Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Livrare de flori ornamentale. Cota de TVA aplicabila

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Mar. 2019 Exclusiv
Tags: livrare floriflori ornamentale, cota tva, omfp 1155

Pentru livrarea de flori ornamentale livrate in sistem en-gros si cu amanuntul ce cota de TVA se aplica? 9% sau 19%? La alin. (2), lit. e) din Codul fiscal si Normele Metodologice pct. 37, alin. (4), lit. h) se face referire doar la "plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal ori ca materii prime sau ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal, care se incadreaza la codul NC 0602 90 50".

 

Raspunsul specialistului 
 

Pentru stabilirea cotei de TVA avem in vedere si prevederile Circularei nr. 692785/ 2016 in vederea aplicarii unitare a prevederilor fiscale referitoare la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea de ingrasaminte si de pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii.
 
Potrivit prevederilor art. 291 alin. (2) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, incepand cu data de 1 august 2016 se aplica cota redusa de TVA de 9% pentru livrarea de ingrasaminte si de pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, precum si pentru prestarile de servicii de tipul celor specifice utilizate in sectorul agricol, prevazute prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale. In acest sens a fost emis Ordinul comun al ministrului finantelor publice si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 1155/868/2016, care s-a publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Prtea I, nr. 572 din 28 iulie 2016.
 
Prin acest ordin s-au stabilit codurile din Nomenclatura combinata in care trebuie sa se incadreze ingrasamintele si pesticidele utilizate in agricultura, precum semintele si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, pentru a putea beneficia de aplicarea cotei reduse de TVA, precum si prestarile de servicii de tipul celor specifice utilizate in sectorul agricol, prevazute in anexa la ordin.
 
In ce priveste prevederile de la art.1 alin.(1) din OMFP nr.1155/868/2016, referitoare la livrarea de ingrasaminte, pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, care se incadreaza la codurile NC mentionate la acest articol, se aplica cota redusa de TVA de 9% pe tot lantul economic de la productie pana la vanzarea catre consumatorul final de catre toti furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producatori sau comercianti, in masura in care prin natura lor aceste bunuri pot fi utilizate in scopurile prevazute de lege, respectiv in cazul ingrasamintelor si pesticidelor sa poata fi in principiu utilizate in agricultura, iar in cazul semintelor si al altor produse agricole sa poata fi destinate insamantarii sau plantarii, chiar daca datorita modului de prezentare/ambalare acestea ar putea fi utilizate si pentru uz casnic.

Intrucat ordinul sus mentionat nu prevede exceptii referitoare la modul de comercializare/ prezentare a produselor si datorita naturii lor pot fi folosite si in agricultura si pentru uz casnic sau pentru plantele de apartament sau gradina (altele decat culturile agricole), se aplica cota redusa de TVA, indiferent de unitatile prin care sunt comercializate (producatori, operatori angro, magazine de vanzare cu amanuntul) si de modul in care sunt prezentate/ambalate.
 
Pentru exemplificare, vor beneficia de cota redusa de TVA plantele vii care se incadreaza la codurile NC 0601 si 0602, inclusiv pentru cele care au scop decorativ.

Precizarile de mai sus sunt valabile si pentru importurile si achizitiile intracomunitare de ingrasaminte, pesticide, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, avand in vedere prevederile art. 291 alin. (7) si (8) din Codul fiscal, conform carora cota de TVA aplicabila pentru importul si achizitiile intracomunitare de bunuri este cota aplicabila pe teritoriul Romaniei pentru livrarea aceluiasi bun.
 
Intrucat nu sunt prevazute exceptii referitoare la modul de comercializare/ prezentare a produselor si datorita naturii lor pot fi folosite si in agricultura si pentru uz casnic sau pentru plantele de apartament sau gradina (altele decat culturile agricole), se aplica cota redusa de TVA (9%), indiferent de unitatile prin care sunt comercializate (producatori, operatori angro, magazine de vanzare cu amanuntul) si de modul in care sunt prezentate/ambalate.

Aceste prevederi sunt valabile si pentru achizitiile intracomunitare.

AICI gasiti mai multe informatii despre APLICAREA COTEI REDUSE DE TVA 9% incepand cu 1 august 2016 in cazul operatiunilor prevazute la art. 291 alin.(2) lit.h) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal completata prin OUG nr. 32/ 2016
 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Livrare de flori ornamentale. Cota de TVA aplicabila":
Rating:

Nota: 2.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016