Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Anulare inregistrare in scopuri de TVA si ajustare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de InfoTva.ro la 15 Feb. 2012 Exclusiv
Tags: tva, ajustare tva, rambursare, scoatere din evidenta

Intrebare: 1.O S.R.L. inregistrata in scopuri de TVA doreste sa opteze pentru scoaterea din evidenta a persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform punctului 62 din Ordonanta 125/2011. Cum se vor inchide soldul debitor al ct. 4423, fiind platit in plus, si soldul debitor al ct.4424? 2. O S.R.L. inregistrata in scopuri de TVA se incadreaza la punctul 66, alin.(9), lit.e, atunci aceasta societate este obligata sa faca ajustari in ceea ce priveste TVA-ul. Care sunt ajustarile si cum se realizeaza acestea avand in vedere ca societatea are stocuri, mijloace fixe, cheltuieli inregistrate in avans si venituri inregistrate in avans?
Raspuns:

1. In opinia noastra, dupa cum se cunoaste, rambursarea unor sume mai mici de 5000 lei se face in urma controlului, la data la care persoana impozabila renunta la calitatea de platitor de TVA.
Astfel, dvs fie optati pentru a solicita restituirea sumei de rambursat si va recomandam sa utilizati mai cu fermitate si mai cu multa atentie, deoarece contul 4423 "TVA de plata" nu poate sa aiba sold debitor, intrucat este un cont de pasiv si are fie sold creditor fie este soldat, si se impune trecerea acestei sume in cont 4424 "TVA de recuperat", fie renuntati la solicitarea de rambursare si veti inregistra o pierdere din creanta, prin inregistrarea:

654 "Pierderi din creante" = 4424 "TVA de recuperat".
Cheltuiala este nedeductibila la determinarea impozitului pe profit, deoarece nu corespunde conditiilor stabilite de art. 21 alin. (2) lit. n) din Codul fiscal.
 
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021

Vezi detalii

Marea carte verde a monografiilor contabile

Marea carte verde a monografiilor contabile

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii


2. Legiuitorul a prevazut ca aceste ajustari se vor inregistra in ultimul decont de dedus cu termen in 25 a lunii urmatoarele celei in care s-a primit notificarea privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA. Retinem data de 25 a lunii urmatoare si in situatia in care perioada fiscala a contribuabilului referitoare la TVA era trimestrul.
 
Amintim perioadele de ajustare a TVA, dupa cum urmeaza:
- pentru cladirile achizitionate dupa 2007, data aderarii Romaniei la UE, termenul de ajustare este de 20 de ani;
- pentru  cladirile achizitionate inainte de  2007, ajustarea nu se mai impune, avand in vedere ca acestea aveau perioada de ajustare de 5 ani, finalizata la 31 decembrie 2011, conform art. 161 din Codul fiscal;
- pentru alte bunuri de capital ce nu sunt cladiri, perioada de ajustare este de 5 ani;
- pentru stocurile de bunuri sau servicii, ajustarea se face numai pentru stocul existent la data schimbarii destinatiei.
 
Ca si facilitate fiscala, legiuitorul a stabilit ca se impune ajustarea TVA in cazul in care renuntarea la inregistrare se face in anul 2012 numai pentru bunurile achizitionate dupa data de 01 octombrie 2011. Pentru celelalte bunuri achizitionate anterior, nu se impune ajustarea TVA.
 
Exemplu:

Societatea comerciala X SRL, persoana juridica romana, platitoare de impozit pe profit si TVA, a achizitionat in luna noiembrie 2011 o presa de imbuteliat sifoane in valoare de 20000 lei plus TVA, ce are o durata normata de utilizare de 7 ani. Perioada fiscala la TVA pentru aceasta societate este trimestrul.
Pe data de 5 aprilie 2012, societatea renunta la inregistrarea in scopuri de TVA, iar autoritatea fiscala ii comunica cu data de 30 aprilie 2012 anularea inregistrarii in scopuri de TVA.
 
Achizitie presa:
2131 «Echipamente tehnologice (ma?ini, utilaje ?i instala?ii de lucru)» = 404 «Furnizori de imobilizari» cu suma de 20000 lei
4426 «TVA deductibila» =  404 «Furnizori de imobilizari» cu suma de 4800 lei.
 
In luna aprilie 2012, societatea are obligatia sa efectueze ajustarea TVA. Potrivit art. 149 din Codul fiscal, perioada de ajustare este de 5 ani, incepand cu 01 ianuarie a anului in care a fost achizitionat echipamentul, respectiv 2011, iar anul in care se efectueaza ajustarea nu se considera ca un an in care bunul a fost utilizat in scoptaxabil.
Astfel, in exemplul nostru, se considera ca anul 2011 este un an in care societatea utilizeaza bunul in scopul efectuarii de livrari taxabile si se ajusteaza TVA pentru o proportie de 4 ani din 5 ani.
Suma TVA de ajustat = 4800 lei x 4/5 = 3840 lei.
 
Inregistrare contabila:
635 «Cheltuieli cu alte impozite si taxe» = 4427 «TVA colectata» cu suma de 3840 lei.
Aceasta suma se va reflecta in ultimul decont de TVA depus pana pe data de 25 mai 2012, chiar daca anterior perioada fiscala a fost trimestrul.
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Anulare inregistrare in scopuri de TVA si ajustare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016