Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Derularea unor proceduri in conformitate cu prevederile in vigoare nu este intotdeauna atat de simpla pe cat ne-am dori. Lipsa de predictibilitate fiscala si exprimarile nu intotdeauna clare fac ca multe dintre situatiile intalnite in practica sa devina adevarate capcane care atrag dupa sine amenzi. Sistemul de TVA nu reprezinta o exceptie cand vine vorba de problemele pe care le ridica in practica.
Ca idee initiala, e bine sa ne reamintim ca sistemul TVA la incasare consta in faptul ca :
* exigibilitatea TVA se amana pana la data incasarii contravalorii integrale/partiale a livrarii de bunuri/prestarii de servicii, iar
* dreptul de deducere a TVA este amanat pana la data la care TVA aferenta bunurilor / serviciilor a fost platita furnizorului / prestatorului.
CINE E ELIGIBIL?
Persoanele care sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare si se inregistreaza, la cerere, in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare :
- persoanele impozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, care au sediul activitatii economice in Romania, care in anul precedent nu au aplicat sistemul TVA la incasare, a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei si opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare.
Astfel, aceste persoane:
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
- aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul urmator celui in care nu a depasit plafonul, pana la sfarsitul anului calendaristic in care au optat pentru aplicarea sistemului, cu conditia ca la data exercitarii optiunii (data de 25 ianuarie inclusiv) sa nu fi depasit plafonul pentru anul in curs
- trebuie sa depuna la organele fiscale competente formularul 097 "Notificare privind aplicarea sistemului TVA la incasare" din care sa rezulte ca opteaza pentru intrarea in sistem. Termen : 25 ianuarie inclusiv.
ATENTIE! Se considera ca persoana impozabila a optat in mod tacit pentru continuarea aplicarii sistemului TVA la incasare, neavand obligatia sa depuna notificarea, daca in anul precedent a aplicat sistemul TVA la incasare si cifra sa de afaceri NU A DEPASIT plafonul de 2.250.000 lei.
- persoanele impozabile, care au sediul activitatii economice in Romania care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal in cursul anului calendaristic curent si opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare.
RETINEM CA ACESTE PERSOANE:
- aplica sistemul TVA la incasare incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA
- trebuie sa depuna la organele fiscale competente, odata cu declaratia de inregistrare/ mentiuni prin care se solicita inregistrarea in scopuri de TVA, formularul 097 "Notificare privind aplicarea sistemului TVA la incasare" din care sa rezulte ca opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA.
FORMULARUL 097 "Notificare privind aplicarea sistemului TVA la incasare" se poate depune si ulterior inregistrarii in scopuri de TVA.
- art. 282 alin. (3) lit. a), lit. b) si alin. (5), art. 324 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
- Ordin presedinte A.N.A.F. nr. 1503/06.05.2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare, la cerere, in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare si a Procedurii de radiere, la cerere sau din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, precum si a modelului si continutului unor formulare
DE RETINUT!!!
Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este anuala si este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite de TVA, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform art. 275 si 278, realizate in cursul anului calendaristic.
Art. 282 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
DETERMINAREA CIFREI DE AFACERI
La determinarea cifrei de afaceri de 2.250.000 lei care serveste drept referinta pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei, prevazuta la art. 282 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, se au in vedere baza de impozitare inscrisa pe randurile din decontul de taxa corespunzatoare operatiunilor:
- taxabile
- scutite de TVA cu / fara drept de deducere
- operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate
- randurile de regularizari aferente.
NU SUNT LUATE IN CALCUL:
- sumele inscrise in randurile din decont aferente unor campuri de date informative cum sunt facturile emise dupa inspectia fiscala, informatii privind TVA neexigibila sau TVA nedeductibila;
- livrarile de bunuri/prestarile de servicii realizate in perioada in care persoana impozabila nu a avut un cod de inregistrare in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal in cazul:
* persoanelor impozabile care au aplicat regimul de scutire si care se
inregistreaza in scopuri de TVA
* persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA este anulata din oficiu de catre organele fiscale competente conform art. 316 alin. (11) lit.
a)- e) si h) din Codul fiscal si ulterior sunt inregistrate conform art. 316 alin. (12) din Codul fiscal
pct. 26 (4) din norme
RADIEREA LA CERERE SAU DIN OFICIU, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare :
Radierea, la cerere, din registru, a persoanelor impozabile care renunta la aplicarea sistemului TVA la incasare
>>> persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, care nu depasesc in cursul anului plafonul de 2.250.000 lei si care renunta la aplicarea sistemului respectiv oricand in cursul anului.
Aceste persoane :
- trebuie sa depuna la organele fiscale competente formularul 097 "Notificare privind aplicarea sistemului TVA la incasare" din care sa rezulte ca plafonul a fost depasit si inceteaza aplicarea sistemuluiTVA la incasare.
Termen : intre data de 1 si 25 ale lunii, cu exceptia primului an in care a optat pentru aplicarea sistemului.
Persoanele impozabile aplica sistemul TVA la incasare pana la data radierii din registru, iar radierea persoanei respective din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare se opereaza de organele fiscale competente incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea.
art. 282 alin.(5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
Radierea, la cerere, din registru, a persoanelor impozabile obligate sa schimbe sistemul TVA la incasare
>>> persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare si cifra de afaceri depaseste plafonul de 2.250.000 lei;
Aceste persoane:
- aplica sistemul pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit ( adica radierea persoanei respective din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare se opereaza de organele fiscale competente incepand cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale urmatoare celei in care a fost depasit plafonul ).
- trebuie sa depuna la organele fiscale competente formularul 097 "Notificare privind
aplicarea sistemului TVA la incasare" din care sa rezulte ca plafonul a fost depasit si
inceteaza aplicarea sistemuluiTVA la incasare.
Termen: pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care au depasit plafonul.
art. 282 alin.(5), pct. 26(5) art. 324 alin. (14) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
In situatia in care persoana impozabila care depaseste plafonul nu depune notificarea, aceasta va fi radiata din oficiu din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, incepand cu data inscrisa in decizia de radiere.
Prevederi aplicabile in urmatoarele situatii:
>> Persoanele impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare si al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat potrivit prevederilor art. 316 alin. (11) lit. a) - e) si h) din Codul fiscal:
* pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanelor impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare, dar a caror exigibilitate de taxa intervine in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA trebuie sa depuna formularul 311 "DeclaraTie privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art.316 alin. (11) lit. a) - e), lit.g) sau lit.h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal" prin care declara TVA colectata care trebuie platita.
art. 324 alin. (10) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
* pentru achizitii efectuate de catre persoane impozabile in perioada in care au aplicat sistemul TVA la incasare sau care au efectuat achizitii de la persoane impozabile care aplicau sistemul TVA la incasare, pentru care deducerea TVA se exercita la momentul platii facturilor catre furnizori, si care sunt scoase din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, TVA neachitata aferenta achizitiilor respective efectuate inainte de scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA se deduce in primul decont de TVA sau, intr-un decont ulterior, daca plata a fost efectuata in perioada in care nu a avut un cod valid de TVA.
pct. 67 (13) din norme
>> Persoanele impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare si al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat potrivit prevederilor art. 316 alin. (11) lit. g) din Codul fiscal:
* pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanelor impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare, dar a caror exigibilitate de taxa intervine in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA trebuie sa depuna formularul 311 "Declara?ie privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art.316 alin. (11) lit. a) - e), lit.g) sau lit.h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal" prin care declara TVA colectata care trebuie platita.
art. 324 alin. (11) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
* pentru achizitii efectuate de catre persoane impozabile in perioada in care au aplicat sistemul TVA la incasare sau care au efectuat achizitii de la persoane impozabile care aplicau sistemul TVA la incasare, pentru care deducerea taxei se exercita la momentul platii facturilor catre furnizori, si care sunt scoase din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, TVA neachitata aferenta achizitiilor respective efectuate inainte de scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA se deduce, la data platii, in situatia in care bunurile achizitionate nu se aflau in stoc la data anularii inregistrarii in scopuri de TVA.
Deducerea se realizeaza prin inscrierea sumelor deduse in formularul 307 "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea/ corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata" . Sumele respective se restituie de la bugetul de stat.
pct. 67 (12) din norme
Persoanele care NU SUNT ELIGIBILE pentru aplicarea sistemului TVA la incasare:
>> persoanele impozabile care fac parte dintr-un grup fiscal unic ;
>> persoanele impozabile care nu sunt stabilite in Romania ;
>> persoanele impozabile care in anul precedent au depasit plafonul de 2.250.000 lei ;
>> persoanele impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 in cursul anului si care au depasit plafonul de 2.250.000 lei in anul precedent sau in anul calendaristic in curs, calculat in functie de operatiunile realizate in perioada in care respectiva persoana a avut un cod valabil de TVA.
art. 282 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
Temei legal:
* Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
* H.G. nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
* Ordin presedinte A.N.A.F. Nr. 1503/2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare, la cerere, in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare si a Procedurii de radiere, la cerere sau din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, precum si a modelului si continutului unor formulare
Informatiile privind reglementarile actuale: AJFP Arges
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Stabilire exigibilitate. Se deduce TVA-ul la incasare?Constructie avand ca destinatie sediu social. Cum se deduce TVA-ul?Incetare inactivitate temporara. Cum aplicam SISTEMUL TVA LA INCASARE?Care e cursul valutar pentru modificarea perioadei fiscale la TVA?Inregistrare in scopuri de TVA. Facturi emise ori primite inainte de inregistrare. Cum procedam pentru efectuarea regularizarilor?Ultimele articole
Cum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Vineri, 20 decembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii importanteMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteLeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAPersoanele care primesc Notificarea de conformare e-TVA nu sunt obligate sa raspunda pana in 2025Articole similare
Buletin informativ: Noutati legislative publicate in Monitorul OficialAnaliza zilei: Declararea veniturilor din activitati independente realizate in anul 2016. Atentie la completarea Formularului 200Joi, 25 iulie, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale la ANAFZoom fiscal: Regimul TVA pentru livrarile de imobile si terenuri in 2016Dividende: Ce cota trebuie platita la CASSUltimele articole
Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, schimbata prin Ordinul 7032/2024Seminarii web ANAF pentru luna ianuarie 2025. Ce teme vor fi abordateCheltuieli cu masa calda pentru salariati. Aceste cheltuieli sunt deductibile?Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Clarificari ANAF pentru aplicarea impozitului pe veniturile micro, in urma modificarilor aduse prin HG 1393/2024Articole similare
Renuntarea la calitatea de platitor TVAInformare ANAF: Stabilirea perioadei fiscale la platitorii de TVA. Completarea Formularului 094Au inceput inscrierile la Topul National al Firmelor Private din RomaniaCalcul depasire plafon PFA. Intreprindere individualaCodul fiscal 2011 - Titlul VIUltimele articole
Formularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAMicrointreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Cum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Articole similare
Ce e nou privind regimul special de scutire pentru intreprinderile miciDe ce vor plati mai mult la buget in 2017 microintreprinderile cu capital sub 45.000 leiOUG 40/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020Intreprinderi legate si plata impozitului micro. Veniturile din donatii intra in PLAFONUL de 500.000 euro?Solutii aplicate pentru schimbarea perioadei fiscale: plata lunara TVAUltimele articole
Depasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAPlatitor de impozit pe profit cu 1 ianuarie 2023. Poate trece la impozitarea micro din 2025?PFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaMicrointreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Firme care NU se incadreaza in PLAFONUL micro de 250.000 euro. Pana cand trebuie modificat vectorul fiscalArticole similare
Achizitia de marfuri de la o persoana fizica: Regimul fiscal si declarativ al cumpararilor de bunuri pe baza de borderouCum vor IMM-urile sa se modifice Proiectul de lege pentru anularea unor obligatii fiscaleCase de marcat electronice- ANAF reaminteste care sunt facilitatile fiscale pentru contribuabili (Legea 153/2020)O noua procedura de restituire a diferentelor dintre nivelul standard al accizelor si nivelul accizelor diferentiatSalariu peste plafon in domeniul constructiilor. Exemplu de calcul pentru CAS si CASSUltimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularFormularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVANOUTATE! A reintrat in vigoare, din 1 ianuarie 2025, taxa pe stalpPlatitor de impozit pe profit cu 1 ianuarie 2023. Poate trece la impozitarea micro din 2025?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"