keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Ministerul Muncii vrea sa legifereze impozitarea multipla pe veniturile salariale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Mai. 2010
Tags: impozitare multipla, venituri salariale

Taxarea drepturilor de autor si a afacerilor pe PFA: 5% - sanatate, 5% - pensii si reducerea plafonului neimpozabil de la 40% la 20% Cu sau fara carte de munca, toti cei care au contracte pe drepturi ...

Taxarea drepturilor de autor si a afacerilor pe PFA: 5% - sanatate, 5% - pensii si reducerea plafonului neimpozabil de la 40% la 20%

Cu sau fara carte de munca, toti cei care au contracte pe drepturi de autor, conventii civile sau sunt PFA vor plati 5% la sanatate si 5% la pensie. Astfel, unele categorii vor ajunge in situatia de a li se impozita acelasi venit de doua sau de trei ori. Pe de alta parte, sute de mii de asistati sociali vor fi in continuare exceptati de la plata noilor contributii.

Executivul nu stie de unde sa mai stran­ga bani la buget pentru acoperirea deficitului, astfel ca o idee mai veche revine in atentie: in­tro­ducerea CAS pentru drepturi de autor (DA), PFA si conventii civile si di­mi­nuarea plafonului neimpozabil de la 40% la 20% pentru drepturile de proprietate inte­lectuala.

Asta dupa ce, in urma introducerii impozitului forfetar, multi s-au reorientat de la microintreprinderi la PFA sau DA. Daca in februarie 2009 erau 494.000 de PFA-uri, un an mai tarziu, in 2010, sunt 550.000.

"Este o brambureala imensa. De-a lungul timpului s-au introdus tot felul de derogari si de exceptii. Nu PFA-urile sau microintreprinderile sunt problema, ci faptul ca suma pe care fiecare dintre noi o datoreaza depinde de cum ne castigam venitul. Contribuabilul isi mo­de­leaza modul de a castiga astfel incat sa pla­teasca cat mai putin”, a declarat pentru „Financiarul” Gabriel Biris, partener al firmei de avocatura Biris Goran.

Acesta a explicat ca abordarea este gresita si ca trebuie eficientizat sistemul, prin plafonarea bazei de calcul, indiferent de modul de castigare a veniturilor (PFA, drepturi de autor etc.) si prin eliminarea exceptiilor, astfel incat sa se plateasca in functie de suma castigata.

Pana acum autoritatile vorbeau despre introducerea acestor taxe doar pentru persoanele care nu au carte de munca, acum guvernul recurge la impozitarea de doua ori a celor care au si carte de munca.

De fapt, daca o persoana are si carte de munca, si drepturi de autor, si PFA, va fi impo­zitata de trei ori pentru sanatate. In schimb, in­diferent de suma platita la sanatate de un contribuabil, acesta beneficiaza de absolut aceleasi servicii ca si un asistat social, o persoana care traieste din venitul minim garantat si este asigurat de stat la sanatate. In prezent, peste ju­matate de milion de romani traiesc din venitul minim garantat asigurat de stat, pe care tot statul ii asigura si la sanatate.

Ministerul Finantelor esti­meaza ca va obtine 76 de milioane de lei in 2010, din introducerea CAS pentru drepturi de autor, PFA si conventii civile si din diminuarea plafo­nului neimpo­zabil de la 40% la 20%.

 Prin urmare, drepturile de autor, conven­tiile civile si regle­mentarile privind persoanele fizice auto­rizate vor fi reglementate printr-o lege speciala si taxate in mod unitar prin contributii sociale, inclusiv in cazul persoanelor care au carte de munca.

Pe de alta parte, exista destule categorii care sunt scutite de la plata impozitului pe venit, precum preotii sau cultele religioase, si alte categorii care sunt scutite de la plata TVA, de exemplu, serviciile prestate de stomatologi si tehn­i­cieni dentari. De altfel, personalul monahal nu pla­teste contributii la sanatate in anumite conditii.

Cota de cheltuieli deductibile pentru venitul net obtinut din drepturi de proprietate intelec­tuala va fi redusa la jumatate, de la 40% la 20% din venitul brut. O diminuare de la 50% la 25% din venitul brut urmeaza sa fie operata si pentru veni­turi din crearea unor lucrari de arta monu­mentala, conform unui proiect de ordo­nanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal.

Prin reducerea cotelor de cheltuieli forfetare la stabi­lirea venitului net din drepturi de proprietate intelectuala, guvernul estimeaza un plus de inca­sari bugetare de 10,5 milioane de lei pe sase luni din 2010, de 22 de milioane de lei in 2011, de 24 de milioane de lei in 2012 si de 25 de milioane de lei in 2013. Un document al Ministerului Finantelor arata ca Executivul estimeaza ca va obtine in 2010 venituri supli­mentare totale de 76 de milioane de lei din intro­ducerea CAS la venituri din drepturi de autor simultan cu reducerea cotei deductibile de la 40% la 25%. Guvernul are in vedere si fiscalizarea veni­turilor din agricultura.

Si salariile angajatilor BNR si CNVM scad cu 25%
Reducerea cu 25% a drepturilor banesti (sala­rii, indemnizatii, sporuri si alte plati de natura salariala) va fi aplicata si in cazul per­sonalului an­gajat in cadrul auto­rita­tilor si institutiilor pu­blice finantate inte­gral din ve­nituri proprii, in textul proiectului de lege fiind mentionate BNR, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Siste­mului de Pensii Private si Comisia de Supra­veghere a Asigurarilor.

In ceea ce priveste pen­siile, de reducerea cu 15% vor fi afectati inclusiv militarii, judecatorii CCR, personalul Curtii de Conturi si parla­mentarii. Valoarea punc­tului de pensie scade la 622,9 lei. Toate prevederile se aplica incepand cu drep­turile lunii iunie. (G.F.)

Exemplu concret de diminuare a veniturilor pe drepturi de autor

Un angajat care ia in prezent 1.000 de lei net pe drepturi de autor (la care angajatorul a platit deja 10% la stat), dupa ce se deduc cheltuielile forfetare, mai are de luat 4 lei de la Administratia Financiara.

Dupa aplicarea noii legi, cu plata de 5% la sanatate si 5% la pensie, angajatul va mai lua 900 de lei lunar, iar dupa deducerea cheltuielilor forfetare va trebui sa mai plateasca la Administratia Financiara inca 42 de lei. In concluzie, la venitul actual de 1.000 de lei lunar pe drepturi de autor, angajatul va pierde 1.246 de lei anual.

Scutiri acordate pentru plata impozitului sau a TVA

•preotii, cultele religioase si veniturile obtinute din producerea si valorificarea obiectelor de cult sunt scutite de la plata impozitului pe profit
•ajutoarele, indemnizatiile si premiile obtinute de sportivi sunt scutite de la plata impozitului pe venit
• serviciile prestate de stomatologi si tehnicieni dentari, precum si livrarea de proteze efectuata de stomatologi si de tehnicieni sunt scutite de la plata TVA

Categorii scutite de la plata contributiei la sanatate

•revolutionarii, persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, veteranii de razboi si vaduvele de razboi si revolutionarii daca nu realizeaza alte venituri decat cele provenite din drepturile banesti acordate de aceste legi, precum si cele provenite din pensii
• persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social, potrivit Legii nr. 416/2001 (venitul minim garantat)
•personalul monahal al cultelor recunoscute, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte surse
• tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului si nu realizeaza venituri din munca sau nu sunt beneficiari ai unui ajutor social
•persoanele cu handicap care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse
•femeile insarcinate si lauzele, daca nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut pe tara

Sursa Financiarul 28/05/2010

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016