Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Parlamentul a adoptat o noua lege prin care patronii si actionarii de firme din Romania vor putea scoate bani din firma, sub forma de dividende, de pana la 4 ori pe an.
Mai este doar un singur pas pana la intrarea in vigoare: legea are nevoie si de aprobarea presedintelui Romaniei, urmand ca apoi sa fie publicata in Monitorul Oficial. Mai exact, noua lege permite firmelor distribuirea trimestriala a dividentelor, si nu anuala - dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, cum este cazul in prezent.
Propunerea de lege initiata de 34 de parlamentari de la PSD, anul trecut, a fost modificata in Senat si apoi in Camera Deputatilor. In forma adoptata, aceasta prevede posibilitatea ca profitul trimestrial sa poata fi repartizat integral, si nu numai 50% din acesta, asa cum era prevazut in propunerea initiala.
Ce mai prevede legea: In forma finala, legea, iesita din Parlament, mai prevede ca actionarii sau asociatii au dreptul sa isi exprime acordul sau dezacordul cu privire la repartizarea trimestriala a profitului. Optiunea va fi exprimata in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate etc.
Aceste dividende se distribuie proportional cu cota de participare a asociatilor la capitalul social, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, in cazul in care actul constitutiv nu prevede altfel. Acestea se pot plăti în mod opÅ£ional trimestrial în termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale.
Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Sumele aferente repartizarilor interimare de dividende se inregistreaza in contabilitate si se reflecta in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari sau de asociati.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manual de politici contabile - Stick USB
Regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar trebuie sa fie pusa in practica dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar se vor returna companiei in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"