Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum se procedeaza in cazul in care exista bunuri cu risc fiscal ridicat nereceptionate sau receptionate partial

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Iun. 2024
Cum se procedeaza in cazul in care exista bunuri cu risc fiscal ridicat nereceptionate sau receptionate partial
Tags: e-transport, bunuri cu risc fiscal ridicat, bunuri cu risc fiscal nereceptionate

La receptia de marfa, am constatat ca au venit produse in plus fata de factura. Noi am generat cod UIT inainte sa intre marfa in tara. Pentru diferenta constatata in plus, pentru care am cerut furnizorului sa ne emita factura, nu mai putem genera cod UIT fiind marfa deja intrata in tara.

Cum se procedeaza in acest caz? 

 

Este vreo problema pentru noi ca factura pentru diferenta nu are cod UIT, chiar daca mentionam in soft ca detaliu, ca marfa a fost receptionata in plus fata de factura initiala? 

 

Trebuie sa procedam altfel, in acest caz? Multumesc frumos!
 

 

Bunuri cu risc fiscal ridicat nereceptionate sau receptionate partial – raspunsul specialistului: 

 

Ati procedat corect mentionand diferenta si solicitand furnizorului sa emita o factura pentru marfa suplimentara receptionata. Factura va servi drept dovada contabila pentru cantitatea in plus si va asigura trasabilitatea marfurilor in registrele contabile ale companiei.

In situatia in care bunurile nereceptionate revin la expeditor, trebuie sa respectati procedura aprobata prin Ordinul 2545/2022 (art. 3) potrivit careia, returul ulterior al bunurilor care au fost receptionate formeaza o noua partida de bunuri pentru care este necesara obtinerea unui cod UIT nou de catre partea care returneaza bunurile cu risc fiscal ridicat.


Pentru viitor, atentie la conformitate si evitarea contraventiilor: Conform Art. 13 1 din Ordonanta de Urgenta nr. 41/2022, declararea in Sistemul RO e-Transport a unor cantitati diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri constituie contraventie.


Temei legal

Ordonanta de urgenta nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport

Art. 4. -
(1) Sistemul RO e-Transport include:
a) module informatice de gestiune a transporturilor de bunuri prin care sunt inregistrate datele referitoare la expeditor si beneficiar, denumirea, caracteristicile, cantitatile si contravaloarea bunurilor transportate, locurile de incarcare si descarcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat, precum si codul UIT generat;
Art. 8 indice 1.Obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport a datelor prevazute la art. 4 alin. (1) lit. a) referitoare la transportul international de bunuri revine urmatorilor utilizatori:b) beneficiarului din Romania, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri;

Art. 13 indice 1 - 01/07/2024 - Art. 13 1 . - va fi introdus prin Ordonanta de urgenta 115/2023.(1) Urmatoarele fapte constituie contraventii, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
b) declararea in Sistemul RO e-Transport a unor cantitati diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri;

Procedura de utilizare si functionare a sistemului national privind monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport, din 21.12.2022 (Parte integranta din Ordinul Presedintelui ANAF nr. 2545/2022)
ARTICOLUL 3 Date declarate in Sistemul RO e-Transport(1) In Sistemul RO e-Transport sunt inregistrate date referitoare la expeditor, beneficiar sau destinatar, denumirea, caracteristicile, cantitatile si contravaloarea bunurilor transportate, locurile de incarcare si descarcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat si transportator, data declarata pentru inceperea transportului, precum si codul UIT generat.
(10) In situatia in care bunurile cu risc fiscal ridicat nu au fost receptionate sau au fost receptionate partial de beneficiarul/destinatarul mentionat in Sistemul RO e-Transport la momentul obtinerii codului UIT, bunurile nereceptionate vor reveni la expeditor in baza codului UIT initial. Returul ulterior al bunurilor care au fost receptionate formeaza o noua partida de bunuri pentru care este necesara obtinerea unui cod UIT nou de catre partea care returneaza bunurile cu risc fiscal ridicat.
(11) In situatia prevazuta la alin. (10), dupa receptionarea bunurilor returnate in cazul in care obligatia de declarare revine furnizorului sau dupa neefectuarea receptiei in cazul in care obligatia de declarare revine beneficiarului, declarantul va mentiona returul in zona "Confirmare Transport" a aplicatiei informatice RO e-Transport, selectand optiunea "Infirmat" sau "Confirmat Partial", urmat de mentionarea cantitatilor returnate in campul de date "Comentariu confirmare". Datele referitoare la retur vor fi mentionate in Sistemul RO e-Transport in perioada termenului de valabilitate a codului UIT.



Raspuns oferit in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum se procedeaza in cazul in care exista bunuri cu risc fiscal ridicat nereceptionate sau receptionate partial":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016