Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii executate in pierdere. Scapa de nelamuririle aduse de OUG nr. 99 din 2000

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Oct. 2012 Exclusiv
Tags: legea 21/1996, og 99/2000, servicii in pierdere, comercializare, mentenanta

Pentru a clarifica orice nelamuriri legate de includerea serviciilor de mentenanta in categoria prevederilor stabilite de OUG 99/2000 privind vanzarea in pierdere, vom oferi mai jos informatiile ultile in aceasta privinta.

Raspuns:

OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata reglementeaza toate operatiunile comerciale si serviciile prestate in Romania, inclusiv activitatile comerciale desfasurate intre societati comerciale, acest lucru rezultand din interpretarea art 3 alin (4) al actului normativ:  
" Dispozitiile prezentei ordonante se aplica activitatilor comerciale desfasurate si serviciilor prestate pe teritoriul Romaniei".
 Articolul 3 alin (3) din OG 99/2000 stabileste exceptiile de la prevederile ordonantei, astfel:
"(3) Sunt exceptate de la prevederile prezentei ordonante activitatile de comercializare avand ca obiect:
 a) produsele medicamentoase, dispozitivele medicale;
 b) produsele agricole si agroalimentare vandute de producatorii agricoli individuali in baza certificatului de producator;
 c) combustibilii pentru uzul mijloacelor de transport, inclusiv cei comercializati prin statii de distributie;
 d) bunurile din productia proprie a mestesugarilor individuali vandute la locurile de productie;
 e) lucrarile, brevetele si inventiile, precum si publicatiile de natura stiintifica sau informativa realizate de titularii acestora;
 f) tipariturile, pliantele, brosurile si albumele, realizate in scopul prezentarii patrimoniului cultural detinut de muzee, centre de cultura, teatre sau alte institutii similare acestora, ori bunurile culturale sau cu caracter promotional specifice activitatii institutiilor culturale, si comercializate prin fondul propriu al fiecarei institutii culturale sau cu prilejul unor manifestari cultural-artistice organizate de acestea;
 g) marfurile vandute catre vizitatori, in cadrul festivalurilor, targurilor, saloanelor sau al altor manifestari expozitionale, cu conditia ca acestea sa faca obiectul manifestarilor respective;
 h) produsele confiscate si valorificate conform dispozitiilor legale in vigoare;
 i) produsele si serviciile de piata reglementate prin acte normative speciale"

Avand in vedere considerentele legale de mai sus, rezulta ca prevederile OG 99/2000 privind vanzarea in pierdere pot fi asimilate si pentru servicii executari lucrari mentenanta.

Conform art 16 din OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata:
"Prin vanzari cu pret redus, in sensul prezentei ordonante, se intelege:
 a) vanzari de lichidare;
 b) vanzari de soldare;
 c) vanzari efectuate in structuri de vanzare denumite magazin de fabrica sau depozit de fabrica;
 d) vanzari promotionale;
 e) vanzari ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, dupa ce evenimentul a trecut si este evident ca produsele respective nu mai pot fi vandute in conditii comerciale normale;
 f) vanzari ale produselor care intr-o perioada de 3 luni de la aprovizionare nu au fost vandute;
 g) vanzari accelerate ale produselor susceptibile de o deteriorare rapida sau a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabilitate;
 h) vanzarea unui produs la un pret aliniat la cel legal practicat de ceilalti comercianti din aceeasi zona comerciala, pentru acelasi produs, determinat de mediul concurential;
 i) vanzarea produselor cu caracteristici identice, ale caror preturi de reaprovizionare s-au diminuat".

Conform art 17 din OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata:
"Este interzis oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 16 lit. a) - c), e) - i), precum si in cazul produselor aflate in pachete de servicii. Prin vanzare in pierdere, in sensul prezentei ordonante, se intelege orice vanzare la un pret egal sau inferior costului de achizitie, astfel cum acesta este definit in reglementarile legale in vigoare".

Avand in vedere prevederile legale de mai sus, in cazul in care este indeplinita una din conditiile prevazute de art 16 lit. a) - c), e) - i din OG 99/2000, legea nu interzice vanzarile la un pret egal sau inferior costului de achizitie.
In schimb, preturile practicate in relatiile comerciale trebuie sa reflecte continutul economic al tranzactiilor efectuate si sa fie in concordanta cu preturile pietei la momentul respectiv, nu trebuie sa fie folosite pentru diminuarea impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat (TVA, impozit profit) .

Cu ocazia inspectiei fiscale, daca se constata ca in tranzactiile comerciale s-au practicat preturi incorecte, in scopul diminuarii obligatiilor fiscale, echipa de inspectie poate stabili obligatii fiscale suplimentare in sarcina societatii comerciale, conform art 11 alin (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal :
"La stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe in intelesul prezentului cod, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unei tranzactii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei".

 Practicarea unor preturi de vanzare sub pretul de cost constituie o forma de concurenta neloiala (dumping), putand fi interpretata de organele de inspectie fiscala ca o practica de evaziune fiscala prin declararea unor impozite si taxe mai mici la bugetul de stat.

Conform art 6 alin (1) lit e din Legea 21/1996 - Legea concurentei:
" Este interzisa folosirea in mod abuziv de catre una sau mai multe intreprinderi a unei pozitii dominante detinute pe piata romaneasca sau pe o parte substantiala a acesteia. Aceste practici abuzive pot consta in special in:

 e) practicarea unor preturi excesive sau practicarea unor preturi de ruinare, in scopul inlaturarii concurentilor, ori vanzarea la export sub costul de productie, cu acoperirea diferentelor prin impunerea unor preturi majorate consumatorilor interni".
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Servicii executate in pierdere. Scapa de nelamuririle aduse de OUG nr. 99 din 2000":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016