Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce operatiuni sunt scutite de TVA fara drept de deducere?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: tva, operatiuni scutite de tva, codul fiscal, deducere tva

In randurile urmatoare, vom analiza cazul unei societati platitoare de TVA si impozit pe profit care are ca obiect de activitate cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii. Societatea detine in patrimoniu terenuri agricole cumparate atat de la pesoane fizice, cat si de la persoane juridice.



In 2013, societatea doreste vanzarea acestora in regim de scutire fara drept de deducere, fiind agricole.

Vom vedea astfel care sunt implicatiile din punct de vedere al TVA-ului si daca firma va ramane sau nu platitoare de TVA avand in vedere ca efectueaza livrari fara drept de deducere.

De asemenea, se va vedea ce declaratii trebuie depuse si ce se intampla cu TVA-ul de rambursat, existent in balanta inainte de vanzarea terenurilor.

Solutia consultantului:

In opinia noastra, termenul de teren de agricol este irelevant din punct de vedere al TVA, deoarece vanzarea de terenuri neconstruibile sunt scutite de TVA, iar terenurile construibile sunt supuse TVA conform art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal.

Calitatea de teren construibil rezulta din certificatul de urbanism conform norme de aplicare pentru art. 141 alin. (2) lit. f). Avand in vedere ca prin teren construibil din punct de vedere TVA,  este terenul care suporta orice tip de constructie, fara a analiza continutul certificatului de urbanism, consideram ca aceste terenuri sunt construibile, iar vanzarea este supusa TVA.

Desigur, daca dvs. puteti justifica ca aceste terenuri nu sunt construibile,  vanzarea va fi fara TVA, dar fara drept de deducere, fapt pentru care, TVA in legatura cu aceste terenuri trebuie ajustat in favoarea bugetului de stat conform preocedurii de la art. 149 din Codul fiscal.

Pentru celelalte activitati pentru care ati dedus TVA si aveti TVA de rambursat, fie solicitati rambursarea fie veti compensa acest TVA cu TVA de plata din perioada urmatoare.

In esenta, pentru a va putea rambursa TVA ,  achizitiile de la care ati dedus TVA trebuie sa fie realizate in scopuri impozabile, adica sa colectati TVA la vanzare, sau scutite cu drept de deducere, conform art. 145 din Codul fiscal.

Este corecta si observatia dvs. ca un operator economic care efectueza numai livrari de bunuri scutite fara drept de deducere are obligatia sa solicite anularea inregistrarii in scopuri de TVA, conform art . 153 alin. (11) din Codul fiscal. Dvs. trebuie sa analizati cu atentia daca societatea in perioada urmatoare va efectua numai activitati scutite de TVA fara drept de deducere.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce operatiuni sunt scutite de TVA fara drept de deducere?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016