keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Modificari in legea concurentei. Care sunt prevederile actuale?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Oct. 2014 Exclusiv
Tags: regulamentul, concurenta, legea concurentei, codul de procedura fiscala, creante

In Monitorul Oficial nr. 713/2014 a fost publicat Regulamentul prin care Consiliul Concurentei modifica Regulamentul aprobat prin Ordinul nr. 668/2011 privind constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor de catre Consiliul Concurentei.


Modificarile au intrat in vigoare incepand cu data de 30 septembrie 2014.

    Titlul executoriu al actului de constatare a contraventiei

Referindu-se la caracterul de titlu executoriu al actului de constatare a contraventiei, observam in primul rand ca prin noua formulare se face o abordare separata a procesului-verbal fata de decizia de constatare a contraventiei.

Procesul-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii, neatacat in termenul prevazut de lege, constituie titlu executoriu, fara vreo alta formalitate.

Potrivit prevederilor din Capitolul I din Regulamentul din 2011, inspectorii de concurenta constata contraventii, intocmesc procesul-verbal de constatare a contraventiei si aplica sanctiunea.

Decizia Consiliului Concurentei prin care se constata si se aplica sanctiuni pentru savarsirea contraventiilor prevazute de Legea nr. 21/1996 constituie titlu executoriu, fara vreo alta formalitate. Privitor la aceasta noua formulare, reamintim ca acelasi Regulament stabileste contraventiile pe care le constata si sanctiunile pe care le aplica comisiile Consiliului Concurentei, direct sau prin delegare a atributiilor Plenului catre o astfel de comisie.


    Modalitatea de plata a amenzilor si urmarirea executarii

In caz de neprezentare a documentului prin care se face dovada achitarii amenzii stabilite prin decizie, Consiliul Concurentei, prin directiile care au investigat cazul, va transmite copia acesteia la organele de specialitate ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in a caror raza teritoriala isi are sediul/domiciliul contravenientul, spre executare, in termen de 30 de zile de la data expirarii termenului de contestare.

    Motivarea modificarilor la Regulament

Asa cum se arata in observatiile la proiectul de modificare, in forma anterioara prevederile din Regulament erau pasibile sa creeze confuzii in ce priveste “termenul prevazut de lege” pentru atacarea documentului de constatare si aplicare a sanctiunii.

Astfel, deciziile Consiliului Concurentei, fiind acte administrative, se bucura de prezumtia de legalitate, autenticitate si veridicitate, suspendarea executarii lor neputand fi facuta decat in conditiile legii contenciosului administrativ si cu plata unei cautiuni prevazuta la art. 49 alin. (2) din legea concurentei.

Neoperand o suspendare de drept, curg termenele prevazute de Codul de procedura fiscala pentru transmiterea la executare a titlurilor executorii prin care au fost stabilite creante fiscale, in cazul de fata amenzi contraventionale care potrivit art. 24 alin. (3) din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, se fac venit la bugetul de stat.

Prin urmare, nu exista temei legal pentru a institui printr-o norma secundara o cauza de suspendare a executarii, suspendare care se acorda doar de catre instanta de judecata in conformitate cu prevederile Legii privind contenciosul administrativ nr. 554/2004 – se arata in observatiile care au insotit propunerile de modificare a Regulamentului.

Regulamentul prevede, in continuare, ca, in acele situatii in care contravenientul a formulat actiune in anulare impotriva deciziei prin care a fost aplicata sanctiunea amenzii contraventionale, Consiliul Concurentei va transmite la finalizarea procedurii judiciare organelor de specialitate ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala copia hotararii judecatoresti ramasa irevocabila in cazul respingerii actiunii contravenientului sau a reducerii cuantumului amenzii aplicate.

Sursa: legestart.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016