Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Autor: Elena Ionescu, raspuns valabil la data de 08 noiembrie 2010Intrebare:Cheltuielile privind serviciile de catering pentru salariati si colaboratori care desfasoara activitatea pe diferite ...
Autor: Elena Ionescu, raspuns valabil la data de 08 noiembrie 2010Intrebare:
Cheltuielile privind serviciile de catering pentru salariati si colaboratori care desfasoara activitatea pe diferite santiere din tara sunt deductibile dpdv fiscal sau sunt supuse unei anumite limite?
Raspuns:
Profitul impozabil se calculeaza, potrivit dispozitiilor art. 19 din Codul fiscal, ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, baza din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.
Conform dispozitiilor art. 21 din Codul fiscal, cheltuielile sunt deductibile daca sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si/sau daca sunt prevazute in alte acte normative.
In grupa cheltuielilor deductibile sunt prevazute (art. 21, alin. 3, lit. e) cheltuielile efectuate potrivit legii pentru acordarea tichetelor de masa.
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Actul normativ care reglementeaza materia tichetelor de masa este Legea 142/1998, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform dispozitiilor acestui act normativ salariatii din cadrul societatilor comerciale, pot potrivit prevederilor contractului colectiv de munca, o alocatie individuala de hrana, acordata sub forma tichetelor de masa, suportata integral pe costuri de angajator.
Lunar fiecare salariat poate folosi un numar de tichete cel mult egal cu numarul de zile in care este prezent la lucru in
unitate.
De asemenea pot fi efectuate cheltuieli pentru salariatii proprii, corespunzatoare valorii nominale a tichetelor de masa, si de catre angajatorii care au organizate cantine-restaurant sau bufete.
Incepand cu data de 1 septembrie 2009, si pana in prezent tichetele de masa au o valoare de 8,72 lei.
Pana la data intrarii in vigoare a OUG 58/2010 aceste sume nu erau impozitate nici la salariat.
Avand in vedere aceste reglementari, rezulta ca o societate poate suporta contravaloarea cheltuielilor de catering in limita tichetelor de masa. Pentru salariat intreaga suma este considerata venit salarial si este impozabil incepand cu luna iulie 2010.
In cazul in care activitatea societatii se incadreaza in anumite domenii cu caracter specific cum sunt mineritul, navigatia etc. pentru care exista reglementari speciale se poate acorda alocatia de hrana. Cheltuielile cu alocatia de hrana sunt deductibile la persoana juridica pana la nivelul unui tichet de masa, iar pentru salariat sunt venituri neimpozabile.
Daca prin „colaboratori” intelegeti persoane fizice cu care aveti incheiate contracte de prestari de servicii, cheltuielile de catering sunt nedeductibile.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Regim TVA aplicabil din 1 ianuarie 2023 pentru sucuri si bere fara alcoolImpozit pe profit si impozit specific. Cum aflam ce tip de impozit datoram?Legea 254/2015 modifica activitatea zilierilor. Noi categorii pentru care pot fi platiti zilieriiCe se schimba privind TVA-ul in noul Cod fiscal 2016?Totul despre regimul special aplicat de o agentie de turismUltimele articole
Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Cotele TVA pentru 2025, aplicabile in RomaniaMicrointreprindere in 2024. Cum se stabileste corect cota de impozitare de 1 sau de 3%Regimul special de scutire pentru intreprinderile miciMicrointreprinderi in 2024. De cand se aplica cotele de 1% sau de 3%Articole similare
Cum iti poti repara masina gratuit daca te-a lovit un autoturism fara RCACasare mijloc fix. TVA. Deductibilitatea CHELTUIELIlorDeductibilitate CHELTUIELI administrare, sponsorizareCum se realizeaza ajustarea pozitiva a TVA dupa inregistrareCe implica mai exact reorganizarea ASFUltimele articole
Facilitatile fiscale pentru constructii, eliminate in 2025Impozit pe profit in 2025. Modificari aduse prin OUG 156/2024Formularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiDin 1 ianuarie 2025 impozitul pe dividende creste de la 8% la 10%Microintreprindere in 2025. Noutati introduse prin OUG 156/2024Articole similare
Cota CAS – rectificarea Declaratiei 600Unde si cu cat se impoziteaza pensiile in UE?ANAF: Inregistrarea contractelor de fiducie si de locatiuneImport servicii. Acces online baza de date. Ce regim TVA se aplica?Impozit pe VENITURI microintreprinderilor in anul 2017. Ce obligatii declarative apar?Ultimele articole
Facilitatile fiscale pentru constructii, eliminate in 2025Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaTrecere la impozit pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulFirme care NU au depasit plafonul TVA. Cum pot iesi prin optiune de la TVAImpozit pe profit in 2025. Modificari aduse prin OUG 156/2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"