Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Continuarea sistemului TVA la incasare in 2021. Se mai depune declaratia 097 in acest caz?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Mar. 2021 Exclusiv
Tags: sistemul tva la incasare, formularul 097

In lumina noilor reglementari aduse prin OUG nr. 13/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si a Legii contabilitatii nr. 82/1991, va rog sa imi spuneti daca pentru o societate care a avut in anul 2020 cifra de afaceri mai mare de 2.250.000 lei, dar sub 4.500.000 lei si a aplicat tva la incasare in anul 2020 dar a fost radiata din oficiu de catre ANAF din registrul platitorilor de TVA la incasare (pentru ca a depasit in 2020 vechiul plafon de 2.250.000 lei), pot aplica din nou in anul 2021 regimul de tva la incasare (prin optiune-depunerea notificarii 097 sau in alt mod)?

Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras:


Printr-un comunicat de presa din data de 15 martie 2021, M.F.P. recunoaste faptul ca sistemul TVA la incasare nu s-a putut aplica incepand cu 1 ianuarie 2021 datorita omisiunilor din Legea nr. 296/2020, dar precizeaza ca aceasta situatie s-a corectat prin O.U.G. nr. 13/2021. 
In acest context, M.F.P. precizeaza ca incepand cu data de 1 martie 2021, toate persoanele impozabile a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent, precum si in anul in curs, nu a depasit plafonul de 4.500.000 lei pot opta pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, optiune care poate fi exercitata oricand in cursul anului.

Conform precizarilor din comunicat, aceasta optiune este posibila deoarece "….prin OUG nr. 13/2021 s-a instituit o regula speciala care a permis continuarea aplicarii sistemului de catre persoanele impozabile care ar fi trebuit sa fie radiate incepand cu data de 1 martie 2021 din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, in conditiile in care acestea ar fi devenit eligibile pentru aplicarea sistemului, potrivit noilor reguli, incepand cu aceeasi data."

Practic, prin O.U.G. nr. 13/2021 s-au modificat prevederile articolului 282: 

alineatul (3), litera b) conform caruia "Persoana impozabila care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare ulterior, in cursul anului inregistrarii in scopuri de TVA, aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care si-a exercitat optiunea, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul prevazut la lit. a) ";

alineatul (4), literele c) si d) se modifica conform carora "c) persoanele impozabile care in anul precedent au depasit plafonul de 4.500.000 lei prevazut la alin. (3) lit. a);

d) persoanele impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 in cursul anului si care au depasit plafonul de 4.500.000 lei prevazut la alin. (3) lit. a) in anul precedent sau in anul calendaristic in curs, calculat in functie de operatiunile realizate in perioada in care respectiva persoana a avut un cod valabil de TVA conform art. 316."

Totusi, consider ca aceste modificari efectuate si clarificari comunicate nu sunt suficiente in situatia in care nu s-a eliminat:
conditia de inscriere in sistem numai daca in anul precedent persoana nu a fost inscrisa in aceste sistem, conditie care se regaseste in continuare la art. 282 alin. (3) lit. a) "(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si alin. (2) lit. a), exigibilitatea taxei intervine la data incasarii contravalorii .......

Sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare:

a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316, care au sediul activitatii economice in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu a depasit plafonul de 4.500.000 lei. Persoana impozabila care in anul precedent nu a aplicat sistemul TVA la incasare, dar a carei cifra de afaceri pentru anul respectiv este inferioara plafonului de 4.500.000 lei si care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care persoana impozabila si-a exercitat optiunea, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul pentru anul in curs. Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 4.500.000 lei este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite de TVA, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform art. 275 si 278, realizate in cursul anului calendaristic."

Aceasta conditie se regaseste si in noul formular cod 097 reglementat si publicat recent in M. Of. nr. 278 din 19 martie 2021, respectiv O.M.F.P. nr. 409 din 18 martie 2021 pentru modificarea si completarea unor prevederi privind aplicarea sistemului TVA la incasare.

Corect ar fi fost ca legiuitorul sa intervina si cu introducerea unor prevederi tranzitorii intre data intrarii in vigoare a Legii nr. 296/2020 si O.U.G. nr. 13/2021 prin care s-a dorit corectarea efectelor omisiunilor initiale. Avand in vedere ca O.U.G. intra in vigoare de abia de la 1 martie 2021, iar pe numele societatii pe care o reprezentati s-a emis deja o Decizie de radiere din sistemul TVA la incasare, consider ca A.N.A.F. trebuie sa indrepte aceasta "eroare neprevazuta " in contextul in care prin O.U.G. nr. 13/2021 s-au modificat si prevederile art. 324 alin. (14) conform carora "(14) Persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare si care depaseste in cursul anului calendaristic curent plafonul de 4.500.000 lei are obligatia sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 20 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care a depasit plafonul, o notificare din care sa rezulte cifra de afaceri realizata, determinata potrivit prevederilor art. 282 alin. (3), in vederea schimbarii sistemului aplicat potrivit prevederilor art. 282 alin. (5). In situatia in care persoana impozabila care depaseste plafonul nu depune notificarea, aceasta va fi radiata din oficiu de organele fiscale competente, incepand cu data inscrisa in decizia de radiere, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare prevazut la alin. (16). In perioada cuprinsa intre data la care persoana impozabila avea obligatia de a nu mai aplica sistemul TVA la incasare si data radierii din oficiu de catre organele fiscale competente din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare: "

Corectarea acestei erori ar trebui efectuata conform prevederilor art. 324 alin. (15) din Codul fiscal, fie din oficiu, fie la cererea persoanei impozabile astfel incat persoana impozabila sa continue si in luna februarie, eventual martie 2021 aplicarea acestui sistem "(15) Cand se constata ca persoana impozabila a fost radiata de organele fiscale, ca urmare a unei erori, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, aceasta va fi inregistrata, din oficiu sau la cererea persoanei impozabile, de organele fiscale competente, incepand cu data inscrisa in decizia de indreptare a erorii materiale, in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare. Pe perioada cuprinsa intre data radierii si data inregistrarii din/in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare:

a) persoana impozabila continua aplicarea sistemului TVA la incasare prevazut la art. 282 alin. (3) - (8) si isi exercita dreptul de deducere potrivit prevederilor art. 297 alin. (3). Persoana impozabila nu este insa sanctionata in cazul in care, in perioada respectiva, aplica regulile generale privind exigibilitatea taxei, prevazute la art. 282 alin. (1) si (2), si isi exercita dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor in conformitate cu prevederile art. 297 alin. (1);

b) dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de beneficiari care nu aplica sistemul TVA la incasare de la persoanele impozabile respective nu se exercita pe masura platii potrivit prevederilor art. 297 alin. (2), indiferent de regimul aplicat de furnizor/prestator in perioada respectiva."

Pentru operativitate, recomand depunerea la organul fiscal competent a unei cereri de reinscriere in sistemul TVA la incasare, respectiv de indreptare a erorii materiale de radiere, invocand articolele din cele 2 acte normative mentionate, fara a depune formularul cod 097 deoarece nu indeplineste conditia de la art. 282 alin. 3 lit. a) referitoare la "Persoana impozabila care in anul precedent nu a aplicat sistemul TVA la incasare,... "
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Continuarea sistemului TVA la incasare in 2021. Se mai depune declaratia 097 in acest caz?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016