Tags: fondul special al autostrazilor, impozit pe profit, proiect de lege aprobat
Parlamentarii au gasit solutia si la problema autostrazilor. Astfel, potrivit unui proiect de lege care prevede infiintarea unui "Fond special al autostrazilor", contribuabilii pot contribui cu sponsorizari, donatii sau redirectionarea a pana la 3,5% din impozitul pe profit.
Microintreprinderile care sponsorizeaza Fondul special al autostrazilor ar putea scadea sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii de reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pe trimestrul in care au fost inregistrate cheltuielile.
Vestea buna este ca autoritatile publice nu pot redirectiona banii din acest fond catre alte destinatii, ci doar cetatenii care au contribuit.
Extras din Legea pentru constituirea si utilizarea Fondului special al autostrazilor
Art. 1 – Pentru completarea surselor de finantare necesare constructiei, modernizarii, administrarii, intretinerii si repararii drumurilor autostrazilor se infiinteaza Fondul special al autostrazilor.
(...)
Art. 3 – Sursele Fondului special al autostrazilor se constituie dupa cum urmeaza:
1. Sponsorizari ale micro-intreprinderilor, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit.
2. Redirectionarea de catre contribuabili a unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul stabilit la alin. (3), pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii.
3. Alocari bugetare, in conditiile legii.
4. Alte sponsorizari sau donatii.
Art. 4 – Lucrarile ce pot fi finantate din Fondul special al autostrazilor sunt cele cuprinse in Master Planul General de Transport si cele care sunt stabilite prin lege.
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere constituie si gestioneaza Fondul special al autostrazilor, in limitele legii, si este responsabila de buna executare a lucrarilor.
Art. 5 – In momentul redirectionarii sau donarii unor sume catre Fond, contribuabilii, reprezentantii legali ai micro-intreprinderilor sau ai institutiilor publice vor putea mentiona pentru ce lucrare anume sunt destinati banii. Sumele incasate pentru Fondul special al autostrazilor vor fi folosite in exclusivitate in scopul pentru care au fost constituite.
6. Disponibilul existent la finele anului in contul Fondului special al autostrazilor se raporteaza cu aceeasi destinatie pentru anul urmator. Prin exceptie, fondurile ramase la incheierea unei lucrari vor fi utilizate la finantarea cheltuielilor de intretinere a acelei investitii.
Actul normativ va fi supus dezbaterii in Senat, apoi in Camera Deputatilor, pentru votul final.
Proiectul de lege poate fi vazut AICI >>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitie server din Turcia
Intrebare:
Societatea noastra a achizitionat din Turcia, un server. Factura fiscala si Declaratia vamala, emise cu data de 21.10.2024, data la care l-am inregistrat si in evidentele noastre contabile, in contul 214, fiind pus in functiune in februarie 2025. Mentionez ca desi l-am inregistrat in cont 214, amortizare i-am calculat incepand cu luna februarie 2025.
1. Va rog sa-mi spuneti daca inregistrarea mea contabila pe cont 214, este corecta avand in vedere cele prezentate.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Raportarea cifrei de afaceri in situatiile financiare anuale
Intrebare:
O societate realizeaza livrari de marfa atat pe teritoriul national, cat si in spatiul intracomunitar!
In Formularul F20 din Situatiile financiare 2024, la rd. 3, privind "Cifra de afaceri neta din operatiuni desfasurate pe teritoriul national" se inscrie numai cifra de afaceri neta realizata din livrarile pe teritoriul national, sau se inscriu cifra de afaceri neta realizata din livrarile pe teritoriul national, impreuna cu cifra de afaceri neta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Venituri din dividende. Obligatie CASS
Intrebare:
In 2022 firma a repartizat 119.368 lei dividende si achitat impozitul de 5% adica 5.968 lei.
Din dividendele nete, asociatul unic a ridicat in 2022 doar 75.400 lei, ramanand un rest de 38.000 lei.
In declaratia 205 pentru 2022 au fost declarate sumele astfel:
- rd 8 Dividende distribuite 119.368 lei,
- rd 9 dividende plataite 75.400 lei,
- rd 10 baza calacul a impozitului 119.368
- rd 11 impozit...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<SRL cu activitate medicala. RO e-Factura
Intrebare:
SRL, obiect de activitate 8622 activitate medicala de specialitate, presteaza servicii medicale, catre clienti, persoane fizice, servicii medicale, neplatitoare de TVA, incasari cu bon fiscal casa de marcat. La cerere, celor care au nevoie, se elibereaza factura. Avem obligatia raportarii acestor facturi in e-Factura? Multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<