Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vom prezentam mai jos care sunt conditiile in care este posibila deducerea TVA la bonurile fiscale pentru achizitia de combustibil in cazul in care pe aceste bonuri nu este trecut codul fiscal al clientului.
Mentionam astfel ca furnizorii/prestatorii sunt obligati sa modifice soft-ul casei de marcat pentru a le permite sa insereze pe bon codul de platitor de TVA al cumparatorului, caz contrar, cumparatorul nu va avea drept de deducere a sumei TVA aferent achizitiei efectuate. Urmare prevederilor cuprinse in OG 8/2013, s-a emis Hg 84/2013 care a intrat in vigoare la data publicarii in M.Of. nr. 136 din 14 martie 2013.
Prin acest act normativ s-a modificat pct. 46.3 din normele de aplicare ale art. 146 "Conditii de exercitare a dreptului de deducere" care stabileste conditia de exercitare a dreptului de deducere a TVA pe baza bonurilor fiscale:
" (3) Pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate in conformitate cu prevederile art. 155 alin. (11), (12) si (20) din Codul fiscal daca furnizorul/prestatorul a mentionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului. Prevederile acestui alineat se completeaza cu cele ale pct. 45.".
Pentru aplicarea corecta a acestei prevederi legale, M.F.P. a postat pe site-ul sau un comunicat prin care precizeaza ca suma TVA deductibila poate fi dedusa de beneficiar, in conditiile legii, pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile OUG 28/1999 , a caror valoare individuala, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro, daca furnizorul/prestatorul a mentionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.
Pentru stabilirea corecta a echivalentului in lei a sumei de 100 euro se utilizeaza cursul de schimb valutar in vigoare la data emiterii bonului fiscal. Trebuie retinut faptul ca noile prevederi sunt aplicabile atat pentru carburanti auto cat si pentru diverse bunuri si servicii.
In situatia in care valoarea bunurilor/serviciilor depaseste plafonul de 100 euro, cumparatorul bunurilor/beneficiarul serviciilor este obligat sa solicite furnizorului/prestatorului emiterea facturii a carei valoare s-a achitat in numerar, conform bonului fiscal.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Achizitie combustibil: Exercitarea dreptului de deducere pe baza bonului fiscal":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Propuneri noi de calcul impozit pe cladiri proprietate persoane juridiceStudiu de caz: Tratamentul fiscal dpdv al TVA pentru bunurile deteriorate integralPFA-urile si liber profesionistii ar putea plati CAS din acest an. Noi majorari la contributia minima de asigurareInfografic Evolutia TVA 2010 - 2014Este deductibil TVA-ul la bunuri acordate ca avantaj in natura la salariati?Ultimele articole
ANAF propune un nou model de formular pentru Fisa capacitatii de cazare (Proiect de Ordin)Studiu de caz: Corectarea facturilor dupa inspectia fiscalaIndemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta. Cum se declara in Declaratia Unica (formular 212)ANAF a publicat Ghidul fiscal al contribuabililor care realizeaza venituri din premii si jocuri de norocCadouri de MARTISOR de la Rentrop& Straton! Primiti pachetul Agenta fiscala + Noutati fiscale la fiecare comanda
Mai multe articole despre TVA
Articole similare
Inregistrarea in scopuri de TVA la depasirea plafonului de scutireAjustarea bazei de impozitare. TVA pentru livrare intracomunitara de bunuri. Cum declaram in D 390?Efectele anularii inregistrarii in scopuri de TVA
Mai multe articole despre cod de platitor
Articole similare
Noile reguli pentru bacsis si Registrul de bani personali. Prevederile valabile de la 8 maiComert online. Cum facem vanzarea prin curier si incasarea facturilor?Analiza zilei: Scutirea de TVA pentru exporturile umanitare, caritabile sau educativeExceptii casa de marcat 2018: Ce activitati sunt excluse!Inregistrarea sumelor de serviciu din casa de marcat. Cum procedam?Ultimele articole
Tratamentul FISCAL al cheltuielilor cu achizitionarea caselor de marcat, conform Legii 153/2020. Informare ANAFCorectarea sau anularea inregistrarii unei operatiuni dupa emiterea bonului fiscalObligativitatea utilizarii casei de marcat pentru incasari in numerar. ExceptiiPatronatul caselor de marcat: 10 recomandari pentru a evita amendarea in cazul utilizarii AMEFLegislatia privind casele de marcat electronice fiscale, modificata! Ghid practic pentru contabili
Mai multe articole despre OUG 28/1999

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"