keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Trei sferturi dintre firmele din Romania apeleaza la creditul furnizor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 25 Aug. 2017 Exclusiv
Tags: companii, finantarea bancara, imm-uri, creditul comercial

Conform unui studiu nou, intocmit de Keysfin, trei sferturi dintre firmele din Romania au ajuns sa apeleze la creditul furnizor, in conditiile in care finantarea bancara reprezinta, mai ales pentru IMM-uri, un domeniu greu accesibil.

"Afacerile pe banii partenerilor si clientilor au devenit o adevarata moda in economia romaneasca. in lipsa unui capital suficient, tot mai multe firme aleg sa intarzie platile, apeland la creditul furnizor, un mecanism economic de finantare de business, fara dobanda, care se extinde tot mai puternic. 75% dintre firmele din economia romaneasca au ajuns sa apeleze la aceasta solutie, in conditiile in care finantarea bancara reprezinta, mai ales pentru IMM-uri, un domeniu greu accesibil", se arata in documentul citat de Agerpres.
 
Se mentioneaza, de asemenea, ca valoarea datoriilor comerciale inregistrate de companiile romanesti a depasit, in 2016, nivelul de 306,6 miliarde de lei, suma cu aproape 100 de miliarde de lei mai mare decat in 2009 (213,3 miliarde lei)
 
Mai mult, peste 400.000 de firme, care reprezinta 64% din economie, inregistrau datorii comerciale la nivelul anului trecut.
 
"Creditul comercial reprezenta, in 2016, 36,8% din totalul datoriilor companiilor, un procent cu 56% mai mare decat valoarea creditului bancar (133 miliarde lei).Cele mai mari datorii comerciale le inregistrau firmele din industrie (117 miliarde lei), in crestere cu peste 30% fata de anul precedent (72 miliarde lei). In clasamentul realizat de KeysFin urmeaza societatile din comert, cu datorii comerciale de 80,6 miliarde lei, cele din servicii si utilitati (34,6 mld.lei) si constructii-imobiliare (29,4 miliarde lei)", se arata in acelasi studiu. 
 
Agerpres informeaza ca datorii comerciale semnificative inregistrau, anul trecut, si societatile din agricultura (13,5 miliarde lei), transporturi (11,6 miliarde lei) si hoteluri si restaurante (2,3 miliarde lei), in timp ce alte domenii raportau datorii comerciale de peste 11 miliarde lei.
 
"Fata de anul 2015, platile restante au atins nivelul de 102 miliarde lei, furnizorii restanti reprezentand 45% din total. Semnificativ este faptul ca valoarea frunizorilor restanti de peste 1 an se situa la 29 miliarde de lei, suma aproape dubla fata de furnizorii restanti de peste 30-90 zile. Este un indicator semnificativ care arata situatia reala in privinta dinamicii platilor in economie", afirma analistii de la KeysFin.
 
Creditarea reprezinta doar 9% din pasivele companiilor, iar din cele peste 608.000 de firme active din economia romaneasca, doar 68.000 aveau un credit bancar la sfarsitul anului trecut (11,2%).
 
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016