Tags: fondul special al autostrazilor, impozit pe profit, proiect de lege aprobat
Parlamentarii au gasit solutia si la problema autostrazilor. Astfel, potrivit unui proiect de lege care prevede infiintarea unui "Fond special al autostrazilor", contribuabilii pot contribui cu sponsorizari, donatii sau redirectionarea a pana la 3,5% din impozitul pe profit.
Microintreprinderile care sponsorizeaza Fondul special al autostrazilor ar putea scadea sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii de reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pe trimestrul in care au fost inregistrate cheltuielile.
Vestea buna este ca autoritatile publice nu pot redirectiona banii din acest fond catre alte destinatii, ci doar cetatenii care au contribuit.
Extras din Legea pentru constituirea si utilizarea Fondului special al autostrazilor
Art. 1 – Pentru completarea surselor de finantare necesare constructiei, modernizarii, administrarii, intretinerii si repararii drumurilor autostrazilor se infiinteaza Fondul special al autostrazilor.
(...)
Art. 3 – Sursele Fondului special al autostrazilor se constituie dupa cum urmeaza:
1. Sponsorizari ale micro-intreprinderilor, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit.
2. Redirectionarea de catre contribuabili a unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul stabilit la alin. (3), pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii.
3. Alocari bugetare, in conditiile legii.
4. Alte sponsorizari sau donatii.
Art. 4 – Lucrarile ce pot fi finantate din Fondul special al autostrazilor sunt cele cuprinse in Master Planul General de Transport si cele care sunt stabilite prin lege.
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere constituie si gestioneaza Fondul special al autostrazilor, in limitele legii, si este responsabila de buna executare a lucrarilor.
Art. 5 – In momentul redirectionarii sau donarii unor sume catre Fond, contribuabilii, reprezentantii legali ai micro-intreprinderilor sau ai institutiilor publice vor putea mentiona pentru ce lucrare anume sunt destinati banii. Sumele incasate pentru Fondul special al autostrazilor vor fi folosite in exclusivitate in scopul pentru care au fost constituite.
6. Disponibilul existent la finele anului in contul Fondului special al autostrazilor se raporteaza cu aceeasi destinatie pentru anul urmator. Prin exceptie, fondurile ramase la incheierea unei lucrari vor fi utilizate la finantarea cheltuielilor de intretinere a acelei investitii.
Actul normativ va fi supus dezbaterii in Senat, apoi in Camera Deputatilor, pentru votul final.
Proiectul de lege poate fi vazut AICI >>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitie intracomunitara de bunuri. Depunere D406
Intrebare:
La trecere de la tva trimestrial la tva lunar ca urmare achizitie intracomunitara, facuta in luna februarie care este termenul de transmitere SAF-T?
Pentru a prelua datele din primele doua luni este obligatoriu sa ramana ian feb la trimestru. Problema este ca DUk integratorul nu valideaza aceasta situatie.
Este corecta situatia in care sa depunem 406 pentru fiecare luna?
Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Repartizare dividende dupa cesiunea partilor sociale
Intrebare:
SRL cu asociat unic (tatal) cedeaza partile sociale fiului la data de 24.03.2025. In actul constitutiv scrie ca dividendele care se cuvin dupa data transmiterii partilor sociale apartin cesionarului, in afara de cazul in care partile au convenit altfel. Intrebare: Dupa aprobarea bilantului si conform hotararii AGA semnata de asociatul nou se pot distribui dividende din profitul anului trecut asociatului cedent?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Lichidare societate. Transfer imobil catre asociat
Intrebare:
O firma a achizitionat in anul 2021 o vila prin taxare inversa in valoare de 545000 lei + 103550 lei tva. S-a amortizat valoarea de 45000 lei. Asociatul unic care este si administrator doreste sa lichideze societatea si sa-si treaca apartamentul pe numele lui. Va rugam sa ne spuneti cum procedam in situatia in care vrea sa vanda imobilul sau daca exista alta metoda prin lichidarea patrimoniului sa-si insuseasca bunul. Rugam sa ne dati si o monografie cu calcul de impozite si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<