Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA in 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA - Locul livrarii de bunuri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Nov. 2007

Locul livrarii de bunuri Stabilirea locului livrarii de bunuri prezinta importanta deosebita, mai ales in cazul operatiunilor intracomunitare, intrucat acesta reprezinta un element-cheie in ...

Locul livrarii de bunuri

Stabilirea locului livrarii de bunuri prezinta importanta deosebita, mai ales in cazul operatiunilor intracomunitare, intrucat acesta reprezinta un element-cheie in identificarea regimului TVA aplicabil.

Conform dispozitiilor Codului fiscal, locul livrarii de bunuri este:

 • pentru bunurile expediate sau transportate, locul unde se gasesc
  bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul;

  Caz particular

Daca locul livrarii se situeaza in afara teritoriului comunitar, locul livrarii realizate de catre importator si locul oricarei livrari ulterioare se considera in statul membru de import al bunurilor. Totodata, bunurile se considera a fi transportate sau expediate din statul membru de import.

Din interpretarea acestei dispozitii legale, rezulta faptul ca, in cazul in care nu se aplica vreo scutire (inclusiv masurile de simplificare), pentru bunurile transportate de vanzator, cumparator sau de o alta persoana in contul acestora (un tert, un transportator profe
sionist etc.), importanta are doar locul de plecare a transportului, nu si locul in care bunurile sunt transportate sau locul in care este incheiata tranzactia.

 • in cazul bunurilor care fac obiectul unei instalari
  sau unui montaj, locul livrarii de bunuri este considerat a fi locul unde
  se efectueaza instalarea sau montajul, de catre furnizor sau de catre
  alta persoana, in numele furnizorului;

Asadar, in cazul in care o persoana impozabila romana face o livrare de bunuri ce necesita o asamblare pe teritoriul unui alt stat membru, locul livrarii va fi pe teritoriul acelui stat membru.

 • locul unde se gasesc bunurile atunci cand sunt puse la dispozitia cumparatorului, in cazul bunurilor care nu sunt expediate sau transportate;

Cu titlu de aplicabilitate a principiului instituit de Codul fiscal, subliniem situatia in care bunurile care fac obiectul unei livrari cuprinse in sfera de TVA, realizate de o persoana
impozabila din Roma nia, se afla pe teritoriul unui alt stat membru.

Asadar, in acest caz, locul livrarii nu va fi considerat in Romania si, prin urmare, nu
se va datora TVA.

 • locul de plecare al transportului de pasageri, in cazul in care livrarile de bunuri sunt efectuate la bordul unui vapor, avion sau tren, pentru partea din transportul de pasageri efectuata in interiorul Comunitatii, daca:

-partea transportului de pasageri efectuata in interiorul Comunitatii reprezinta partea transportului, efectuata fara nici o oprire in afara Comunitatii, intre locul de plecare si locul de sosire ale transportului de pasageri;

-locul de plecare al transportului de pasageri reprezinta primul punct de imbarcare a pasagerilor in interiorul Comunitatii, eventual dupa o oprire in afara Comunitatii;

-locul de sosire al transportului de pasageri reprezinta ultimul punct de debarcare prevazut in interiorul Comunitatii, pentru pasagerii care s-au imbarcat in interiorul Comunitatii, eventual inainte de o oprire in afara Comunitatii.

Asadar, conform dispozitiilor Codului fiscal, in cazul livrarilor de bunuri (de cele mai multe ori vanzari) efectuate in cazul unui transport de pasageri care numai pe cale de exceptie paraseste Comunitatea, locul livrarii va fi considerat locul de plecare a transportului.

Mentionam, de asemenea, faptul ca aceasta dispozitie legala nu este aplicabila decat transporturilor realizate cu vaporul, trenul sau avionul, utilizarii celorlalte mijloace de transport nefiindu-le aplicabila regula in discutie.

 • in cazul livrarii de gaze sau al livrarii de energie electrica, prin sistemul de distributie a acestora, catre un comerciant persoana impozabila, locul livrarii se considera locul unde comerciantul persoana impozabila este stabilit sau unde are un sediu fix pentru care se livreaza bunurile. In absenta unui astfel de sediu, locul livrarii de bunuri este considerat a fi cel in care comerciantul are domiciliul stabil sau resedinta sa obisnuita.

Comerciantul persoana impozabila reprezinta persoana impozabila a carei activitate principala, in ceea ce priveste cumpararile de gaz si energie electrica, o reprezinta revanzarea de astfel de produse. Consumul propriu al acestor produse este neglijabil de catre comerciant in raport cu activitatea desfasurata.

Totodata, Codul fiscal trateaza si situatia in care livrarea de gaze sau de energie electrica prin sistemul de distributie este destinata consumului beneficiarului. In acest caz, locul livrarii este considerat a fi locul in care beneficiarul utilizeaza bunurile care fac obiectul livrarii. Aceeasi regula este aplicabila si in cazurile in care beneficiarul nu consuma in totalitate energia electrica sau gazele naturale si efectueaza o noua livrare catre consumatorul final.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul "TVA - Locul livrarii de bunuri":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 2 voturiNoutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA in 2023!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate Modificari importante privind TVA in 2023!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016