Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deducere costuri autoturisme din iulie 2012

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: oug 24/2012, codul fiscal, tva, combustibil, inregistrari contabile

Analizam cazul unei societati care detine bonuri de benzina si cheltuieli cu reparatii si intretineri la autoturism si nu are foi de parcurs, iar in luna iulie sunt cheltuieli cu masina si de benzina si service, motorina de 1.000 lei si service 500 lei, anvelope in valoare de 560 lei. Vom vedea care sunt inregistrarile in contabilitate si cat va fi cheltuiala deductibila fiscal in aceasta situatie in luna iulie 2012.

Raspuns:

Dupa cum se cunoaste, prin OUG 24/2012, au fost modificate prevederile privind deducerea costurilor in legatura cu autovehiculele cu masa pana la 3500 kg si pana la 9 pasageri, in sensul ca aceste costuri sunt deductibile limitat la 50%, incepand cu 01.07.2012.

Prevederi similare se refera atat la TVA in legatura cu aceste costuri, cat si la TVA aferenta achizitiei, importului, achizitiei intracomunitare sau leasingului de autoturisme, conform art. 21 alin. (4) lit. t) coroborat cu art. 145^1 din Codul fiscal .

Fac exceptie de la aceste limitari si pot fi deduse integral autoturismele utilizate in mod exclusiv in activitati economice sau intr-una din exceptiile stabilite de cele doua temeiuri normative amintite anterior.

Aplicare efectiva a acestor prevederi a fost adopta prin HG 670/13.07.2012 , ce modifica normele de aplicare a Codului fiscal , iar opinia noastra de mai jos este exprimata in temeiul pct. 45^1 din HG 44/2004 , dupa modificarile aferente.

Legiuitorul a detaliat ca se refera la costurile directe cu autoturismul cum sunt: combustibili, lubrifianti, piese de schimb, reparatii, revizii, asigurari, chirii dar si la roviniete, impozite locale, dobanzi si comisioane, diferente de curs daca sunt aferente acestor autoturisme.

In costuri intra si partea de TVA nedeductibila aferenta achizitiilor/costurilor,  anterior aplicarii procentului de 50% deducerea la calulul impozitului pe profit, avand in vedere prevederi similare de deducere limitata la 50% si pentru TVA.

Face exceptie de la deducerea la 50% cheltuiala cu amortizarea autoturismului, ce ramane deductibila conform reglementarilor generale aplicabile pentru amortizare.

Ce se intelege prin utilizare in mod exclusiv economic ?
Legiuitorul stabileste ca se va intelege prin folosinta in mod exclusiv economic, utilizarea la deplasarile catre clienti sau furnizori in tara si in straintate, deplasari in locatii unde se afla puncte de lucru ale entitatii economice, deplasari la banca, vama, autoritati fiscale, deplasarea la posta, utilizarea autovehiculului de persoane cu atributii de conducere in exercitarea activitatii, deplasari pentru interventii.

Deoarece legiuitorul a stabilit ca exemplele de mai sus nu sunt limitative, putem afirma ca utilizarea autovehiculului este in mod exclusiv economic daca se utilizeaza pentru activitatea respectivului operator economic, iar in lipsa utilizarii autoturismului activitatea acestuia fie nu se realizeaza fie este afectata.

Cum se justifica utilizarea exclusiv economica ?

Justificarea utilizarii in scopuri economice se face pe baza documentelor justificative pentru diferitele tipuri de cheltuieli, inregistrate dupa natura acestora, iar pentru costurile cu combustibilii, justificarea deducerii se realizeaza prin intocmirea foilor de parcurs.

Foile de parcurs trebuie sa contina minim urmatoarele informatii:
- categoria de vehicul utilizat;
- scopul si locul deplasarii;
- numarul de kilometri parcursi;
- norma proprie de consum de carburant pe kilometru parcurs.

In lipsa foilor de parcurs, deducerea este limitata la 50% atat pentru costuri, cat si pentru TVA.

Exemplu de aplicare a reglementarii:
Se efectueaza o reparatie, la un autoturism de persoane, in valoare de 1000 lei + TVA (240) lei. Datorita neutilizarii in mod exlusiv in activitati economice, deducerea atat la TVA, cat si la impozitul pe profit este de 50%.
Determinam TVA deductibila = 240 x 50% = 120 lei
Determinam TVA nedeductibila = 240 x 50% = 120 lei
Cuprinderea in costuri a TVA nedeductibila = 1000 + 120 = 1120 lei
Determinare cheltuiala deductibila la impozitul pe profit = 1120 x 50% = 560 lei
Determinare cheltuiala nedeductibila la impozitul pe profit = 1120 x 50% = 560 lei

Inregistrari contabile:
4426 "TVA deductibila" = 401 "Furnizori" cu suma de 240 lei
611 "Cheltuieli cu reparatii" = 4426 "TVA deductibila" cu suma de 120 lei reprezentand 50% din valoarea TVA, devenita componenta a costului
611 "Cheltuieli cu reparatii" = 401 "Furnizori" cu suma de 1000 lei
Prin calcul extracontabil, la stabilirea impozitului pe profit, se va tine cont de suma din contul 611 ce este cheltuiala nedeductibila.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deducere costuri autoturisme din iulie 2012":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016