Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In ce priveste marfurile degradate, sunt necesare sa fie indeplinite cumulativ doua conditii pentru a nu fi obligati la ajustarea TVA dedus initial:
- degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente
- dovada ca bunurile au fost distruse.
Urmeaza sa constatam ce documente pot fi intocmite pentru a atesta degradarea unor marfuri deteriorate in timpul depozitarii, manipularii sau transportului fara a putea fi imputate. In plus, vom stabili daca pentru dovada ca bunurile au fost distruse, va fi necesara intocmirea unui contract cu o societate specializata in colectarea deseurilor si intocmirea avizului catre aceasta.
Conform prevederilor art. 148 alin. (2) din Codul fiscal, in vigoare in anul 2013, nu se ajusteaza deducerea initiala a taxei in cazul:
a) bunurilor distruse sau pierdute ca urmare a unor calamitati naturale ori a unor cauze de forta majora, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator;
b) bunurilor de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, precum si activelor corporale fixe casate, altele decat bunurile de capital, in conditii stabilite prin norme;
c) perisabilitatilor, in limitele prevazute prin lege, precum si a pierderilor tehnologice sau, dupa caz, al altor consumuri proprii, in conditii stabilite prin norme;
d) situatiilor prevazute la art. 128 alin. (8).
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Examen Consultant Fiscal 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabilesc ca, potrivit prevederilor art. 148 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal nu se fac ajustari ale taxei deductibile:
a) in cazul bunurilor de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, respectiv cele care indeplinesc in mod cumulativ urmatoarele conditii:
1. degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse in aceasta categorie si produsele accizabile pentru care autoritatea competenta a emis decizie de aprobare a distrugerii;
2. se face dovada ca bunurile au fost distruse;
b) in situatia casarii activelor corporale fixe, altele decat bunurile de capital prevazute la art. 149 din Codul fiscal.
Asadar, conform prevederilor in vigoare in anul 2013, nu se fac ajustari ale taxei deductibile in cazul bunurilor de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, respectiv cele care indeplinesc in mod cumulativ urmatoarele conditii:
1. degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente.
2. se face dovada ca bunurile au fost distruse;
Scoaterea din evidenta a marfurilor deteriorate, ce nu mai pot fi utilizate in activitatea economica se poate efectua in urma operatiunii de inventariere prin care se constata deteriorarea marfurilor. Pe baza propunerii de casare a stocurilor exprimata de catre comisia de inventariere se intocmeste un proces verbal pentru scoaterea acestora din evidenta. In procesul verbal se vor detalia si explica cauzele obiective care au condus la degradare si orice alte informatii relevante in acest sens.
Dovada ca bunurile au fost distruse se poate efectua prin contractul incheiat cu societatea specializata in colectarea deseurilor si documentele din care sa reiasa transmiterea bunurilor in vederea distrugerii (aviz de insotire a marfurilor, proces verbal de predare s.a.).
Incepand cu 01.01.2014 alineatul (2) al art. 148 a fost modificat prin OUG 102/2013. Incepand cu aceasta data nu se ajusteaza deducerea initiala a taxei in cazul:
a) bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de persoana impozabila. In cazul bunurilor furate, persoana impozabila demonstreaza furtul bunurilor pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare;
b) situatiilor prevazute la art. 128 alin. (8).
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Taxe si Impozite, ajustare TVA, marfuri degradate, stocuri, cod fiscal, consum, pierdere
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"