Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Diferenta cota TVA la facturare. Ce cota alegem cand intocmim factura de discount?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Iun. 2012 Exclusiv
Tags: factura discount, cota tva, facturare tva, prestari servicii

O societate a efectuat unele lucrari in constructii, facturand in 2010 cu TVA 19%. In 2012, aceeasi societate intocmeste o factura de discount pentru lucrarea respectiva. Vom vedea, asadar, cu ce cota de TVA va fi intocmita factura, dat fiind faptul ca s-a trecut la TVA-ul de 24%.

Raspuns:

Potrivit art. 138 lit. c) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal baza de impozitare se reduce in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 137 alin. (3) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor.
Conform art. 134^2 alin. (3) din Legea 571/2003 se prevede ca taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimentele mentionate la art. 138. Totusi, regimul de impozitare si cotele aplicabile sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente.
 
In conformitate cu dispozitiile punctului 161 alin. (2) din normele mentionate, in aplicarea art. 134^2 alin. (3) din Codul fiscal , in cazul in care intervin evenimentele prevazute la art. 138 din Codul fiscal , ulterior datei de 1 iulie 2010, cota aplicabila pentru ajustarea bazei de impozitare este cota operatiunii de baza care a generat aceste evenimente. Totusi, in cazul in care nu se poate determina operatiunea de baza care a generat aceste evenimente, se va aplica cota de TVA in vigoare la data la care a intervenit evenimentul.

In cazul prezentat, la emiterea facturilor pentru discount-ul  acordat se va stabili caror prestari le corespund reducerile acordate (discount-ul)
Reducerile de pret aferente prestarilor de servicii efectuate inainte de data de 01 iulie 2010 se vor factura aplicand cota de TVA de 19%.
Reducerile de pret aferente prestarilor de servicii efectuate dupa data de 01 iulie 2010 se vor factura aplicand cota de TVA de 24%.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Diferenta cota TVA la facturare. Ce cota alegem cand intocmim factura de discount?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016