Tags: livrare floriflori ornamentale, cota tva, omfp 1155
Pentru livrarea de flori ornamentale livrate in sistem en-gros si cu amanuntul ce cota de TVA se aplica? 9% sau 19%? La alin. (2), lit. e) din Codul fiscal si Normele Metodologice pct. 37, alin. (4), lit. h) se face referire doar la "plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal ori ca materii prime sau ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal, care se incadreaza la codul NC 0602 90 50".
Raspunsul specialistului
Pentru stabilirea
cotei de TVA avem in vedere si prevederile Circularei nr. 692785/ 2016 in vederea aplicarii unitare a prevederilor fiscale referitoare la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea de ingrasaminte si de pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii.
Potrivit prevederilor art. 291 alin. (2) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, incepand cu data de 1 august 2016 se aplica cota redusa de TVA de 9% pentru livrarea de ingrasaminte si de pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, precum si pentru prestarile de servicii de tipul celor specifice utilizate in sectorul agricol, prevazute prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale. In acest sens a fost emis Ordinul comun al ministrului finantelor publice si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 1155/868/2016, care s-a publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Prtea I, nr. 572 din 28 iulie 2016.
Prin acest ordin s-au stabilit codurile din Nomenclatura combinata in care trebuie sa se incadreze ingrasamintele si pesticidele utilizate in agricultura, precum semintele si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, pentru a putea beneficia de aplicarea cotei reduse de TVA, precum si prestarile de servicii de tipul celor specifice utilizate in sectorul agricol, prevazute in anexa la ordin.
In ce priveste prevederile de la art.1 alin.(1) din OMFP nr.1155/868/2016, referitoare la livrarea de ingrasaminte, pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, care se incadreaza la codurile NC mentionate la acest articol, se aplica cota redusa de TVA de 9% pe tot lantul economic de la productie pana la vanzarea catre consumatorul final de catre toti furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producatori sau comercianti, in masura in care prin natura lor aceste bunuri pot fi utilizate in scopurile prevazute de lege, respectiv in cazul ingrasamintelor si pesticidelor sa poata fi in principiu utilizate in agricultura, iar in cazul semintelor si al altor produse agricole sa poata fi destinate insamantarii sau plantarii, chiar daca datorita modului de prezentare/ambalare acestea ar putea fi utilizate si pentru uz casnic.
Intrucat ordinul sus mentionat nu prevede exceptii referitoare la modul de comercializare/ prezentare a produselor si datorita naturii lor pot fi folosite si in agricultura si pentru uz casnic sau pentru plantele de apartament sau gradina (altele decat culturile agricole), se aplica cota redusa de TVA, indiferent de unitatile prin care sunt comercializate (producatori, operatori angro, magazine de vanzare cu amanuntul) si de modul in care sunt prezentate/ambalate.
Pentru exemplificare, vor beneficia de cota redusa de TVA plantele vii care se incadreaza la codurile NC 0601 si 0602, inclusiv pentru cele care au scop decorativ.
Precizarile de mai sus sunt valabile si pentru importurile si achizitiile intracomunitare de ingrasaminte, pesticide, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, avand in vedere prevederile art. 291 alin. (7) si (8) din Codul fiscal, conform carora cota de TVA aplicabila pentru importul si achizitiile intracomunitare de bunuri este cota aplicabila pe teritoriul Romaniei pentru livrarea aceluiasi bun.
Intrucat nu sunt prevazute exceptii referitoare la modul de comercializare/ prezentare a produselor si datorita naturii lor pot fi folosite si in agricultura si pentru uz casnic sau pentru plantele de apartament sau gradina (altele decat culturile agricole), se aplica cota redusa de TVA (9%), indiferent de unitatile prin care sunt comercializate (producatori, operatori angro, magazine de vanzare cu amanuntul) si de modul in care sunt prezentate/ambalate.
Aceste prevederi sunt valabile si pentru achizitiile intracomunitare.
AICI gasiti mai multe informatii despre APLICAREA COTEI REDUSE DE TVA 9% incepand cu 1 august 2016 in cazul operatiunilor prevazute la art. 291 alin.(2) lit.h) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal completata prin OUG nr. 32/ 2016
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Declarare deseuri in declaratia Intrastat
Intrebare:
Care sunt codurile intrastat pentru deseuri nepericuloase (deseu ambalaj carton, deseu ambalaj plastic, deseu ambalaj sticla) rezultate in urma vanzarii engros produselor tip bere, suc, apa?
Aceste deseuri sunt colectate de o firma specializata, iar noi trebuie sa facturam aceste deseuri.
Va multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tratamentul contabil si fiscal la dezvoltarea imobiliara
Intrebare:
Un dezvoltator imobiliar a inceput contruirea unui ansamblu rezidential in anul 2022 cu termen limita de finalizare 2025. Toata investitia ansamblului a fost contabilizata in contul 231.
Cum va fi stabilita valoarea contabila a fiecarui apartament la receptia ansamblului?
Care vor fi inregistrarile contabile pentru vanzarea locuintelor catre clienti?
Terenul aferent ansamblului rezidential a fost inregistrat in contul 2111 - Terenuri si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cota de TVA servicii veterinare
Intrebare:
Un SRL (cabinet veterinar) devine platitor de tva cu 01.12.2024, prin depasire plafon. Are in stoc materii prime si marfuri, majoritatea cu tva 9%. Administratorul vrea sa marcheze pe casa de marcat, astfel: materia prima cu pretul de intrare, inclusiv tva 9% si separat tratamentul (manopera) cu tva 19%. Este corect asa sau exista si o alta posibilitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tratament fiscal TVA si impozit pe profit pentru bunuri degradate, distruse
Intrebare:
Prin decizie a fost numita comisie de inventariere in data de 01 iulie 2023 pentru inventarierea stocurilor.
In urma procesului de inventariere, comisia intocmeste procesul verbal de inventariere in data de 07 iulie 2023 prin care propune casarea/scoaterea din evidenta a unei cantitati de 10.000 kg produs degradat calitativ *1 leu/kg : 10.000 lei, produse care nu mai pot fi comercializate.
Administratorul societatii aproba propunerile comisiei de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Revenire la impozit micro in anul 2025
Intrebare:
Aceasta societate este platitoare de impozit pe profit de la 01.01.2023, pana la 31.12.2022 a fost platitor de impozit micro, dar nu mai indeplinea conditia de a avea angajat. In momentul de fata are un angajat cu 8 ore si indeplineste si celelalte conditii pentru a fi platitor de impozit micro. Poate sa treaca de la 01.01.2025 de la impozit profit la impozit micro?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<