Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Pentru livrarea de flori ornamentale livrate in sistem en-gros si cu amanuntul ce cota de TVA se aplica? 9% sau 19%? La alin. (2), lit. e) din Codul fiscal si Normele Metodologice pct. 37, alin. (4), lit. h) se face referire doar la "plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal ori ca materii prime sau ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal, care se incadreaza la codul NC 0602 90 50".
Raspunsul specialistului
Intrucat ordinul sus mentionat nu prevede exceptii referitoare la modul de comercializare/ prezentare a produselor si datorita naturii lor pot fi folosite si in agricultura si pentru uz casnic sau pentru plantele de apartament sau gradina (altele decat culturile agricole), se aplica cota redusa de TVA, indiferent de unitatile prin care sunt comercializate (producatori, operatori angro, magazine de vanzare cu amanuntul) si de modul in care sunt prezentate/ambalate.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Precizarile de mai sus sunt valabile si pentru importurile si achizitiile intracomunitare de ingrasaminte, pesticide, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, avand in vedere prevederile art. 291 alin. (7) si (8) din Codul fiscal, conform carora cota de TVA aplicabila pentru importul si achizitiile intracomunitare de bunuri este cota aplicabila pe teritoriul Romaniei pentru livrarea aceluiasi bun.
Aceste prevederi sunt valabile si pentru achizitiile intracomunitare.
AICI gasiti mai multe informatii despre APLICAREA COTEI REDUSE DE TVA 9% incepand cu 1 august 2016 in cazul operatiunilor prevazute la art. 291 alin.(2) lit.h) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal completata prin OUG nr. 32/ 2016
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Factura inregistrata in luna urmatoare. Intocmire decont de TVA. Cum procedam?Realizarea de operatiuni taxabile cu cote reduse distincte 9% sau 5%, inregistrari contabileLegislatia europeana nu permite TVA 0% pentru locuinte, anunta MFPLivrarea de constructii noi modernizate. Cum se factureaza?Noile modificari din Codul fiscal, aduse de OUG 32/2016. Explicatii date de FinanteUltimele articole
Comert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UEMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVALegea 254/2024. Modificari asupra cotei de TVA de 9% aplicate din anul 2025Cotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaTVA locuinte 2024: Studii de caz utileArticole similare
Cotele TVA pentru 2023, aplicabile in RomaniaCirculara privind aplicarea cotei de 9% pentru ingrasaminte si pesticideAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"