Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In analiza urmatoare, facem referire la o contructie sediu social si depozit pentru un SRL (platitor de TVA). Terenul este pe persoana fizica cu contract de comodat. Autorizatiile de constructie au fost emise pe numele societatii, astfel toate cheltuielile au fost cuprinse in contabilitatea firmei, iar TVA-ul dedus. Constructia a fost finalizata in august 2013. Constructia are trei nivele, fiecare locuibil separat. In anul 2014 cele trei nivele au fost separate si la cartea funciara. Astfel imobilul este inregistrat la cartea funciara ca trei apartamente separate. Fiecare apartament indeplineste conditia pentru a fi incadrat la locuinta sociala. Vom oferi raspuns urmatoarelor intrebari:
1. In anul 2014 se poate factura cu 5% (avand in vedere ca inca se considera constructie noua si cumparatorii potentiali indeplinesc conditiile pentru cota 5 %)?
2.Vanzarea cu cota 5 % implica ajustare pentru TVA?
3. Pentru facturarea cu TVA se depune notificare la ANAF?
4. Daca se incaseaza integral valoarea imobilului pe baza antecontractului ca si avans si factura finala va fi facuta in 2015, avansul facturat va fi tot cu 5%, astfel ca vom vedea cu ce cota se emite factura finala in 2015?
Avand in vedere ca respectiva constructie a fost pusa in functiune in luna august 2013, la vanzarea acesteia in anul 2014, se considera a fi noua. In acest context, am in vedere prevederile art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, pct. 3 prin care constructia este considerata noua daca este livrata pana la data de 31 decembrie a anului urmator "Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa:. …. f) livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite,…... Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile. In sensul prezentului articol, se definesc urmatoarele: ….. 3. livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ….. ;".
In situatia dvs., constructia este considerata noua daca se vinde pana la data de 31.12.2014. In acest caz, la vanzare se aplica, obligatoriu, regimul normal de taxare prin aplicarea cotei de 24% sau a cotei de 5%, daca sunt indeplinite conditiile legale reglementate prin art. 140 alin. (2^1) lit. c) privind cota redusa. Incasarea unui avans total sau partial in anul 2013 pe baza antecontractului incheiat, nu poate fi considerata o operatiune de livrare a bunului, chiar daca avansul reprezinta "plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor …., efectuata inainte de data livrarii …. acestora;" conform prevederilor art. 134 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal. ". Astfel, daca livrarea constructiei se efectueaza in anul 2015, constructia nu mai este considerata noua, motiv pentru care, vanzarea se poate efectua prin aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere, dar cu obligatia ajustarii sumei TVA deduse pentru o perioada de 18 ani din total perioadei de ajustare de 20 de ani. Pentru a evita ajustarea sumei TVA deduse, se poate aplica regimul normal de taxare prin utilizarea cotei de 5%, daca sunt indeplinite conditiile legale. Deci, cota de 5% se poate aplica atat pentru constructiile noi pentru care regimul normal de taxare este obligatoriu, cat pentru constructiile vechi pentru care regimul normal de taxare este optional. Exprimarea optiunii de taxare se materializeaza prin depunerea notificarii la organul fiscal competent conform posibilitatii reglementate prin art. 141 alin. (3) din Codul fiscal.

Examen Consultant Fiscal 2025

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Cota redusa de 5% de la art. 140 alin. (2^1) lit. c) poate fi aplicata si in cazul avansurilor, aspect reglementat in mod expres prin normele de aplicare ale art. 140, la pct. 23 alin. (11) "Persoanele impozabile care livreaza locuinte vor aplica cota de 5% inclusiv pentru avansurile aferente acestor livrari, daca din contractele incheiate rezulta ca la momentul livrarii vor fi indeplinite toate conditiile impuse de art. 140 alin. (2^1) lit. c) din Codul fiscal si sunt in posesia declaratiei prevazute la alin. (10). In situatia in care avansurile au fost facturate prin aplicarea cotei de 19% ori, dupa caz, de 24%, datorita neprezentarii de catre cumparator a declaratiei prevazute la alin. (10) sau din alte motive obiective, la livrarea bunului imobil se pot efectua regularizarile prevazute la art. 140 alin. (4) din Codul fiscal in vederea aplicarii cotei de 5%, daca toate conditiile impuse de art. 140 alin. (2^1) lit. c) din Codul fiscal, astfel cum sunt detaliate si de prezentele norme metodologice, sunt indeplinite la data livrarii".
Astfel, conditiile de la art. 140 alin. (2^1) lit. c) trebuie indeplinite la momentul livrarii locuintei (de exemplu in luna februarie 2015), fara a se impune indeplinirea conditiilor la momentul facturarii avansului aferent livarii unei locuinte, de exemplu in luna decembrie 2014. La momentul facturarii avansului, vanzatorul trebuie sa fie in posesia declaratiei date de cumparator, aspect reglementat prin pct. 23 alin. (10) din normele de aplicare ale art. 140 " In vederea indeplinirii conditiei prevazute la art. 140 alin. (2^1) lit. c) pct. 1 si 2 din Codul fiscal, cumparatorul va pune la dispozitia vanzatorului, inainte sau in momentul livrarii bunului imobil, o declaratie pe propria raspundere, autentificata de un notar, din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile stabilite la art. 140 alin. (2^1) lit. c) pct. 1 si 2 din Codul fiscal, care va fi pastrata de vanzator pentru justificarea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%".
Aplicarea cotei reduse de 5% nu conduce la obligatia ajustarii sumei TVA deduse deoarece prin colectarea TVA, are loc aplicarea regimului normal de taxare, indiferent de faptul ca se aplica cota standard de 24% sau cota redusa de 5%, Ajustarea se efectueaza, obligatoriu, numai daca vanzarea are loc prin aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere reglementat prin art. 141 alin. (2) lit. f).
Avand in vedere ca vanzarea efectiva a locuintei are loc in anul 2015 prin aplicarea regimului de taxare, consider ca notificarea trebuie depusa la organul fiscal competent,obligatoriu, in anul 2015, chiar daca valoarea constructiei se incaseaza integral in avans in anul 2014. In acest context, am in vedere ca formularul tipizat " NOTIFICARE privind optiunea de taxare a operatiunilor prevazute la art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal",din anexa nr. 3 din norme, se refera la art. 141 alin. (2) lit. f) prin care se reglementeaza " f) livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite" ca fapt generator dovedit prin contractul de vanzare cumparare incheiat in forma autentica. In cazul incasarii de avansuri, exigibilitatea este anticipata faptului generator si avansul se incaseaza in baza antecontractului.
In anul 2015, la momentul vanzarii constructiei, trebuie efectuata regularizarea facturii de avans emise in anul 2014, prin intocmirea facturii de livrare a constructiei.
In alta ordine de idei, trebuie sa aveti in vedere ca aplicarea cotei reduse de 5% se poate efectua atat in anul 2014 la emiterea facturii de avans, cat si in anul 2015 la emiterea facturii de livrare, fara ca aceasta cota sa fie conditionata de data receptiei constructiei care conduce la incadrarea constructiei in "constructie noua" sau "constructie care nu mai este noua".
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cotele de taxa. Baza de impozitareServicii de preparare si livrare hrana: Contracte cu institutii publice (spitale, scoli). Cota TVACOTA REDUSA de 5 la suta la livrarea locuintelorCodul fiscal 2011 - Titlul VIStudiu de caz: Aplicarea TVA in cazul vanzarii de brosuriUltimele articole
TVA apartamente. Cota TVA pentru vanzarea de apartamente in 2025Control ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleNoutati legislative. 5 noutati fiscale privind TVA in 2025Cota TVA cafea. Este de 9% sau de 19% in 2025?Produsele si Serviciile cu TVA 9% in 2025Articole similare
Ce operatiuni sunt scutite de taxa in interiorul tariiTranzactii. Inregistrare in scopuri de TVALivrarea de constructii noi si de parti de constructii noi. Ce cota de TVA se aplica dupa modernizari?Codul fiscal 2008 - Capitolul IX. Operatiuni scutite de taxa - art. 141-144^1Scutiri de TVA pentru operatiuni din interiorul tariiUltimele articole
Darea in plata. Ce inseamna si studii de caz practice cu privire la sfera de aplicare a TVATVA imobiliare 2023: 3 studii de caz importante pentru contribuabiliCum se face Notificarea la ANAF pentru livrarea de bunuri catre o persoana afiliata. Vanzare supusa regimului de taxare inversaVanzare imobil catre asociati. Intocmire facturi. Regim TVAVanzare cladire. Inchidere conturi rezerve din reevaluare. Regim fiscal TVA.Articole similare
Transport international de persoane. Ce implicatii fiscale apar?Vanzare activ adus ca aport la capitalul social. Cum procedam?Controale ANAF: 5,28 milioane lei lei sume stabilite suplimentar, in urma verificarilor efectuate in luna mai 2023Achizitie intracomunitara de bunuri. Inregistrare facturi intocmite fara TVA in D390MFP propune peste 20 de noi dispozitii pentru a modifica schema de ajutor de stat pentru dezvoltarea REGIONALAUltimele articole
TVA de recuperat. Cand se prescrie si o MONOGRAFIE utila contribuabililorSpatii de inchiriat. Cum se aplica TVA de catre firmele care inchiriaza spatiiNerezidentii inregistrati in scopuri de TVA in Romania sunt OBLIGATI sa raporteze in SAF-T din 2025?Factura achizitie non-UE. Care este regimul TVAFacturile de avans. Cota de TVA va fi de 9% sau de 19%Articole similare
E-Factura in 2024: Este OBLIGATORIE utilizarea sistemului si in tranzactiile B2C?Zile libere acordate parintilor ai caror copii fac scoala online. Noi reglementari (OUG 182/2020)Noi surse de alimentare a Fondului pentru mediuDe ce ar putea primi Romania 4 miliarde de euroAnulare cod TVA. Furnizor in faliment. Cum procedam?Ultimele articole
Cum faci fata cheltuielilor neprevazute: solutii financiare pentru orice situatieSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorControl ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleSUME forfetare. Ce sunt, avantaje si dezavantaje, exemple de domenii unde se aplicaErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300Articole similare
TVA zahar 2024. Studii de caz practiceLivrare marfuri cu aviz in conditiile schimbarii cotei de TVA. Cum arata monografia contabila?Analiza zilei cu Irina Dumitrescu: Reducerea cotei TVA la 19%. Ce implica asta si cum procedam in situatiile tranzitorii?Magazin cu amanuntul. Modificare COTA TVA si schimbare preturi. Cum procedam?Guvernul a adoptat OUG pentru scaderea TVA la 5% pentru mai multe categorii, de la 1 noiembrieUltimele articole
Facturile de avans. Cota de TVA va fi de 9% sau de 19%Panouri fotovoltaice. Ce cota de TVA se aplica in 2025TVA apartamente. COTA TVA pentru vanzarea de apartamente in 2025Cote TVA. COTA TVA pentru produsele de panificatie in 2025TVA locuinte 2025. Ce cota de TVA se aplica in cazul vanzarii de apartamente
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"