recoltare.
De asemenea, veniturile definite la art. 103 alin. (1) din Codul fiscal pentru care nu exista obligatia stabilirii normelor de venit sunt venituri impozabile si se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II - Venituri din activitati independente. In acest caz, venitul net anual este determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68 din Codul fiscal, contribuabilii avand obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala. Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate. Temeiul legal il reprezinta art. 104 alin. (3) din Codul fiscal.
 
In concluzie, veniturile din activitati agricole, respectiv din cultivarea produselor agricole vegetale, pentru care au fost aprobate norme de venit agricol, valorificate in stare naturala, nu pot face obiectul aplicarii prevederilor art. 69 alin. (9) din Codul fiscal. Acest articol se refera la obligatia trecerii de la determinarea venitului net din activitati independente stabilit pe baza de norme de venit la obligatia determinarii venitului net anual in sistem real pentru situatia in care venitul brut din activitati independente depaseste 100.000 euro.
 
De asemenea, Codul fiscal nu impune obligatii contabile persoanelor care obtin venituri din activitati agricole determinate pe baza normei anuale de venit. In acest sens, potrivit art. 106 alin. (8) din Codul fiscal, aceste persoane nu au obligatii de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile.
 
In concluzie, pentru veniturile din activitati agricole impuse pe baza normelor de venit agricol nu se aplica obligatia privind trecerea la sistemul real de impunere in cazul depasirii plafonului de 100.000 euro. Acesta este aplicabil doar pentru veniturile din activitati independente.


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "PFA poate trece la impozitarea in sistem real daca incasarile economice au depasit 100.000 de euro?":
Rating:

Nota: 2.63 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016