Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va asteptati, de pilda, ca lemnul retezat si spintecat, dar slefuit,incleiat, gaurit si imbinat cu ajutorul cuielor si al tijelor sa nu fiesupus masurilor de simplificare?Autolichidarea T.V.A.: totul ...
Va asteptati, de pilda, ca lemnul retezat si spintecat, dar slefuit,
incleiat, gaurit si imbinat cu ajutorul cuielor si al tijelor sa nu fie
supus masurilor de simplificare?
Autolichidarea T.V.A.: totul pare foarte simplu daca ne limitam doar la inregistrarea contabila 4426= 4427, care trebuie operata doar de catre cumparator, pe baza facturii primite de la furnizor. Cu toate acestea, masurile de simplificare nu sunt atat de simple! Ar fi simple numai daca am avea precizari clare de aplicare a legislatiei.
Se pare ca, de la inceputul anului, o atentie excesiva a fost acordata aplicarii corecte a masurilor de simplificare pentru lucrarile de constructii-montaj si pentru vanzarea de cladiri si terenuri. Totusi, la fel de prioritara trebuie sa fie si grija pentru aplicarea corecta a acestui regim de taxare pentru celelalte categorii de bunuri si servicii legiferate prin art. 160 din Codul fiscal:
- livrarea deseurilor si a materiilor prime secundare, rezultate din valorificarea acestora;
- bunurile livrate si serviciile prestate de catre firme sau catre firme aflate in stare de faliment,
declarata prin hotarare definitiva si irevocabila;
- livrarea materialului lemnos. Abordam acum, tocmai de aceea, o tema veche, dar cat se poate de actuala: aplicarea masurilor de simplificare pentru materialele lemnoase.
Ce stim?
Toti stim ca o prima conditie de aplicare a masurilor de simplificare este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie persoane inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul fiscal, ambele parti fiind responsabile de aplicarea corecta a acestui regim de taxare.
Ei bine, nu este suficient!
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ce nu stim?
Nu toti stim ca, pe langa aspectele economice, suntem obligati sa cunoastem si anumite detalii tehnice specifice silviculturii, desi pregatirea noastra este pur economica!
De ce?
Fiindca legislatia fiscala nu defineste „materialul lemnos“ si ne punem in continuare intrebari referitoare la bunurile care pot fi incadrate in aceasta grupa.
De ce?
Fiindca in normele de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin H.G. nr. 44/2004, la pct. 82 alin. (4) se precizeaza ca „Bunurile care se incadreaza in categoria material
lemnos, prevazute la art. 160 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal, sunt urmatoarele: masa lemnoasa pe picior, precum si materialul lemnos prevazut la art. 2 lit. a) din Normele privind circulatia materialelor lemnoase si controlul circulatiei acestora si al instalatiilor de transformat lemn rotund, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 427/
2004, cu modificarile si completarile ulterioare.“
Si uite asa, suntem obligati sa stim ce este aceea „masa lemnoasa pe picior“ sau ce sunt acelea „materiale lemnoase“! Asa ca lasam balta orice alta preocupare si ne apucam sa cautam Hotararea Guvernului nr. 427 din 23 martie 2004 pentru aprobarea Normelor privind circulatia materialelor lemnoase si controlul circulatiei acestora si al instalatiilor de transformat lemn rotund, si vedem ca respectiva hotarare a fost adoptata in aplicarea art. 82 din Legea nr. 26/1996 – Codul silvic.
FOARTE NOSTIM!
Iata cum, din apele tulburi ale Codului fiscal, am sarit direct in apele si mai tulburi ale Codului silvic!
Ce aflam?
Semnificatia notiunii „material lemnos“, care cuprinde:
- lemnul rotund sau despicat de lucru si lemnul de foc, bunuri obtinute din taierile autorizate de produse principale, secundare, accidentale si din actiuni de igienizare a padurilor;
- cheresteaua;
- lemnul ecarisat sau cioplit;
- lemnul brut, prelucrat sau semifabricat;
- pomii de Craciun.
Ce nu aflam?
Ce reprezinta de fapt semnificatia notiunii „masa lemnoasa pe picior“?
Si totusi, cele doua notiuni sunt delimitate si la art. 6 din H.G. nr. 427/2004, prin care se face precizarea ca factura se foloseste numai daca vanzatorul este o firma inregistrata ca platitoare de T.V.A., reprezentand un document secundar de justificare a provenientei pentru:
- masa lemnoasa pe picior comercializata intre persoane juridice;
- materiale lemnoase comercializate intre persoane juridice.
Ce este de facut?
Cert este faptul ca, oricat ne-am stradui, problema incadrarii corecte la masuri de simplificare a materialelor lemnoase ne depaseste! Acesta este si motivul pentru care firmele implicate sunt obligate sa solicite clarificari Ministerului Economiei si Finantelor. La randul sau, depasit de situatie, acest minister solicita detalii tehnice Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. In cele din urma, firma interesata primeste raspunsul competent al Ministerului Economiei si Finantelor.
Amical, transmite rezolutia primita si firmelor cu care incheie tranzactii...
Solutia? – Telefonul fara fir?
Amical, firma interesata in aplicarea masurilor de simplificare transmite rezolutia primita si firmelor cu care incheie tranzactii, pentru a nu avea probleme cu organele de inspectie fiscala.
De cele mai multe ori, astfel de solutii competente circula efectiv prin sistemul „telefonul fara fir“, un joc pe care il credeam doar al copilariei noastre. Ei bine, maturi fiind, neincrezatori in ce auzim, renuntam la „telefonul fara fir“ si ne jucam de-a „scanarea spetelor si transmiterea lor electronica“. Nu ar fi fost insa mult mai simplu daca asemenea detalii ar fi fost reglementate prin normele de aplicare a Codului fiscal!?
O speta utila!
Iata o astfel de solutie primita de o firma producatoare de frigidere si congelatoare, care are permanent nevoie de suporti din lemn pentru transportul produselor sale in conditii de siguranta. Intrebarea acestei firme este: se incadreaza „suportii de lemn“ la materiale lemnoase, astfel incat sa accepte factura furnizorului emisa fara T.V.A. prin aplicarea masurilor de simplificare?
Raspunsul primit de la Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ne plimba printr-un adevarat proces tehnologic de care trebuie sa tinem cont.
Cititi textul:
„Lemnul prelucrat sau semifabricat implica faptul ca prelucrarea/semifabricarea la care este supus lemnul brut/cheresteaua se refera numai la operatii de retezare si spintecare a lemnului rotund, a bustenilor, a lemnului ecarisat, a lemnului cioplit ori a cherestelei. Orice alta operatie suplimentara: de slefuire, de incleiere, de gaurire etc., ce intervine pe parcursul prelucrarii/semifabricarii, exclude produsul rezultat din categoria materialelo lemnoase, definite la art. 2, lit. a) din Normele de aplicare a
H.G. nr. 427/2004 Conform STAS 4510-89-2, CHERESTEA Terminologie, la pct. 2.2.32 este prevazuta urmatoarea definitie: Semifabricate a piese realizate din cherestea, supuse operatiilor de retezare si spintecare in vederea obtinerii unor forme si dimensiuni corespunzatoare unor elemente brute de produse finite. Suportii de lemn nu se incadreaza la materiale lemnoase, deoarece sunt alcatuiti din rigle si grinzi imbinate cu cuie cu cap conic si tija rotunda. Partile componente – rigle si grinzi – se incadreaza in categoria materialelor lemnoase numai daca se livreaza ca atare. Produsul suporti de lemn este un produs finit rezultat din imbinarea grinzilor si riglelor, folosindu-se cuie.“.
Practic, cu o astfel de solutie primita, firma cumparatoare trebuie sa solicite furnizorului de suporti de lemn numai facturi emise cu T.V.A., in regim normal, cu cota standard de 19%, legal intocmita, astfel incat sa isi poata exercita fara teama dreptul de deducere a T.V.A. achitate partenerului sau de afaceri. In cele din urma, si furnizorul suportilor de lemn si al produselor similare va aplica corect masurile de simplificare la emiterea facturilor catre alti beneficiari ai produselor sale finite.
RETIN
ETI IDEEA!
Lemnul retezat si spintecat, dar slefuit, incleiat, gaurit si imbinat cu ajutorul cuielor si al tijelor nu este supus masurilor de simplificare in cadrul operatiunilor de vanzare-cumparare!
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"