Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Analiza de mai jos face referire la o societate care detine patru autoturisme transport persoane. Unul este utilizat de catre asociatul unic care este si administrator, altul este utilizat de catre directorul general, iar celelalte doua sunt utilizate de catre contabil si ceilalti salariati pentru activitati desfasurate in interesul societatii.
Costurile generate de functionarea acestora sunt deductibile integral la calculul impozitului pe profit? Dar din punct de vedere al TVA?
In situatia in care societatea achizitioneaza in leasing un autoturism, ce costuri sunt deductibile si in ce procent, din punct de vedere fiscal, in cazul in care respectivul autoturism este utilizat de catre director numai in interesul societatii?
Potrivit prevederilor art. 21 alin (4) lit. t) din Codul Fiscal nu sunt cheltuieli deductibile:
- 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului.
Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
- vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
- vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
- vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
- vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
- vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.
In ceea ce priveste deducerea TVA potrivit prevederilor art. ART. 145^1 se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
Potrivit prevederilor pct. 49^2 din Normele de aplicare a Codului fiscal – Titlul II Impozit pe Profit regulile de deducere, termenii si expresiile utilizate, conditiile in care vehiculele rutiere motorizate, supuse limitarii fiscale, se considera a fi utilizate exclusiv in scopul activitatii economice sunt cele prevazute la pct. 45^1 din normele metodologice date in aplicarea art. 145^1 din Codul fiscal din titlul VI «Taxa pe valoarea adaugata».
Justificarea utilizarii vehiculelor, in sensul acordarii deductibilitatii integrale la calculul profitului impozabil, se efectueaza pe baza documentelor justificative si prin intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:
categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii,
kilometrii parcursi,
norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
In cadrul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate supuse limitarii fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile unui vehicul, inclusiv cele inregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing, cum sunt:
impozitele locale,
asigurarea obligatorie de raspundere civila auto,
inspectiile tehnice periodice, rovinieta,
chiriile,
partea nedeductibila din taxa pe valoarea adaugata,
dobanzile, comisioanele, diferentele de curs valutar etc.
Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea profitului impozabil se efectueaza dupa aplicarea limitarii aferente taxei pe valoarea adaugata, respectiv aceasta se aplica si asupra taxei pe valoarea adaugata pentru care nu s-a acordat drept de deducere din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata.
Utilizarea in scopul activitatii economice a unui vehicul cuprinde, fara a se limita la acestea:
- deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei,
- deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru,
- la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale,
- utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu,
- deplasari pentru interventie, service, reparatii, utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto.
Este obligatia persoanei impozabile sa demonstreze ca sunt indeplinite toate conditiile legale pentru acordarea deducerii.
Se considera ca un vehicul nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice, in situatia in care, pe langa utilizarea in scopul activitatii economice, vehiculul este utilizat ocazional sau de o maniera continua si pentru uz personal.
Daca vehiculul este utilizat atat pentru activitatea economica, cat si pentru uz personal, se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si a taxei aferente cheltuielilor legate de acesta.
Persoana impozabila care aplica deducerea limitata de 50% nu trebuie sa faca dovada utilizarii vehiculului in scopul activitatii economice sau pentru uz personal cu ajutorul foii de parcurs.
Astfel, in ceea ce priveste cheltuielile aferente leasingului - dobanda - aceasta este integral deductibila in cazul in care autoturismul este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice fapt demonstrat prin foile de parcurs intocmite.
In masura in care persoana utilizeaza autovehiculul si in scopuri personale deducerea dobanzii este de 50%.
Aceeasi deducere se aplica si cheltuielilor cu combustibilul, reparatii, asigurari.
In ceea ce priveste TVA- ul inscris in facturile de leasing acesta se deduce integral in situatia in care prin foaia de parcurs se dovedeste utilizarea exclusiva in scopul activitatii economice si in procent de 50% daca autoturismul este utilizat si in scop personal.
In ceea ce priveste amortizarea, potrivit prevederilor art. 24 alin (11^1) pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite in Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, in limita a 1.500 lei/luna.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu, auditor financiar
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce trebuie sa stiti despre cheltuielile cu autovehicule - aspecte teoretice si practiceNoi produse supuse accizelor de la 01 septembrieCu ce va fi inlocuita taxa auto. Afla cine va plati in plusAvans in baza de proforma pentru achizitie intracomunitara. Cum gestionam situatia?Ajustarea favorabila a dreptului de deducere pentru achizitii efectuate anterior inregistrarii TVA . Care e procedura?Ultimele articole
Noi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorImpozitare AUTOTURISMe de lux si completarea Declaratiei 216Leasing financiar AUTOTURISM. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAControale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceMasuri de sprijin pentru populatie si pentru mediul de afaceri, adoptate de GuvernArticole similare
Ordinul 103/2016 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de TVA pentru unele operatiuni din noul Cod fiscalCodul fiscal 2008 - Capitolul IV. Impozitul pe mijloacele de transport - art. 261-265Documentar fiscal privind scutirea de impozit a profitului reinvestitDocumentatia necesara pentru calcul taxa auto 2012Sinteza modificarilor aduse de OG nr. 24 din 2012 privind TVAUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Microintreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVACladiri inchiriate catre persoane juridice. Se aplica modificari din 2025 cu privire la impozit?LEASING financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAMaterial ANAF: Locul taxarii cu TVA in cazul prestarilor de serviciiArticole similare
Facturi leasing. Probleme la deducerea TVAAm drept de deducere TVA la avans atutotusim cumparat in leasing?Articole similare
Romanii au cumparat titluri Tezaur de peste 700 milioane lei! MFP anunta ca emisiunile vor continua pe tot parcursul anuluiTitlurile de stat TEZAUR pot fi cumparate in prima zi a lunii martie TVA leasing auto. Cheltuiala nedeductibila conform OG nr. 24 din 2012Prestare pentru stimularea vanzarilor - subventie de DOBANDACodul fiscal 2011 - Titlul IXUltimele articole
Leasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAInvestitii record de peste 3,23 miliarde de lei in cadrul FIDELIS IV din 2024Noua editie Tezaur: Dobanzi neimpozabile de pana la 6,60% pe an la titlurile de statMF, noua editie de titluri de stat Fidelis. Donatorii de sange au conditii speciale Dividendele in 2024: Tot ce Trebuie sa StiiArticole similare
CAS-CASS pentru toate persoanele fizice care realizeaza venituri. Din 2017 cota de asigurari sociale va scadeaTaxarea inversa pentru anumite produse va fi PRELUNGITA pana la 31 decembrie 2026Concluziile MFP dupa reuniunea Consiliului informal ECOFINCum se factureaza anumite bunuri in cazul unei societati careia i s-a anulat dreptul de TVA?Achizitii efectuate cu bonuri fiscale. Cum, deducem in baza bonului?Ultimele articole
Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Cum vor fi modificate incepand cu anul 2025 sistemele E-Factura, E-TVA, E-TransportE-TVA: Ar putea fi PROROGATA pana la 1 iulie 2025 obligatia de transmitere a verificarii diferentelor la RO e-TVAProiect OUG privind E-Factura: Din 2025 identificarea prin CNP va fi optionalaFacturi fiscale in contextul e-TVA. Cum trebuie emiseAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"