Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
La receptia de marfa, am constatat ca au venit produse in plus fata de factura. Noi am generat cod UIT inainte sa intre marfa in tara. Pentru diferenta constatata in plus, pentru care am cerut furnizorului sa ne emita factura, nu mai putem genera cod UIT fiind marfa deja intrata in tara.
Cum se procedeaza in acest caz?
Este vreo problema pentru noi ca factura pentru diferenta nu are cod UIT, chiar daca mentionam in soft ca detaliu, ca marfa a fost receptionata in plus fata de factura initiala?
Trebuie sa procedam altfel, in acest caz? Multumesc frumos!
Bunuri cu risc fiscal ridicat nereceptionate sau receptionate partial – raspunsul specialistului:
Ati procedat corect mentionand diferenta si solicitand furnizorului sa emita o factura pentru marfa suplimentara receptionata. Factura va servi drept dovada contabila pentru cantitatea in plus si va asigura trasabilitatea marfurilor in registrele contabile ale companiei.
In situatia in care bunurile nereceptionate revin la expeditor, trebuie sa respectati procedura aprobata prin Ordinul 2545/2022 (art. 3) potrivit careia, returul ulterior al bunurilor care au fost receptionate formeaza o noua partida de bunuri pentru care este necesara obtinerea unui cod UIT nou de catre partea care returneaza bunurile cu risc fiscal ridicat.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Pentru viitor, atentie la conformitate si evitarea contraventiilor: Conform Art. 13 1 din Ordonanta de Urgenta nr. 41/2022, declararea in Sistemul RO e-Transport a unor cantitati diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri constituie contraventie.
Temei legal
Ordonanta de urgenta nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport
Art. 4. -
(1) Sistemul RO e-Transport include:
a) module informatice de gestiune a transporturilor de bunuri prin care sunt inregistrate datele referitoare la expeditor si beneficiar, denumirea, caracteristicile, cantitatile si contravaloarea bunurilor transportate, locurile de incarcare si descarcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat, precum si codul UIT generat;
Art. 8 indice 1.Obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport a datelor prevazute la art. 4 alin. (1) lit. a) referitoare la transportul international de bunuri revine urmatorilor utilizatori:b) beneficiarului din Romania, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri;
Art. 13 indice 1 - 01/07/2024 - Art. 13 1 . - va fi introdus prin Ordonanta de urgenta 115/2023.(1) Urmatoarele fapte constituie contraventii, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
b) declararea in Sistemul RO e-Transport a unor cantitati diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri;
Procedura de utilizare si functionare a sistemului national privind monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport, din 21.12.2022 (Parte integranta din Ordinul Presedintelui ANAF nr. 2545/2022)
ARTICOLUL 3 Date declarate in Sistemul RO e-Transport(1) In Sistemul RO e-Transport sunt inregistrate date referitoare la expeditor, beneficiar sau destinatar, denumirea, caracteristicile, cantitatile si contravaloarea bunurilor transportate, locurile de incarcare si descarcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat si transportator, data declarata pentru inceperea transportului, precum si codul UIT generat.
(10) In situatia in care bunurile cu risc fiscal ridicat nu au fost receptionate sau au fost receptionate partial de beneficiarul/destinatarul mentionat in Sistemul RO e-Transport la momentul obtinerii codului UIT, bunurile nereceptionate vor reveni la expeditor in baza codului UIT initial. Returul ulterior al bunurilor care au fost receptionate formeaza o noua partida de bunuri pentru care este necesara obtinerea unui cod UIT nou de catre partea care returneaza bunurile cu risc fiscal ridicat.
(11) In situatia prevazuta la alin. (10), dupa receptionarea bunurilor returnate in cazul in care obligatia de declarare revine furnizorului sau dupa neefectuarea receptiei in cazul in care obligatia de declarare revine beneficiarului, declarantul va mentiona returul in zona "Confirmare Transport" a aplicatiei informatice RO e-Transport, selectand optiunea "Infirmat" sau "Confirmat Partial", urmat de mentionarea cantitatilor returnate in campul de date "Comentariu confirmare". Datele referitoare la retur vor fi mentionate in Sistemul RO e-Transport in perioada termenului de valabilitate a codului UIT.
Raspuns oferit in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Articole similare
Inspectorii ANAF au acordat in luna iulie 2023 amenzi de peste 3 milioane de lei in cadrul unor actiuni antifraudaNou! Ministerul Finantelor vrea sa introduca o aplicatie mobila pentru sistemul RO e-FacturaInregistrarea in scopuri de TVA pe teritoriul CEE a firmei de transport persoaneSistemul RO E-TRANSPORT: Daca se depaseste greutatea de 500kg este OBLIGATORIE solicitarea codului UIT?Categorii de utilizatori care au OBLIGATIA declararii in E-TRANSPORT de la 1 iulie 2022Ultimele articole
E-Trasport: Ce amenzi ar putea fi SUSPENDATE pana la 31 decembrie 2024RO E-TRANSPORT: Amenzile pentru neactualizarea codului UIT se dau firmei sau soferului?Amenzi RO E-TRANSPORT. Exemplu util de monografie contabilaE-Factura in 2024. Mai poate fi dedus TVA-ul din facturile primite in sistem clasic?Guvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principaliArticole similare
Calendar ANAF: Obligatii fiscale pentru luna SEPTEMBRIE 2022Bunurile cu risc fiscal ridicat monitorizate prin e-TransportE-Transport: Prin OUG 87/2024 s-a decis amanarea sanctiunilor pana la 1 ianuarie 2025ANAF a pus in dezbatere publica modelul si continutul formularului 179- Declaratie privind compensatia la carburantiE-Transport: Din 15 decembrie 2023 se aplica modificarile aduse de OUG 115/2023Ultimele articole
RO e-Transport: Amenzile pentru neactualizarea codului UIT se dau firmei sau soferului?Amenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaRO e-Transport: Cum se declara in sistem utilajele inchiriateE-Transport: Netransmiterea coordonatelor GPS in sistem va fi AMENDATA din 1 ianuarie 2025Noutati privind functionarea E-Transport, aduse prin Ordinul 1337/2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"