keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Anulare inregistrare in scopuri de TVA si ajustare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Feb. 2012 Exclusiv
Tags: tva, ajustare tva, rambursare, scoatere din evidenta

Intrebare: 1.O S.R.L. inregistrata in scopuri de TVA doreste sa opteze pentru scoaterea din evidenta a persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform punctului 62 din Ordonanta 125/2011. Cum se vor inchide soldul debitor al ct. 4423, fiind platit in plus, si soldul debitor al ct.4424? 2. O S.R.L. inregistrata in scopuri de TVA se incadreaza la punctul 66, alin.(9), lit.e, atunci aceasta societate este obligata sa faca ajustari in ceea ce priveste TVA-ul. Care sunt ajustarile si cum se realizeaza acestea avand in vedere ca societatea are stocuri, mijloace fixe, cheltuieli inregistrate in avans si venituri inregistrate in avans?




Raspuns:

1. In opinia noastra, dupa cum se cunoaste, rambursarea unor sume mai mici de 5000 lei se face in urma controlului, la data la care persoana impozabila renunta la calitatea de platitor de TVA.
Astfel, dvs fie optati pentru a solicita restituirea sumei de rambursat si va recomandam sa utilizati mai cu fermitate si mai cu multa atentie, deoarece contul 4423 "TVA de plata" nu poate sa aiba sold debitor, intrucat este un cont de pasiv si are fie sold creditor fie este soldat, si se impune trecerea acestei sume in cont 4424 "TVA de recuperat", fie renuntati la solicitarea de rambursare si veti inregistra o pierdere din creanta, prin inregistrarea:

654 "Pierderi din creante" = 4424 "TVA de recuperat".
Cheltuiala este nedeductibila la determinarea impozitului pe profit, deoarece nu corespunde conditiilor stabilite de art. 21 alin. (2) lit. n) din Codul fiscal.
 
2. Legiuitorul a prevazut ca aceste ajustari se vor inregistra in ultimul decont de dedus cu termen in 25 a lunii urmatoarele celei in care s-a primit notificarea privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA. Retinem data de 25 a lunii urmatoare si in situatia in care perioada fiscala a contribuabilului referitoare la TVA era trimestrul.
 
Amintim perioadele de ajustare a TVA, dupa cum urmeaza:
- pentru cladirile achizitionate dupa 2007, data aderarii Romaniei la UE, termenul de ajustare este de 20 de ani;
- pentru  cladirile achizitionate inainte de  2007, ajustarea nu se mai impune, avand in vedere ca acestea aveau perioada de ajustare de 5 ani, finalizata la 31 decembrie 2011, conform art. 161 din Codul fiscal;
- pentru alte bunuri de capital ce nu sunt cladiri, perioada de ajustare este de 5 ani;
- pentru stocurile de bunuri sau servicii, ajustarea se face numai pentru stocul existent la data schimbarii destinatiei.
 
Ca si facilitate fiscala, legiuitorul a stabilit ca se impune ajustarea TVA in cazul in care renuntarea la inregistrare se face in anul 2012 numai pentru bunurile achizitionate dupa data de 01 octombrie 2011. Pentru celelalte bunuri achizitionate anterior, nu se impune ajustarea TVA.
 
Exemplu:

Societatea comerciala X SRL, persoana juridica romana, platitoare de impozit pe profit si TVA, a achizitionat in luna noiembrie 2011 o presa de imbuteliat sifoane in valoare de 20000 lei plus TVA, ce are o durata normata de utilizare de 7 ani. Perioada fiscala la TVA pentru aceasta societate este trimestrul.
Pe data de 5 aprilie 2012, societatea renunta la inregistrarea in scopuri de TVA, iar autoritatea fiscala ii comunica cu data de 30 aprilie 2012 anularea inregistrarii in scopuri de TVA.
 
Achizitie presa:
2131 «Echipamente tehnologice (ma?ini, utilaje ?i instala?ii de lucru)» = 404 «Furnizori de imobilizari» cu suma de 20000 lei
4426 «TVA deductibila» =  404 «Furnizori de imobilizari» cu suma de 4800 lei.
 
In luna aprilie 2012, societatea are obligatia sa efectueze ajustarea TVA. Potrivit art. 149 din Codul fiscal, perioada de ajustare este de 5 ani, incepand cu 01 ianuarie a anului in care a fost achizitionat echipamentul, respectiv 2011, iar anul in care se efectueaza ajustarea nu se considera ca un an in care bunul a fost utilizat in scoptaxabil.
Astfel, in exemplul nostru, se considera ca anul 2011 este un an in care societatea utilizeaza bunul in scopul efectuarii de livrari taxabile si se ajusteaza TVA pentru o proportie de 4 ani din 5 ani.
Suma TVA de ajustat = 4800 lei x 4/5 = 3840 lei.
 
Inregistrare contabila:
635 «Cheltuieli cu alte impozite si taxe» = 4427 «TVA colectata» cu suma de 3840 lei.
Aceasta suma se va reflecta in ultimul decont de TVA depus pana pe data de 25 mai 2012, chiar daca anterior perioada fiscala a fost trimestrul.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016