Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: TVA-ul aferent procedurii de vanzare a unei cladiri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 04 Aug. 2011
Tags: codul fiscal, tva, livrari, deducere

Cum va proceda constructorul, din punct de vedere al TVA, in cazul in care are in desfasurare constructia unui complex de vile rezidentiale destinate vanzarii. Va fi dedus TVA la achizitiile


Cum va proceda constructorul, din punct de vedere al TVA, in cazul in care are in desfasurare constructia unui complex de vile rezidentiale destinate vanzarii. Va fi dedus TVA la achizitiile materiale dat fiind faptul ca aceste locuinte vor fi vandute fara TVA fiind constructii noi?

Regimul TVA pentru bunuri imobile este reglementat de Codul fiscal la art.141 alin. (2) lit. f). Potrivit acestui articol, fac exceptie de la scutirea fara drept de deducere a TVA, livrarile de constructii noi. In consecinta, daca se vand ca si constructii noi, vanzarile se vor taxa cu TVA de 24% sau de 5% (in situatia in care se indeplinesc conditiile prevazute la art. 140 alin. (21) din Codul fiscal).  Numai livrarile de constructii care nu sunt considerate noi in scop de TVA sunt scutite fara drept de deducere.

In scop de tva, livrarea unei constructii noi inseamna:
"livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, in urma transformarii".

Normele metodologice prevad:
"(3) Se considera a fi data primei ocupari, in cazul uneiconstructii sau al unei parti din constructie care nu a suferit transformari de natura celor prevazute la art. 141 alin. (2) lit. f) pct. 4 din Codul fiscal, data semnarii de catre beneficiar a procesului-verbal de receptie definitiva a constructiei sau a unei parti din constructie. Prin proces-verbal de receptie definitiva se intelege procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, incheiat conform legislatiei in vigoare".

Astfel, este acordat dreptul de deducere a TVA la achizitia de materiale, avand in vedere ca imobilele se vor vinde ca si contructii noi pentru care este obligatorie colectarea TVA. In acest sens, Codul fiscal mentioneaza la art. 142 1 lit. f):

"(2)Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa:
f) livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de construcii noi sau de terenuri construibile. In sensul prezentului articol, se definesc urmatoarele:
1. teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare;
2. constructie inseamna orice structura fixata in sau pe pamant;
3. livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, in urma transformarii;
4. o constructie noua cuprinde si orice constructie transformata astfel incat structura, natura ori destinatia sa au fost modificate sau, in absenta acestor modificari, daca costul transformarilor, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea de piata a constructiei, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii".
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: TVA-ul aferent procedurii de vanzare a unei cladiri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016