Tags: fondul special al autostrazilor, impozit pe profit, proiect de lege aprobat
Parlamentarii au gasit solutia si la problema autostrazilor. Astfel, potrivit unui proiect de lege care prevede infiintarea unui "Fond special al autostrazilor", contribuabilii pot contribui cu sponsorizari, donatii sau redirectionarea a pana la 3,5% din impozitul pe profit.
Microintreprinderile care sponsorizeaza Fondul special al autostrazilor ar putea scadea sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii de reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pe trimestrul in care au fost inregistrate cheltuielile.
Vestea buna este ca autoritatile publice nu pot redirectiona banii din acest fond catre alte destinatii, ci doar cetatenii care au contribuit.
Extras din Legea pentru constituirea si utilizarea Fondului special al autostrazilor
Art. 1 – Pentru completarea surselor de finantare necesare constructiei, modernizarii, administrarii, intretinerii si repararii drumurilor autostrazilor se infiinteaza Fondul special al autostrazilor.
(...)
Art. 3 – Sursele Fondului special al autostrazilor se constituie dupa cum urmeaza:
1. Sponsorizari ale micro-intreprinderilor, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit.
2. Redirectionarea de catre contribuabili a unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul stabilit la alin. (3), pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii.
3. Alocari bugetare, in conditiile legii.
4. Alte sponsorizari sau donatii.
Art. 4 – Lucrarile ce pot fi finantate din Fondul special al autostrazilor sunt cele cuprinse in Master Planul General de Transport si cele care sunt stabilite prin lege.
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere constituie si gestioneaza Fondul special al autostrazilor, in limitele legii, si este responsabila de buna executare a lucrarilor.
Art. 5 – In momentul redirectionarii sau donarii unor sume catre Fond, contribuabilii, reprezentantii legali ai micro-intreprinderilor sau ai institutiilor publice vor putea mentiona pentru ce lucrare anume sunt destinati banii. Sumele incasate pentru Fondul special al autostrazilor vor fi folosite in exclusivitate in scopul pentru care au fost constituite.
6. Disponibilul existent la finele anului in contul Fondului special al autostrazilor se raporteaza cu aceeasi destinatie pentru anul urmator. Prin exceptie, fondurile ramase la incheierea unei lucrari vor fi utilizate la finantarea cheltuielilor de intretinere a acelei investitii.
Actul normativ va fi supus dezbaterii in Senat, apoi in Camera Deputatilor, pentru votul final.
Proiectul de lege poate fi vazut AICI >>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Surplusul realizat din rezerve din reevaluare
Intrebare:
La 31.12.2023 Srl are in evidenta 2 terenuri valoarea 211 269056 ron in cont 105 valoare 268208 ron.
La 31.12.2024 se face o expertiza de reevaluare astfel valoarea terenurilor se stabileste la 727.000 ron.
In 31.03.2025 asociatul cere dare in plata pentru neplata creditarilor se face act notarial si se trec terenurile pe numele acestuia, valoarea creditarilor inclusiv dobanda calculata este de 800.000 ron.
Dupa dare in plata pentru suma de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Calcul baza impozit - concediu medical si timp lucrat
Intrebare:
La stabilirea bazei impozabile pentru calculul impozitului pe veniturile din salarii, in cazul concediilor medicale scutite de impozitul pe venit (cod 09 - Ingrijire copil bolnav pana la 7 ani, cod 08 - Sarcina si lehuzie, cod 15 - Risc maternal si cod17 - Ingrijire pacient cu afectiuni oncologice) dorim sa stim daca e corect sa se deduca din baza impozabila valoarea neta a indemnizatiilor sau valoarea bruta. Salariatul are in luna si venituri din salarii si din concedii medicale...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Calculul CASS pentru PFA si C.I.M. 2024
Intrebare:
Un PFA care in 2024 a avut activitatea pe pierdere, a fost si salariat in perioada ianuarie - decembrie 24 obtinand venituri astfel: ian. 24 cu un venit de 660 lei, febr. 24 = 1414 lei, martie 24 = 786 lei, nov. 24 = 2643 lei si dec. 24 = 185 lei, in restul timpului avand contractul suspendat. Este si coasigurat pe pensia de handicap a sotiei - deci asigurat la sanatate.
Intrebare: Plateste cass pentru activitatea de la PFA la nivelul a 6 salarii minime (1980 lei) sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<