Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Parlamentul a adoptat legea: Patronii vor putea retrage bani din firme de mai multe ori pe an, sub forma de dividende

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Feb. 2018
Tags: dividente companii, modificarea legii dividentelor, proiect de lege aprobat

Parlamentul a adoptat o noua lege prin care patronii si actionarii de firme din Romania vor putea scoate bani din firma, sub forma de dividende, de pana la 4 ori pe an.

Camera Deputaților, ca for decizional, a adoptat miercuri, 13 iunie, cu 183 de voturi favorabile, 54 impotriva și un total de 33 de abtineri, modificarea si completarea Legii contabilitatii nr. 82/1991, modificarea si completarea Legii societatilor nr.31/1990, precum si modificarea Legii nr.1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei.

Mai este doar un singur pas pana la intrarea in vigoare: legea are nevoie si de aprobarea presedintelui Romaniei, urmand ca apoi sa fie publicata in  Monitorul Oficial. Mai exact, noua lege permite firmelor distribuirea trimestriala a dividentelor, si nu anuala - dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, cum este cazul in prezent.

Propunerea de lege initiata de 34 de parlamentari de la PSD, anul trecut, a fost modificata in Senat si apoi in Camera Deputatilor. In forma adoptata, aceasta prevede posibilitatea ca profitul trimestrial sa poata fi repartizat integral, si nu numai 50% din acesta, asa cum era prevazut in propunerea initiala.

Ce mai prevede legea: In forma finala, legea, iesita din Parlament, mai prevede ca actionarii sau asociatii au dreptul sa isi exprime acordul sau dezacordul cu privire la repartizarea trimestriala a profitului. Optiunea va fi exprimata in cursul exercitiului financiar,  in limita profitului contabil net  realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate etc.

Aceste dividende se distribuie proportional cu cota de participare a asociatilor la capitalul social, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, in cazul in care actul constitutiv nu prevede altfel. Acestea se pot plăti în mod opÅ£ional trimestrial în termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului  urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale.

Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Sumele aferente repartizarilor interimare de dividende se inregistreaza in contabilitate si se reflecta in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari sau de asociati.

Regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar trebuie sa fie pusa in practica dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar se vor returna companiei in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale. 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Parlamentul a adoptat legea: Patronii vor putea retrage bani din firme de mai multe ori pe an, sub forma de dividende":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016