In ceea ce priveste regimul sanctiunilor contraventionale aplicabile persoanelor care nu isi indeplinesc obligatiile cu privire la sistemul e-TVA, au fost aduse mai multe modificari. Astfel, amenzile se vor diferentia in functie de categoria contribuabilului (mic, mijlociu sau mare), iar termenul pentru remedierea diferentelor constatate va fi prelungit pâna la 1 ianuarie 2025.
De asemenea, sanctiunile vor fi reglementate in acord cu Legea prevenirii nr. 270/2017, care ofera posibilitatea aplicarii unui avertisment in anumite conditii.
Modificarile aduse de OUG 87/2024
Modificarile aduse ordonantei nr 70/2024 vizeaza si regimul sanctiunilor contraventionale, in sensul ca amenzile se vor aplica in functie de categoria in care se incadreaza contribuabilul (contribuabili mici, mijlocii sau mari), care nu raspunde la notificarile ANAF, mai exact contribuabilul care nu-si indeplineste obligatia de a transmite rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin «Notificarea de conformare RO e-TVA’’.
Regimul amenzilor e-TVA
Pana la aparitia OUG 87/2024, constituia contraventie si se sanctiona cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei, daca, potrivit legii, nu era savarsita in astfel de conditii incat sa constituie infractiune, neindeplinirea obligatiilor persoanei impozabile privind transmiterea notei justificative, deci fara a se tine cont de categoria de contribuabil.
In aceste conditii exista riscul ca un contribuabil mic sa fie supus la plata unei amenzi de pana la 10.000 lei, fapt care ar fi condus in mod inevitabil la aparitia unor dificultati financiare pentru acest operator economic cu resurse financiare limitate.
In contextul prorogarii pana la data de 1 ianuarie 2025 a termenului in care contribuabilii sunt obligati sa justifice diferentele constatate de organul fiscal intre datele din decont si cele dindecontul precompletat, tot pana la aceasta data se vor prorora si masurile de sanctionare contraventionala, care insa se vor aplica diferentiat.
Sanctiuni aplicabile marilor contribuabili
Pentru marii contribuabili, amenzile vor varia intre 5.000 lei si 10.000 lei, in cazul in care acestia nu respecta termenele de remediere stabilite de ANAF.
Sanctiuni aplicabile contribuabililor mijlocii
Contribuabilii mijlocii vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 2.500 lei si 5.000 lei, in functie de circumstantele specifice ale fiecarei situatii.
Sanctiuni aplicabile celorlalte persoane juridice si persoane fizice
Pentru celelalte persoane juridice (mijlocii, asociatii, etc.) si persoanele fizice (II, IF, PFA), amenzile vor fi cuprinse intre 1.000 lei si 2.500 lei, in functie de gravitatea contraventiei.
Important: Tuturor contraventiilor prevazute mai sus le sunt aplicabile dispozitiile Legii prevenirii nr. 270/2017!
Aplicabilitatea Legii Prevenirii nr. 270/2017
Un aspect important al noilor reglementari este aplicarea Legii prevenirii nr. 270/2017, care permite agentilor constatatori sa aplice avertismente si sa propuna masuri de remediere. Aceasta lege ofera contribuabililor o oportunitate de a corecta abaterile inainte de a se aplica sanctiuni financiare mai severe.
In cazul constatarii savarsirii unei contraventii pentru care se poate aplica Legea prevenirii, agentul constatator incheie un proces-verbal de constatare a contraventiei prin care se aplica sanctiunea avertismentului si la care anexeaza un plan de remediere, cu respectarea prevederilor prezentei legi.
In aceasta situatie nu se aplica sanctiuni contraventionale complementare.
Agentul constatator nu intocmeste un plan de remediere, caz in care se aplica doar sanctiunea avertismentului, in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care, in cursul derularii controlului, contravenientul isi indeplineste obligatia legala;
b) in cazul in care contraventia savarsita nu este continua.
Responsabilitatea indeplinirii masurilor de remediere revine persoanei care, potrivit legii, poarta raspunderea contraventionala pentru faptele constatate.
Daca o persoana savarseste mai multe contraventii care intra sub incidenta Legii prevenirii, constatate in acelasi timp de acelasi agent constatator, se incheie un singur proces-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii, la care se anexeaza, dupa caz, un plan de remediere.
In termen de maximum 10
zile lucratoare de la data expirarii termenului de remediere, autoritatea/institutia publica cu atributii de control are obligatia sa reia controlul si sa completeze partea a II-a a planului de remediere anexat la procesul verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii si, daca este cazul,
registrul unic de control, cu mentiuni privind modalitatea de respectare a masurilor de remediere dispuse.
Nerespectarea masurilor de remediere
In situatia in care, cu ocazia reluarii controlului, se constata neindeplinirea de catre contravenient a obligatiilor legale conform masurilor de remediere stabilite, in termenul acordat, agentul constatator incheie un alt proces-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii, prin care se constata savarsirea de contraventii si se aplica sanctiunea/sanctiunile contraventionale, altele decat avertisment.
In cazul in care, in termen de 3 ani de la data incheierii procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii in conditiile avertismentului, contravenientul savarseste din nou aceeasi contraventie, sunt direct aplicabile prevederile legale in vigoare privind constatarea si sanctionarea contraventiilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Dublare venituri D394. Casa de marcat
Intrebare:
In decontul precompletat E-TVA imi dubleaza TVA. Preia TVA din E case de marcat incasari cu case de marcat si D394 facturi emise cu cod 751. Cum ar trebui sa justific diferentele? Unde anume trebuie sa trimit justificarea diferentelor? In SPV E-TVA nu apare nimic legat de trimitere raspunsuri. Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Penalitati contractuale in afara sferei TVA versus Decont TVA precompletat Ro e-TVA
Intrebare:
Conform art. 286 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, baza de impozitare a TVA nu cuprinde penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale. De asemenea, nefiind subiectul aplicarii TVA, nu avem obligatia declararii penalizarilor in decontul 300. Care este modul de inregistrare si evidentiere in jurnalul de cumparari si in D300, in cazul in care, desi furnizorii nu au obligatia de a emite facturile de penalizari, acestea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Facturi emise in baza bonurilor fiscale (cod 751)
Intrebare:
Emitere facturi pe cod 751, D 394 si e-TVA
In ultima perioada am citit ca facturile cod 751 emise in baza bonurilor fiscale nu trebuie raportate separat in D 394, pentru a preveni dublarea TVA-ului.
In Ghidul de completare a D394 regasim:
Completarea si depunerea declaratiei: Cartusul G.
Nu vor fi incluse in acest cartus bonurile fiscale pentru care au fost emise facturi conform art. 319 din Codul fiscal.
...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Raportare in D394. Facturi in scop contabil
Intrebare:
Referitor la notificarea de conformare RO e-TVA, avem urmatorul caz.
Datorita faptului ca societatea noastra vinde bunuri de folosinta indelungata, pentru toti clientii se intocmesc facturi. Facturile incasate prin casa de marcat sunt cu codul 751, iar cele incasate prin virament sunt cu codul 380. Decontul de TVA D300 se intocmeste in baza facturilor emise (care include si facturile cu cod 751 si pe cele cu cod 380). Normal ar fi ca in decontul precompletat sa coincida...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Diferente semnificative RO e-TVA
Intrebare:
De cand a aparut E-TVA, firma noastra primeste Notificare de confIrmare, cu diferente semnificative, motivul fiind ca societatea noastra emite facturi catre persoane fizice, incasate prin casa de marcat, astfel ca suma se dubleaza in Z-ul casei de marcat. Am crezut ca incepand cu 01 ianuarie 2025, de cand se transmit in SPV, si aceste facturi catre persoane fizice, diferentele o sa dispara. Dar surpriza, cand soliciti detalii la E-TVA, ANAF-ul nu are vreun Raport si cu facturile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<