Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitionare casa de marcat. Cum se va completa D101 pentru a scadea costurile?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Mar. 2023
Achizitionare casa de marcat. Cum se va completa D101 pentru a scadea costurile?
Tags: achizitionare casa de marcat, scadere costuri , completare d101

In luna ianuarie 2022 s-a achizitionat si pus in functiune o casa de marcat cu valoarea de 3.000 lei. Perioada de amortizare, atat contabil cat si fiscal, este de 24 luni. Cum se va completa declaratia 101 cu privire la: amortizarea contabila, amortizarea fiscala, respectiv suma de scazut din impozitul pe profit? Multumesc!

Raspuns:
 

Potrivit art. 25, alin. 4), lit. t) cheltuielile reprezentand costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, astfel cum sunt definite la art.3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, la data punerii in functiune, potrivit legii; contribuabilii care achizitioneaza aparate de marcat electronice fiscale scad costul lor de achizitie

Ie din impozitul pe profit trimestrial, sau din impozitul pe profit anual, in cazul contribuabililor care aplica sistemul anual de declarare si plata a impozitului de profit. Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit potrivit prevederilor prezentei litere se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.

De asemenea, conform art. 25, alin. (13) cheltuielile reprezentand amortizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, care se scad din impozitul pe profit potrivit art. 25 alin. 4), lit. t), sunt cheltuieli nedeductibile la calculul rezultatului fiscal.

In speta analizata, amortizarea lunara a casei de marcat este de: 3.000 lei :24 luni = 125 lei/luna.

Amortizarea incepe cu luna urmatoare punerii in functiune, respectiv amortizarea va fi februarie-decembrie, in total 11 luni.

Amortizare nedeductibila= 125 x11=1.375 lei

Cheltuielile cu amortizarea se vor inregistra la Rd. 28 Amortizarea contabila, la valoarea lor inregistrata in contabilitate, respectiv 1.375 lei, urmarind ca la Rd. 11 sa nu fie preluata aceasta valoare. La calculul rezultatului fiscal, cheltuielile cu amortizarea contabila sunt considerate cheltuieli nedeductibile. nedeductibile.

Costul de achizitie al casei de marcat se va completa la Rd. 44 Costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale (AMEF-uri), in conformitate cu Legea nr.153/2020 pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal. Suma care se inscrie la acest rand este mai mica sau cel mult egala cu suma inscrisa la Rd. 41 Total impozit pe profit, din care se scade suma inscrisa la Rd. 42 si Rd. 43.
 

Daca impozitul datorat este mai mic decat 3.000 lei, atunci partea din costul de achizitie al casei de marcat, pe care nu o puteti deduce din impozitul pe profit datorat in anul 2022, se va deduce din impozitul pe profit datorat in perioadele urmatoare, conform termenelor mentionate anterior.



Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitionare casa de marcat. Cum se va completa D101 pentru a scadea costurile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]