Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cota redusa de 5% si livare constructie sociala. Cum se factureaza?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Dec. 2014 Exclusiv
Tags: cota redusa, constructie sociala, constructie noua, tva, sume, cota tva, vanzare, contract

In analiza urmatoare, facem referire la o contructie sediu social si depozit pentru un SRL (platitor de TVA). Terenul este pe persoana fizica cu contract de comodat. Autorizatiile de constructie au fost emise pe numele societatii, astfel toate cheltuielile au fost cuprinse in contabilitatea firmei, iar TVA-ul dedus. Constructia a fost finalizata in august 2013. Constructia are trei nivele, fiecare locuibil separat. In anul 2014 cele trei nivele au fost separate si la cartea funciara. Astfel imobilul este inregistrat la cartea funciara ca trei apartamente separate. Fiecare apartament indeplineste conditia pentru a fi incadrat la locuinta sociala. Vom oferi raspuns urmatoarelor intrebari:


1. In anul 2014 se poate factura cu 5% (avand in vedere ca inca se considera constructie noua si cumparatorii potentiali indeplinesc conditiile pentru cota 5 %)?

2.Vanzarea cu cota 5 % implica ajustare pentru TVA?

3. Pentru facturarea cu TVA se depune notificare la ANAF?

4. Daca se incaseaza integral valoarea imobilului pe baza antecontractului ca si avans si factura finala va fi facuta in 2015, avansul facturat va fi tot cu 5%, astfel ca vom vedea cu ce cota se emite factura finala in 2015?

Avand in vedere ca respectiva constructie a fost pusa in functiune in luna august 2013, la vanzarea acesteia in anul 2014, se considera a fi noua. In acest context, am in vedere prevederile art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, pct. 3 prin care constructia este considerata noua daca  este livrata pana la data de 31 decembrie a anului urmator "Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa:. …. f) livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite,…... Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile. In sensul prezentului articol, se definesc urmatoarele: …..    3. livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ….. ;".

In situatia dvs., constructia este considerata noua daca se vinde pana la data de 31.12.2014. In acest caz, la vanzare se aplica, obligatoriu, regimul normal de taxare prin aplicarea cotei de 24% sau a cotei de 5%, daca sunt indeplinite conditiile legale reglementate prin art. 140 alin. (2^1) lit. c) privind cota redusa. Incasarea unui avans total sau partial in anul 2013  pe baza antecontractului incheiat,  nu poate fi considerata o operatiune de livrare a bunului,  chiar daca avansul reprezinta  "plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor …., efectuata inainte de data livrarii …. acestora;"  conform prevederilor art. 134 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal. ". Astfel, daca livrarea constructiei se efectueaza in anul 2015, constructia nu mai este considerata noua, motiv pentru care, vanzarea se poate efectua prin aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere, dar cu obligatia ajustarii sumei TVA deduse pentru o perioada de 18 ani din total perioadei de ajustare de 20 de ani. Pentru a evita ajustarea sumei TVA deduse, se poate aplica regimul normal de taxare prin utilizarea cotei de 5%, daca sunt indeplinite conditiile legale. Deci, cota de 5% se poate aplica atat pentru constructiile noi pentru care regimul normal de taxare este obligatoriu, cat pentru constructiile vechi pentru care regimul normal de taxare este optional. Exprimarea optiunii de taxare  se materializeaza prin depunerea notificarii la organul fiscal competent conform posibilitatii reglementate prin art. 141 alin. (3) din Codul fiscal.
 
        Cota redusa  de 5%  de la  art. 140 alin. (2^1)  lit. c) poate fi aplicata si in cazul avansurilor, aspect reglementat in mod expres  prin normele de aplicare ale art. 140, la pct. 23 alin. (11) "Persoanele impozabile care livreaza locuinte vor aplica cota de 5% inclusiv pentru avansurile aferente acestor livrari, daca din contractele incheiate rezulta ca la momentul livrarii vor fi indeplinite toate conditiile impuse de art. 140 alin. (2^1) lit. c) din Codul fiscal si sunt in posesia declaratiei prevazute la alin. (10). In situatia in care avansurile au fost facturate prin aplicarea cotei de 19% ori, dupa caz, de 24%, datorita neprezentarii de catre cumparator a declaratiei prevazute la alin. (10) sau din alte motive obiective, la livrarea bunului imobil se pot efectua regularizarile prevazute la art. 140 alin. (4) din Codul fiscal in vederea aplicarii cotei de 5%, daca toate conditiile impuse de art. 140 alin. (2^1) lit. c) din Codul fiscal, astfel cum sunt detaliate si de prezentele norme metodologice, sunt indeplinite la data livrarii".

          Astfel, conditiile de la art. 140 alin. (2^1) lit. c) trebuie indeplinite la momentul livrarii locuintei (de exemplu in luna februarie 2015), fara a se impune indeplinirea conditiilor  la momentul facturarii avansului  aferent livarii unei locuinte, de exemplu in luna decembrie 2014. La momentul facturarii avansului, vanzatorul trebuie sa fie in posesia declaratiei date de cumparator, aspect reglementat prin pct. 23 alin.   (10) din normele de aplicare ale art. 140 " In vederea indeplinirii conditiei prevazute la art. 140 alin. (2^1) lit. c) pct. 1 si 2 din Codul fiscal, cumparatorul va pune la dispozitia vanzatorului, inainte sau in momentul livrarii bunului imobil, o declaratie pe propria raspundere, autentificata de un notar, din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile stabilite la art. 140 alin. (2^1) lit. c) pct. 1 si 2 din Codul fiscal, care va fi pastrata de vanzator pentru justificarea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%".
 
         Aplicarea cotei reduse de 5% nu conduce la obligatia ajustarii sumei TVA deduse deoarece prin colectarea TVA,  are loc aplicarea regimului normal de taxare, indiferent de faptul ca se aplica cota standard de 24%  sau cota redusa de 5%,  Ajustarea se efectueaza, obligatoriu,  numai daca vanzarea are loc prin aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere reglementat prin art. 141 alin. (2) lit. f).

          Avand in vedere ca vanzarea efectiva a locuintei are loc in anul 2015 prin aplicarea regimului de taxare, consider ca notificarea trebuie depusa la organul fiscal competent,obligatoriu, in anul 2015, chiar daca  valoarea  constructiei se incaseaza integral  in avans in anul 2014.   In acest context, am in vedere ca formularul tipizat " NOTIFICARE privind optiunea de taxare a operatiunilor prevazute la art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal",din anexa nr. 3 din norme,  se refera la art. 141 alin. (2) lit. f) prin care se reglementeaza " f) livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite" ca fapt generator dovedit prin contractul de vanzare cumparare incheiat in forma autentica. In cazul incasarii de avansuri, exigibilitatea este  anticipata faptului generator si avansul se incaseaza in baza antecontractului.

          In anul 2015, la momentul vanzarii constructiei, trebuie efectuata regularizarea facturii de avans emise in anul 2014, prin intocmirea facturii de livrare a constructiei.

          In alta ordine de idei, trebuie sa aveti in vedere ca aplicarea cotei reduse  de 5% se poate efectua  atat in anul 2014 la emiterea facturii de avans, cat si in anul 2015 la emiterea facturii de livrare, fara ca aceasta cota sa  fie conditionata de data receptiei constructiei care conduce la incadrarea constructiei in "constructie noua" sau "constructie care nu mai este noua".

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Cota redusa de 5% si livare constructie sociala. Cum se factureaza?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016