Tags: livrare floriflori ornamentale, cota tva, omfp 1155
Pentru livrarea de flori ornamentale livrate in sistem en-gros si cu amanuntul ce cota de TVA se aplica? 9% sau 19%? La alin. (2), lit. e) din Codul fiscal si Normele Metodologice pct. 37, alin. (4), lit. h) se face referire doar la "plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal ori ca materii prime sau ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal, care se incadreaza la codul NC 0602 90 50".
Raspunsul specialistului
Pentru stabilirea
cotei de TVA avem in vedere si prevederile Circularei nr. 692785/ 2016 in vederea aplicarii unitare a prevederilor fiscale referitoare la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea de ingrasaminte si de pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii.
Potrivit prevederilor art. 291 alin. (2) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, incepand cu data de 1 august 2016 se aplica cota redusa de TVA de 9% pentru livrarea de ingrasaminte si de pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, precum si pentru prestarile de servicii de tipul celor specifice utilizate in sectorul agricol, prevazute prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale. In acest sens a fost emis Ordinul comun al ministrului finantelor publice si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 1155/868/2016, care s-a publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Prtea I, nr. 572 din 28 iulie 2016.
Prin acest ordin s-au stabilit codurile din Nomenclatura combinata in care trebuie sa se incadreze ingrasamintele si pesticidele utilizate in agricultura, precum semintele si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, pentru a putea beneficia de aplicarea cotei reduse de TVA, precum si prestarile de servicii de tipul celor specifice utilizate in sectorul agricol, prevazute in anexa la ordin.
In ce priveste prevederile de la art.1 alin.(1) din OMFP nr.1155/868/2016, referitoare la livrarea de ingrasaminte, pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, care se incadreaza la codurile NC mentionate la acest articol, se aplica cota redusa de TVA de 9% pe tot lantul economic de la productie pana la vanzarea catre consumatorul final de catre toti furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producatori sau comercianti, in masura in care prin natura lor aceste bunuri pot fi utilizate in scopurile prevazute de lege, respectiv in cazul ingrasamintelor si pesticidelor sa poata fi in principiu utilizate in agricultura, iar in cazul semintelor si al altor produse agricole sa poata fi destinate insamantarii sau plantarii, chiar daca datorita modului de prezentare/ambalare acestea ar putea fi utilizate si pentru uz casnic.
Intrucat ordinul sus mentionat nu prevede exceptii referitoare la modul de comercializare/ prezentare a produselor si datorita naturii lor pot fi folosite si in agricultura si pentru uz casnic sau pentru plantele de apartament sau gradina (altele decat culturile agricole), se aplica cota redusa de TVA, indiferent de unitatile prin care sunt comercializate (producatori, operatori angro, magazine de vanzare cu amanuntul) si de modul in care sunt prezentate/ambalate.
Pentru exemplificare, vor beneficia de cota redusa de TVA plantele vii care se incadreaza la codurile NC 0601 si 0602, inclusiv pentru cele care au scop decorativ.
Precizarile de mai sus sunt valabile si pentru importurile si achizitiile intracomunitare de ingrasaminte, pesticide, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, avand in vedere prevederile art. 291 alin. (7) si (8) din Codul fiscal, conform carora cota de TVA aplicabila pentru importul si achizitiile intracomunitare de bunuri este cota aplicabila pe teritoriul Romaniei pentru livrarea aceluiasi bun.
Intrucat nu sunt prevazute exceptii referitoare la modul de comercializare/ prezentare a produselor si datorita naturii lor pot fi folosite si in agricultura si pentru uz casnic sau pentru plantele de apartament sau gradina (altele decat culturile agricole), se aplica cota redusa de TVA (9%), indiferent de unitatile prin care sunt comercializate (producatori, operatori angro, magazine de vanzare cu amanuntul) si de modul in care sunt prezentate/ambalate.
Aceste prevederi sunt valabile si pentru achizitiile intracomunitare.
AICI gasiti mai multe informatii despre APLICAREA COTEI REDUSE DE TVA 9% incepand cu 1 august 2016 in cazul operatiunilor prevazute la art. 291 alin.(2) lit.h) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal completata prin OUG nr. 32/ 2016
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ajustarea bazei impozabile a TVA
Intrebare:
O Societate de avocati a facturat in 2018 un client pe care nu l-a incasat.
1. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata integral creanta. Se poate face ajustare de TVA?
2. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata pe jumatate creanta, Cum se face ajustarea de TVA? Tehnic, se intocmeste factura de stornare aferenta partii neaccepte? la Beneficiar se trece Clientul si se transmite in RO e-Factura sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declarare si plata impozit venit din chirii
Intrebare:
O persoana fizica are un contract de inchiriere cu o persoana juridica. PF nu a declarat in Declaratia Unica pe estimat 2024 niciun contract de inchiriere modificandu-se legislatia si obligatia retinerii la sursa fiind pentru PJ. Doar ca PJ nu a achitat in anul 2024 chiria (trece printr-o perioada de investitii, exista clauza in contract in cazul se precizeaza ca se va achita chiria in functie de lichiditatile chiriasului PJ). Ce obligatii are PF pentru anul 2024, ar trebui sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inregistrare avans pentru marca
Intrebare:
Avem urmatoarele informatii privind dosarul marcii UE:
Cerere de inregistrare a marcii UE primita 31.10.2024
Plata 1500 EURO in data de 31.10.2024
Data estimata a finalizarii examinarii 19.11.2024
Data estimata a publicarii cererii de inregistrare 21.11.2024
Procedura de opozitie:
Sfarsitul termenului de opozitie 21.02.2024
Data estimate a inregistrarii si publicarii marcii UE...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Conditii pentru realizarea divizarii
Intrebare:
Un SRL X, platitor de impozit profit si tva, doreste divizarea activitatii sale prin preluarea activitatii secundare de inchiriere si subinchiriere bunuri imobiliare proprii si inchiriate (CAEN 6820) de catre un alt SRL Y, platitor de impozit profit si tva prin transferul activelor imobiliare ale societatii X catre societatea Y, in baza actului de divizare. In ce conditii se poate face aceasta divizare? Societatea Y trebuie sa fie obligatoriu actionar al societatii X? Ce documente se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie echipament cu plata in rate
Intrebare:
Achizitionam un echipament printr-un contract de vanzare cumparare cu rezerva dreptului de proprietate. Plata echipamentului se face in 4 rate, facturate ca avans. Echipamentul este livrat la prima rata de avans. Cum evidentiem in contabilitate ca echipamentul este in posesia noastra? Cand se inregistreaza amortizarea lui? Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<