Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Restituire bursa privata indexata cu indicele de inflatie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Aug. 2018
Tags: restituire bursa privata, indice de inflatie

In anul 2016 o firma a acordat burse private cu angajamentul ca beneficiarul sa se angajeze in societate la finalizarea studiilor (exemplu 5.000 lei/persoana). In iulie 2018, deoarece au refuzat oferta de angajare, firma a incasat contravaloarea bursei actualizata cu indicele de inflatie (exemplu 5.500 lei/persoana).

Cum se inregistreaza aceste incasari? Tinand cont ca evenimentul (refuzul de angajare) este in anul 2018 va trebui sa afectam impozitul pe profit al anului 2018 (cum, cu ce valoare)?
 

Raspunsul specialistului

Actul normativ care reglementeaza acordarea burselor private este Legea nr. 376/2004, cu modificarile ulterioare. Legea a fost completata cu norme de aplicare aprobate prin Omfp nr. 1759/2004, cu modificarile ulterioare.
 
Aceasta prevede ca persoanele juridice si/sau persoanele fizice pot acorda sume de bani sub aceasta forma persoanelor fizice romane: elevi, studenti, doctoranzi sau celor care urmeaza un program de pregatire postuniversitara intr-o institutie de invatamant acreditata, din tara sau din strainatate. Bursa se acorda in baza unui contract incheiat intre persoana juridica de drept privat si/sau persoana fizica si beneficiar.

Prin contract se stabileste cuantumul bursei care se poate modifica ulterior prin act aditional.
 
De asemenea contractul poate stabili obligatia beneficiarului de a lucra dupa finalizarea studiilor, pe un post corespunzator studiilor absolvite, la persoana care i-a sustinut material scolarizarea.
 
In normele metodologice este prezentata o varianta de contract si in acelasi timp se prevede ca in baza angajamentului asumat (anexa 2 din norme) de beneficiarul bursei si neexecutat (in speta refuzul de a se angaja) acesta trebuie sa restituie sumele primite in termen de 3 luni de la notificare, indexate cu indicele de inflatie.
 
Din punct de vedere fiscal, potrivit prevederilor art. 25 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, incepand cu anul 2016 cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii, nu sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, dar se scad din impozitul pe profit datorat (la nivelul valorii minime dintre 0,5% la cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit datorat).
 
Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit, se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.
 
Beneficiarul bursei nu are obligatia declararii sumelor primite pentru sustinere studiilor (art. 62 din Codul fiscal) deoarece sumele de aceasta natura nu sunt considerate venituri impozabile.
 
In cazul prezentat de d-voastra se anuleaza facilitatea fiscala la persoana juridica in sensul ca aceasta trebuie sa depuna declaratia rectificativa cu privire la anularea reducerii impozitului pe profit.
 
In speta, in anul 2016 ati inregistrat sumele privind bursele acordate, care s-au dedus din impozitul datorat, astfel:
6588                      =                  5121          5.000 lei
”Alte cheltuieli                                       ”Conturi la banci in lei”
de exploatare”                                        (5311)
                                                           „Casa in lei”
 
In anul 2018 se inregistreaza incasarea sumei acordata drept bursa in exercitiul 2016, reconsiderata si actualizata cu indicele de inflatie, astfel:
461                        =                  1174            5.000 lei
”Debitori diversi”                               ”Rezultat reportat provenit       din corectarea erorilor contabile”   
 
5121                      =                  461              5.500 lei
”Conturi la banci                                   ”Debitori diversi”
in lei”
 
461                        =                  766                 500  lei
”Debitori diversi”                                   ”Venituri din dobanzi”     
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Restituire bursa privata indexata cu indicele de inflatie":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016