Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In analiza urmatoare, facem referire la o contructie sediu social si depozit pentru un SRL (platitor de TVA). Terenul este pe persoana fizica cu contract de comodat. Autorizatiile de constructie au fost emise pe numele societatii, astfel toate cheltuielile au fost cuprinse in contabilitatea firmei, iar TVA-ul dedus. Constructia a fost finalizata in august 2013. Constructia are trei nivele, fiecare locuibil separat. In anul 2014 cele trei nivele au fost separate si la cartea funciara. Astfel imobilul este inregistrat la cartea funciara ca trei apartamente separate. Fiecare apartament indeplineste conditia pentru a fi incadrat la locuinta sociala. Vom oferi raspuns urmatoarelor intrebari:
1. In anul 2014 se poate factura cu 5% (avand in vedere ca inca se considera constructie noua si cumparatorii potentiali indeplinesc conditiile pentru cota 5 %)?
2.Vanzarea cu cota 5 % implica ajustare pentru TVA?
3. Pentru facturarea cu TVA se depune notificare la ANAF?
4. Daca se incaseaza integral valoarea imobilului pe baza antecontractului ca si avans si factura finala va fi facuta in 2015, avansul facturat va fi tot cu 5%, astfel ca vom vedea cu ce cota se emite factura finala in 2015?
Avand in vedere ca respectiva constructie a fost pusa in functiune in luna august 2013, la vanzarea acesteia in anul 2014, se considera a fi noua. In acest context, am in vedere prevederile art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, pct. 3 prin care constructia este considerata noua daca este livrata pana la data de 31 decembrie a anului urmator "Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa:. …. f) livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite,…... Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile. In sensul prezentului articol, se definesc urmatoarele: ….. 3. livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ….. ;".
In situatia dvs., constructia este considerata noua daca se vinde pana la data de 31.12.2014. In acest caz, la vanzare se aplica, obligatoriu, regimul normal de taxare prin aplicarea cotei de 24% sau a cotei de 5%, daca sunt indeplinite conditiile legale reglementate prin art. 140 alin. (2^1) lit. c) privind cota redusa. Incasarea unui avans total sau partial in anul 2013 pe baza antecontractului incheiat, nu poate fi considerata o operatiune de livrare a bunului, chiar daca avansul reprezinta "plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor …., efectuata inainte de data livrarii …. acestora;" conform prevederilor art. 134 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal. ". Astfel, daca livrarea constructiei se efectueaza in anul 2015, constructia nu mai este considerata noua, motiv pentru care, vanzarea se poate efectua prin aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere, dar cu obligatia ajustarii sumei TVA deduse pentru o perioada de 18 ani din total perioadei de ajustare de 20 de ani. Pentru a evita ajustarea sumei TVA deduse, se poate aplica regimul normal de taxare prin utilizarea cotei de 5%, daca sunt indeplinite conditiile legale. Deci, cota de 5% se poate aplica atat pentru constructiile noi pentru care regimul normal de taxare este obligatoriu, cat pentru constructiile vechi pentru care regimul normal de taxare este optional. Exprimarea optiunii de taxare se materializeaza prin depunerea notificarii la organul fiscal competent conform posibilitatii reglementate prin art. 141 alin. (3) din Codul fiscal.

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Cota redusa de 5% de la art. 140 alin. (2^1) lit. c) poate fi aplicata si in cazul avansurilor, aspect reglementat in mod expres prin normele de aplicare ale art. 140, la pct. 23 alin. (11) "Persoanele impozabile care livreaza locuinte vor aplica cota de 5% inclusiv pentru avansurile aferente acestor livrari, daca din contractele incheiate rezulta ca la momentul livrarii vor fi indeplinite toate conditiile impuse de art. 140 alin. (2^1) lit. c) din Codul fiscal si sunt in posesia declaratiei prevazute la alin. (10). In situatia in care avansurile au fost facturate prin aplicarea cotei de 19% ori, dupa caz, de 24%, datorita neprezentarii de catre cumparator a declaratiei prevazute la alin. (10) sau din alte motive obiective, la livrarea bunului imobil se pot efectua regularizarile prevazute la art. 140 alin. (4) din Codul fiscal in vederea aplicarii cotei de 5%, daca toate conditiile impuse de art. 140 alin. (2^1) lit. c) din Codul fiscal, astfel cum sunt detaliate si de prezentele norme metodologice, sunt indeplinite la data livrarii".
Astfel, conditiile de la art. 140 alin. (2^1) lit. c) trebuie indeplinite la momentul livrarii locuintei (de exemplu in luna februarie 2015), fara a se impune indeplinirea conditiilor la momentul facturarii avansului aferent livarii unei locuinte, de exemplu in luna decembrie 2014. La momentul facturarii avansului, vanzatorul trebuie sa fie in posesia declaratiei date de cumparator, aspect reglementat prin pct. 23 alin. (10) din normele de aplicare ale art. 140 " In vederea indeplinirii conditiei prevazute la art. 140 alin. (2^1) lit. c) pct. 1 si 2 din Codul fiscal, cumparatorul va pune la dispozitia vanzatorului, inainte sau in momentul livrarii bunului imobil, o declaratie pe propria raspundere, autentificata de un notar, din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile stabilite la art. 140 alin. (2^1) lit. c) pct. 1 si 2 din Codul fiscal, care va fi pastrata de vanzator pentru justificarea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%".
Aplicarea cotei reduse de 5% nu conduce la obligatia ajustarii sumei TVA deduse deoarece prin colectarea TVA, are loc aplicarea regimului normal de taxare, indiferent de faptul ca se aplica cota standard de 24% sau cota redusa de 5%, Ajustarea se efectueaza, obligatoriu, numai daca vanzarea are loc prin aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere reglementat prin art. 141 alin. (2) lit. f).
Avand in vedere ca vanzarea efectiva a locuintei are loc in anul 2015 prin aplicarea regimului de taxare, consider ca notificarea trebuie depusa la organul fiscal competent,obligatoriu, in anul 2015, chiar daca valoarea constructiei se incaseaza integral in avans in anul 2014. In acest context, am in vedere ca formularul tipizat " NOTIFICARE privind optiunea de taxare a operatiunilor prevazute la art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal",din anexa nr. 3 din norme, se refera la art. 141 alin. (2) lit. f) prin care se reglementeaza " f) livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite" ca fapt generator dovedit prin contractul de vanzare cumparare incheiat in forma autentica. In cazul incasarii de avansuri, exigibilitatea este anticipata faptului generator si avansul se incaseaza in baza antecontractului.
In anul 2015, la momentul vanzarii constructiei, trebuie efectuata regularizarea facturii de avans emise in anul 2014, prin intocmirea facturii de livrare a constructiei.
In alta ordine de idei, trebuie sa aveti in vedere ca aplicarea cotei reduse de 5% se poate efectua atat in anul 2014 la emiterea facturii de avans, cat si in anul 2015 la emiterea facturii de livrare, fara ca aceasta cota sa fie conditionata de data receptiei constructiei care conduce la incadrarea constructiei in "constructie noua" sau "constructie care nu mai este noua".
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cotele TVA potrivit Codului fiscal 2012Cotele de taxa in 2012. Vezi modificarileNoile cote de TVA, taxarea inversa si alte masuri privind TVA din 2016Cele mai importante informatii despre Noul Cod Fiscal vor fi discutate in perioada 29 – 31 Ianuarie la Poiana BrasovCand se achita TVA de 5% la achizitionarea unui imobilUltimele articole
Majorare TVA din 2025: Cota unica ajunge la 21%, cea redusa la 11% si se aplica limitatTVA locuinte. Ce cota TVA se aplica pentru locuintele LIVRATE in 2025TVA apartamente. Cota TVA pentru vanzarea de apartamente in 2025Control ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleNoutati legislative. 5 noutati fiscale privind TVA in 2025Articole similare
Regim TVA livrare imobil. Intocmirea facturiiVanzare cladire. Inchidere conturi rezerve din reevaluare. Regim fiscal TVA.Schimbare destinatie cladiri: Tratament fiscal si TVA. Monografie contabilaVanzare constructii vechi. In ce conditii se poate beneficia de scutirea de TVA?Vanzare imobil vechi. Ce regim TVA se aplica?Ultimele articole
Darea in plata. Ce inseamna si studii de caz practice cu privire la sfera de aplicare a TVATVA imobiliare 2023: 3 studii de caz importante pentru contribuabiliCum se face Notificarea la ANAF pentru livrarea de bunuri catre o persoana afiliata. Vanzare supusa regimului de taxare inversaVanzare imobil catre asociati. Intocmire facturi. Regim TVAActivitate economica persoana fizica. Obligatia inregistrarii in scopuri de TVAArticole similare
Ultima versiune pentru declaratia 710 e disponibila pentru downloadSe modifica legea privind acciza pentru motorina si returnarea a 4 eurocentiCe implica obligatia de inregistrare in scopuri de TVA daca obtineti venituri din drepturi de autorPerioada de acordare a garantiilor din cadrul Programului IMM Factor va fi prelungita. Creste si plafonul maxim al granturilorStudiu de caz: Decontul TVA in cazul unor programe informatice pentru o tara non-UEUltimele articole
Majorare TVA din 2025: Cota unica ajunge la 21%, cea redusa la 11% si se aplica limitatE-TVA ANAF. MODEL de raspuns in cazul in care exista diferente de TVASAF-T: Firmele cu cod TVA intracomunitar depun D406?TVA dedus gresit: Ce faci cand ai completat eronat D300 si D394TVA de recuperat prescris: scadere automata din fisa de rol si ajustare contabilaArticole similare
Documentar fiscal: Cum se calculeaza impozitul pe venitul din salarii?ANAF a publicat Ghidul fiscal al contribuabililor care realizeaza venituri din premii si jocuri de norocPrestari servicii intracomunitare. Completare Declaratia 300 si Declaratia 390Avantaje in natura. Ce tratament aplicam pentru TVA si impozitul pe profit?Ordinul 1679/2022: Cum se face redirectionarea impozitului pe profit/pe veniturile micro pentru efectuarea de sponsorizariUltimele articole
TVA de recuperat prescris: scadere automata din fisa de rol si ajustare contabilaPlafon TVA. SUMEle din vanzarea autoturismelor intra in plafonul de 300.000 lei?E-TVA si dublarea SUMElor in sistem. MODEL de raspuns catre ANAFTrecere la regim normal de TVA. Ce se intampla cu TVA-ul pentru imobilizarile in cursTVA in era digitala. Ce formalitati fiscale vor fi ELIMINATE prin ViDAArticole similare
Atentie la facturi si stabilirea cotei de TVA din 2017! Noul TVA si posibilele eroriCOTA TVA si faptul generator pentru 8 tipuri de operatiuni economiceDoua sectoare vor beneficia de TVA redus si salarii mai mari. Guvernul isi mentine pozitiaCOTA TVA aplicabila in 2024 in cazul vanzarii de imobileStudiu de caz: operatiune scutita cu drept de deducere a TVAUltimele articole
COTA TVA. TVA pentru amoniac si servicii agricole in 2025Majorare TVA: Cum aplici corect TVA daca va fi majorat la 21% din iulie 2025Cota de TVA cafea. Este de 9% sau de 19% in 2025?TVA imobiliare. Conditii pentru aplicarea cotei de TVA de 9%Neplatitor de TVA. Cote de TVA de 9% sau de 19% pentru achizitii din afara Romaniei
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"