Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O modificare a art. 129 alin. 4 din Codul fiscal este periculos de ciudata.Ea spune ca sunt asimilate prestarii de servicii efectuate cu plata urmatoarele: "serviciile prestate in mod gratuit de ...
O modificare a art. 129 alin. 4 din Codul fiscal este periculos de ciudata.Ea spune ca sunt asimilate prestarii de servicii efectuate cu plata urmatoarele: "serviciile prestate in mod gratuit de catre o persoana impozabila pentru uzul propriu ori al personalului acesteia, sau pentru uzul altor persoane, pentru alte scopuri decat desfasurarea activitatii sale economice".
Pornind de la aceasta prevedere se pune intrebarea: avantajele in natura pentru salariati "intra" in aceasta prevedere?
Nu va grabiti cu raspunsul.
Revedeti textul legal.
Parerea mea este ca:
a) avantajele in natura pentru salariati NU „intra” in aceasta prevedere
b) ... dar in acelasi timp Finantele vor face tot ce se poate ca sa considere ca „intra”.
Cartea Verde a Contabilitatii
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Miza este, evident, recuperarea TVA si, daca e cazul, a majorarilor.
Ce e de facut?
In loc de raspuns, va prezint concluzia unei spete, pentru ca instantele au transat demult problema. Daca folositi solutia aratand organului fiscal ca "stiti", e ok. Daca nu, platiti.
In speta s-a aratat ca "intr-o interpretare total eronata si cu referire la o serie de dispozitii normative incidente, organul fiscal asimileaza plata in natura cu livrarea (vanzarea) de bunuri catre muncitorii sezonieri, desi codul fiscal si de procedura fiscala reglementeaza la capitole distincte livrarea de bunuri, dar si categoriile de venituri ce intra sub incidenta codului fiscal.
Atata timp cat veniturile de natura salariala sunt stabilite de legiuitor in bani sau in natura, rezulta ca societatea angajatoare datoreaza statului numai acele obligatii fiscale stabilite in functie de natura veniturilor.
A interpreta altfel inseamna a incalca dispozitiile legislatiei fiscale, cu consecinte grave pentru contribuabil, mai ales cand nerespectarea vine tocmai din partea statului, prin reprezentantii sai din teritoriu.
Or, atata timp cat organul fiscal recunoaste ca plata facuta in natura este cea de natura salariala in acceptiunea codului fiscal, nu mai exista niciun dubiu ca societatea contestatoare nu datoreaza obligatule fiscale stabilite suplimentar”.
Este un extras din sentinta civila nr. 2013/03.12.2008 pronuntata de Tribunalul Calarasi-Sectia Civila, confirmata de Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VIII-a Contencios administrativ si fiscal, decizia civila nr. 1094/2009.
Interpretarea corecta a legii nu e grea, nu?
Mai greu e sa convingi organul de control.
Horatiu Sasu,
Jurist si economist
Consultant in afaceri
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Achizitie bunuri pentru sponsorizare. Deducere TVACum ne imbracam cand mergem la FiscPrecizari ANAF: TVA achizitii intracomunitare mijloace de transportVladescu: Indiferent cine va guverna, nu va putea sa reduca TVA in urmatorii trei aniProcedura privind organizarea Registrului achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, incepand cu 1 ianuarie 2023 (Proiect)Ultimele articole
Facturile simplificate B2B si B2C trebuie transmise in E-Factura din 2025. Care sunt exceptiileE-Factura in 2025: 5 modificari importante aduse de FinanteAchizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Cum vor fi modificate incepand cu anul 2025 sistemele E-Factura, E-TVA, E-TransportE-TVA: Ar putea fi PROROGATA pana la 1 iulie 2025 obligatia de transmitere a verificarii diferentelor la RO e-TVAArticole similare
Reexaminarea Codului fiscal se amana pentru saptamana viitoarePFA sistem real. Cum completeaza CAS si CASS in Declaratia Unica estimativa pe 2024Cine depune obligatoriu Declaratia 307?Stabilirea cotelor pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Baza legalaObligatii tert poprit. Ce consecinte apar daca sumele nu sunt virate la stat?Ultimele articole
Firme inregistrate in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului. Cum poate fi anulat codul special de TVAMicrointreprindere 2024. Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala intra in plafonul de 500.000 euro?Pragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Proiect OUG. 5 modificari aduse de Finante titlului VIII Accize si alte taxe specialee-Factura: Ghid Complet pentru 2024Articole similare
Ce conditii trebuie sa indeplinim pentru reducerea penalitatilor de intarziere cu 50 la sutaMaterial ANAF: Procedura prin care pot fi reincadrate fiscal sumele acordate sub forma indemnizatiei de delegare sau de detasareAspecte utile in 2016 privind regimul de declarare derogatoriuIncepand cu 1 aprilie, sponsorizarile catre ONG vor putea fi scazute din impozitele datorate, in anumite limiteModificarea vectorului fiscal de la 1 ianuarie 2018. Analiza zileiUltimele articole
Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAVeniturile obtinute din CHIRII sunt venituri impozabile. Ce OBLIGATII FISCALE au persoanele fiziceANAF a publicat lista contribuabililor cu OBLIGATII FISCALE RESTANTE la 30 septembrie 2024Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completarePana pe 11 noiembrie 2024 trebuie sa depuneti formularele de inregistrare /anulare a inregistrarii in scopuri de TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"