Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozite pe salarii si contributii sociale. Care este termenul de declarare si de plata?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Mar. 2023
Impozite pe salarii si contributii sociale. Care este termenul de declarare si de plata?
Tags: impozit pe salarii, contributii sociale

O societate platitoare de impozit micro in anul 2022, dar si in anul 2023 a avut in anul 2022: ianuarie - iunie = 0 angajati; iulie =3 salariati; august = 2 salariati; sept = 3 salariati; oct = 4 salariati; noiembrie = 4 salariati; decembrie = 4 salariati. Incepand cu ianuarie 2023 are 5 salariati in fiecare luna. Are aceasta societate obligatia de a calcula, retine si declara impozit si contributii salariale lunar? 0 0 0 0 0 0 3 2 3 4 4 4=20, 20/12 =1.67. 2.

Prevederea din Codul fiscal, de la art 80, alin b) "persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv" se refera la societatile platitoare de impozit pe profit in anul 2022 sau in anul 2023? Cum interpretam, Ex. Societatea care in 2022, micro, venituri 300.000 euro, 1 salariat, care in 2023 devine impozit profit (venituri consultanta), 1 salariat are obligatia sa calculeze, retina si vireze lunar impozitele privind contributiile salariale? Multumesc!


Impozite pe salarii - raspunsul specialistului

Conform art. 80 din legea 227/2015 privind Codul fiscal, termenul de plata al impozitului pe veniturile din salarii este:

"(1) Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l plati la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), impozitul aferent veniturilor fiecarei luni, calculat si retinut la data efectuarii platii acestor venituri, se plateste, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza, de catre urmatorii platitori de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor:

a) asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice;

b) persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;

c) persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;

d) persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, precum si persoanele fizice care exercita profesii liberale si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, persoanele fizice care detin capacitatea de a incheia contracte individuale de munca in calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca.

 

3) Numarul mediu de salariati si veniturile totale se stabilesc potrivit prevederilor art. 147 alin. (6) si (7)."


Art. 147 stipuleaza ca modul de calcul al numarului mediu de salariati este:
" (...)

(6) Numarul mediu de salariati se calculeaza ca medie aritmetica a numarului de salariati din declaratiile prevazute la alin. (1) depuse pentru fiecare luna din anul anterior. 
(...) "
Intrucat media de salariati in anul 2022 este sub 3, rezulta ca pe intreaga perioada a anului 2023 societatea va avea obligatii trimestriale vizavi de raportarea si plata impozitului si a contributiilor aferente veniturilor din salarii.

Analiza in vederea modificarii vectorului fiscal se face prin raportarea la veniturile si numarul mediu de salariati din anul precedent (2022), dar incadrarea in functie de tipul de impozit platit de catre companii se face prin raportarea la anul curent, obligativitatea modificarii vectorului fiscal pe impozitul si contributiile pe veniturile salariale si asimilate intervenind pana la data de 15.01 a anului curent.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impozite pe salarii si contributii sociale. Care este termenul de declarare si de plata?":
Rating:

Nota: 4.1 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016