Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O societate platitoare de impozit micro in anul 2022, dar si in anul 2023 a avut in anul 2022: ianuarie - iunie = 0 angajati; iulie =3 salariati; august = 2 salariati; sept = 3 salariati; oct = 4 salariati; noiembrie = 4 salariati; decembrie = 4 salariati. Incepand cu ianuarie 2023 are 5 salariati in fiecare luna. Are aceasta societate obligatia de a calcula, retine si declara impozit si contributii salariale lunar? 0 0 0 0 0 0 3 2 3 4 4 4=20, 20/12 =1.67. 2.
Prevederea din Codul fiscal, de la art 80, alin b) "persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv" se refera la societatile platitoare de impozit pe profit in anul 2022 sau in anul 2023? Cum interpretam, Ex. Societatea care in 2022, micro, venituri 300.000 euro, 1 salariat, care in 2023 devine impozit profit (venituri consultanta), 1 salariat are obligatia sa calculeze, retina si vireze lunar impozitele privind contributiile salariale? Multumesc!
Impozite pe salarii - raspunsul specialistului
Conform art. 80 din legea 227/2015 privind Codul fiscal, termenul de plata al impozitului pe veniturile din salarii este:
"(1) Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l plati la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), impozitul aferent veniturilor fiecarei luni, calculat si retinut la data efectuarii platii acestor venituri, se plateste, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza, de catre urmatorii platitori de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor:
a) asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice;
b) persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
c) persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
d) persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, precum si persoanele fizice care exercita profesii liberale si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, persoanele fizice care detin capacitatea de a incheia contracte individuale de munca in calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca.
3) Numarul mediu de salariati si veniturile totale se stabilesc potrivit prevederilor art. 147 alin. (6) si (7)."
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Art. 147 stipuleaza ca modul de calcul al numarului mediu de salariati este:
" (...)
(6) Numarul mediu de salariati se calculeaza ca medie aritmetica a numarului de salariati din declaratiile prevazute la alin. (1) depuse pentru fiecare luna din anul anterior.
(...) "
Intrucat media de salariati in anul 2022 este sub 3, rezulta ca pe intreaga perioada a anului 2023 societatea va avea obligatii trimestriale vizavi de raportarea si plata impozitului si a contributiilor aferente veniturilor din salarii.
Analiza in vederea modificarii vectorului fiscal se face prin raportarea la veniturile si numarul mediu de salariati din anul precedent (2022), dar incadrarea in functie de tipul de impozit platit de catre companii se face prin raportarea la anul curent, obligativitatea modificarii vectorului fiscal pe impozitul si contributiile pe veniturile salariale si asimilate intervenind pana la data de 15.01 a anului curent.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Criterii din formularul cod 088. Beneficii deschidere punct de lucru in raport cu deducerea TVARaportul juridic fiscal. Platitorul de impozitOUG 132/2020 si reducerea timpului de munca. Se mai pot acorda tichete de masa angajatilor?Top motive pentru care iti trebuie un abonament la portalul contabililor de succes!Documentar fiscal: Impozitarea veniturilor din activitati cu caracter ocazional desfasurat de zilieriUltimele articole
Monografie contabila concediile medicale 2024Conditii privind incadrarea angajatilor in activitatea de creare de programe pentru calculatorCheltuieli sociale vs avantaje in bani si natura. Cum se delimiteazaImplicatii fiscale privind desfasurarea de activitati cu cod CAEN 5610 si 5630Tratament fiscal necesar firmelor care ofera hrana salariatilorAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"