Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Infotva.ro
de Infotva.ro la 11 Nov. 2010Autor: Elena Ionescu, raspuns valabil la data de 08 noiembrie 2010Intrebare:Cheltuielile privind serviciile de catering pentru salariati si colaboratori care desfasoara activitatea pe diferite ...
Autor: Elena Ionescu, raspuns valabil la data de 08 noiembrie 2010Intrebare:
Cheltuielile privind serviciile de catering pentru salariati si colaboratori care desfasoara activitatea pe diferite santiere din tara sunt deductibile dpdv fiscal sau sunt supuse unei anumite limite?
Raspuns:
Profitul impozabil se calculeaza, potrivit dispozitiilor art. 19 din Codul fiscal, ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, baza din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.
Conform dispozitiilor art. 21 din Codul fiscal, cheltuielile sunt deductibile daca sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si/sau daca sunt prevazute in alte acte normative.
In grupa cheltuielilor deductibile sunt prevazute (art. 21, alin. 3, lit. e) cheltuielile efectuate potrivit legii pentru acordarea tichetelor de masa.
Actul normativ care reglementeaza materia tichetelor de masa este Legea 142/1998, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform dispozitiilor acestui act normativ salariatii din cadrul societatilor comerciale, pot potrivit prevederilor contractului colectiv de munca, o alocatie individuala de hrana, acordata sub forma tichetelor de masa, suportata integral pe costuri de angajator.
Lunar fiecare salariat poate folosi un numar de tichete cel mult egal cu numarul de zile in care este prezent la lucru in
unitate.
De asemenea pot fi efectuate cheltuieli pentru salariatii proprii, corespunzatoare valorii nominale a tichetelor de masa, si de catre angajatorii care au organizate cantine-restaurant sau bufete.
Incepand cu data de 1 septembrie 2009, si pana in prezent tichetele de masa au o valoare de 8,72 lei.
Pana la data intrarii in vigoare a OUG 58/2010 aceste sume nu erau impozitate nici la salariat.
Avand in vedere aceste reglementari, rezulta ca o societate poate suporta contravaloarea cheltuielilor de catering in limita tichetelor de masa. Pentru salariat intreaga suma este considerata venit salarial si este impozabil incepand cu luna iulie 2010.
In cazul in care activitatea societatii se incadreaza in anumite domenii cu caracter specific cum sunt mineritul, navigatia etc. pentru care exista reglementari speciale se poate acorda alocatia de hrana. Cheltuielile cu alocatia de hrana sunt deductibile la persoana juridica pana la nivelul unui tichet de masa, iar pentru salariat sunt venituri neimpozabile.
Daca prin „colaboratori” intelegeti persoane fizice cu care aveti incheiate contracte de prestari de servicii, cheltuielile de catering sunt nedeductibile.
Autor: Infotva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Cheltuielile privind serviciile de catering sunt deductibile?":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Aplicarea cotei TVA de 5% - Capcanele ascunse de OUG 89/2018. Dificultati intampinate de contabili in 2019Impozit specific: Cum se calculeaza si aplica de la 1 ianuarie 2017?Cota TVA pentru servicii de CATERING (mese de pomenire)Noutati legislatie Fiscala 09-13 februarie 2009 - Monitorul OficialImpozitarea din 2017 a veniturilor din activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieriUltimele articole
Ordinul 3581/2020. A fost aprobata schema de ajutor de minimis din cadrul Programului -ELECTRIC UP-Venituri din activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri. Regim FISCALReminder ITM! Sprijin financiar pentru zilieri, conform OUG 132/2020Executia bugetara ianuarie 2020. MFP: Record istoric al incasarilor brute din TVARealizarea de operatiuni taxabile cu cote reduse distincte 9% sau 5%, inregistrari contabile
Mai multe articole despre catering
Articole similare
Pierderea avansului. Cum procedam?Proiect de buget 2019: Comisiile reunite de buget-finante au dat aviz favorabil pentru mai multe ministere, intre care si MMACACodul fiscal 2008 - Capitolul XII. Regimuri speciale - art. 152-152^4Ajustare TVA stocuri la anularea inregistrarii in scopuri de TVA. Cum procedam?Asocierile fara personalitate juridica | Obligatii fiscale 2013Ultimele articole
Situatiile financiare trimestriale centralizate NU se mai trimit pe suport hartie la Ministerul Finantelor(Ordinul 494/2021)Teambuilding. Tratament fiscal al CHELTUIELIlor legate de desfasurarea evenimentuluiObligatii si documente necesare privind delegarea in strainatate a angajatilorAu fost modificate normele metodologice ale programului IMM INVEST. Pentru anumite domenii nu se pot garanta crediteReguli privind stabilirea venitului net anual din activitati independente
Mai multe articole despre cheltuieli
Articole similare
Venitul net anual din activitati independente se va calcula diferit din 2018!Reminder (ANAF): 25 iunie, termenul limita pentru mai multe obligatii fiscalePlata impozitului minimVENITURIle la buget sunt amenintate de TVA-ul de 9 la sutaCasare utilaj achizitionat in leasing financiar. Ce implicatii fiscale apar?Ultimele articole
TOT ce trebuie sa stiti despre completarea Declaratiei 112! Iata cele mai frecvente greseli care apar in practica si cum sa le evitatiCompletarea Declaratiei 112 si VENITURIle exceptate de la plata CAS. ConditiiSituatiile financiare trimestriale centralizate NU se mai trimit pe suport hartie la Ministerul Finantelor(Ordinul 494/2021)Teambuilding. Tratament fiscal al cheltuielilor legate de desfasurarea evenimentuluiObligatii si documente necesare privind delegarea in strainatate a angajatilor
Mai multe articole despre venituri

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"