Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Veniturile din dobanzi realizat de catre nerezidenti. Ce impozite calculam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Iul. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, venituri din dobanzi, nerezidenti, impozit pe venit

In randurile urmatoare, analizam cazul unui asociat (persoana fizica nerezidenta) elen care crediteaza societatea cu o suma in euro in anul 2013, dobanda stabilita in contract fiind de 5 % pe an.


In luna iulie 2013 s-a platit suma de 500 euro reprezentand dobanda de 5% aferenta imprumutului pe o anumita perioada. Plata s-a facut din contul societatii de EUR in contul asociatului intr-un cont de EUR deschis la o banca din Romania.

Se va vedea astfel ce impozit si ce suma trebuie sa calculeze societatea pentru plata de 500 euro, precum si modul in care vor fi declarate aceste sume. De asemenea, vom vedea daca in acest caz se aplica si conventia de evitare a dublei impuneri.

Solutia consultantului:

Ca regula generala veniturile din dobanzi realizat de catre nerezidenti fac obiectul impozitarii in Romania potrivit art. 115 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.

Potrivit art. 116 alin. (1) lit. d) cota de impozit este de 16% aceasta aplicandu-se asupra venitului brut realizat. In conformitate cu dispozitiile art. 116 alin. (4) impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti.

Prevederile normelor metodologice emise in aplicarea acestei dispozitii din Codul fiscal prevazute la pct. 9 indice 5 lit. a) precizeaza in mod expres faptul ca realizarea conversiei in lei a impozitului in valuta aferent veniturilor obtinute din Romania de nerezidenti se face la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua in care s-a platit venitul catre nerezident si impozitul in lei rezultat se varsa la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul.

Desigur ca prin prezentarea unui certificat de rezidenta fiscala, conform art. 118 din Codul fiscal, venitul din dobanzi realizat de catre persoana fizica vor face obiectul Conventiei pentru evitarea dublei impuneri incheiate intre Romania si Grecia ratificata prin Legea nr. 25/1992. Potrivit art. 11 pct. 2 din Conventie venitul din dobanzi nu va putea fi supus unui impozit determinat prin aplicarea unei cote mai mari de 10%.

In aceste conditii in locul cotei de 16% va fi aplicata cota de 10% asupra venitului de 500 euro impozitul in valuta de 50 de euro urmand a fi convertit conform celor de mai sus si platit in lei. Declararea impozitului in lei se va realiza prin intermediul Declaratiei privind obligatiile de plata la bugetul de stat 100 aprobate prin OPANAF nr. 878/2013 .

De asemenea, venitul platit nerezidentului si impozitul aplicat va face obiectul declararii prin Declaratia informativa privind impozitul retinut si platit pentru veniturile cu regim de retinere la sursa/venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti prevazuta la art. 119 din Codul fiscal al carei model a fost stabilit prin HG nr. 50/2012.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Veniturile din dobanzi realizat de catre nerezidenti. Ce impozite calculam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016