Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prestari de servicii de intermediere in numele si in contul altei persoane Ipoteza 1. O persoana juridica din Romania (S.C. Agros Grup S.R.L.) apeleaza la serviciile unei societati specializate in ...
Prestari de servicii de intermediere in numele si in contul altei persoane
Ipoteza
1. O persoana juridica din Romania (S.C. Agros Grup S.R.L.) apeleaza la serviciile unei societati specializate in managementul de proiecte (S.C. Protec S.R.L.), in vederea gasirii unui antreprenor care sa construiasca o ferma pentru crestere de porci in vederea sacrificarii.
Contractul dintre cele doua parti prevede ca:
- ferma va fi construita, pe terenul proprietatea S.C. Agros Grup S.R.L.;
- managementul/standardele de executie vor a fi asigurate de catre S.C. Protec S.R.L., care va efectua si plata lucrarilor in numele si pentru S.C. Agros Grup S.R.L.;
- in scopul executarii contractului, S.C. Protec S.R.L., va incheia un contract de constructie cu un Antreprenor, pentru realizarea proiectului la cheie“ conform standardelor de executie stabilite in contract.
2. Conform prevederilor din contract, constructia Fermei se va face pentru si in numele Beneficiarului, acesta din urma obligandu-se sa primeasca dreptul de proprietare asupra fermei, asa cum aceasta va fi edificata de Antreprenorul General, sa ia in posesie ferma si sa plateasca pretul.
In realizarea proiectului, S.C. Protec S.R.L., este responsabil pentru incheierea si executarea contractului de constructie cu Antreprenorul, raspunzand de executarea constructiei conform detaliilor tehnice (Proiectul de constructie si autorizatiile eliberate) puse la dispozitie de Beneficiar.
3. Luand in considerare cele aratate mai sus, in mod special precizarea din contract potrivit careia ferma va fi construita pentru si in numele beneficiarului – S.C. Agros Grup S.R.L. –, apreciem faptul ca S.C. Protec S.R.L., in contractul incheiat are calitatea de mandatar.
4. Din punct de vedere fiscal, art. 129 alin. (3) lit. e) incadreaza in categoria prestarilor de servicii „intermedierea efectuata de o persoana care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci ca nd intervine intr-o livrare de bunuri sau o prestare de servicii“. In acest sens, Normele de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal sart. 7 alin. (3)t
stabilesc calitatea intermediarului ca mandatar, in conformitate cu Codul comercial.
Potrivit Normelor de aplicare a art. 129 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, in astfel de situatii, furnizorul bunurilor va emite o factura direct pe numele beneficiarului. Aceste dispozitii fiscale trebuie coroborate cu cele din art. 137 alin. (3) lit. e) Cod fiscal,
potrivit carora sumele achitate de furnizor sau prestator, in numele si in contul clientului, si care apoi se deconteaza acestuia, precum si sumele incasate in numele si in contul unei alte persoane“ nu se cuprind in baza de impozitare.
Din cele doua prevederi rezulta ca factura emisa de prestator va trebui sa fie pe numele beneficiarului, si nu al mandatarului, in caz contrar (factura emisa pe numele intermediarului), din perspectiva regelemntarilor fiscale sart. 6 alin. (2) din Normele de aplicare a Titlului VI din Codul fiscalt transforma intermediarul intr-un comisionar care va trebui sa aplice structura de comision.
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Structura de comision impune ca intermediarul sa primeasca o factura pe numele sau si sa emita mai departe o factura pe numele beneficiarului, operatiune care trebuie sa treaca si prin decontul de TVA al comisionarului.
5. Recuperarea sumelor platite de mandatar in numele clientului poate fi facuta printr-o factura de decontare, a carei utilizare este optionala.
Obligatie
Art. 18 alin. (3) din Normele de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal obliga mandatarul sa nu evidentieze in factura de decontare distinct suma reprezentand TVA, ci intreaga suma pe care acesta trebuie sa o recupereze de la clientul sau. Factura de decontare se transmite clientului insotita de factura achitata in numele clientului si emisa
pe numele acestuia din urma.
6. Clientul isi poate deduce TVA in conditiile stabilite de Codul fiscal, pe baza facturii emise pe numele sau, factura de decontare fiind doar un document care se anexeaza la factura prestatorului.
7. Dispozitiile fiscale sart. 7 alin. (3) din Normele de aplicare a Titlului VI din Codul fiscalt stabilesc ca intermediarul care actioneaza in numele si in contul altei persoane este un mandatar potrivit Codului comercial.
Normele de aplicare a Codului fiscal fac o trimitere implicita la art. 374, teza a doua din Codul comercial care stabileste ca mandatul comercial nu se presupune a fi gratuit. Doctrina si practica juridica in materia societatilor comerciale a conturat «regula»conform careia, societatile comerciale sunt constituite cu scopul obtinerii de profit, motiv pentru care, in principiu, acestea nu pot acorda liberalitati.
Urmarind aceste dispozitii legale, legiuitorul administrativ fiscal precizeaza in art. 7 alin. (3) din Normele de aplicare a Codului fiscal ca mandatarul, pentru serviciul prestat, intocmeste o factura de comision, care reprezinta contravaloarea serviciului de intermediere prestat catre persoana pe care o reprezinta.
8. Pentru lucrarile efectuate, Antreprenorul aplica masurile de simplificare instituite de art. 160 Cod fiscal, adica taxarea inversa.
Aplicand taxarea inversa, Antreprenorul:
- emite facturi fara TVA pe care va face mentiunea „taxare inversa“;
- evidentiaza operatiunea in Jurnalul de vanzari la Sectiunea Livrari de bunuri si prestari de servicii taxabile“, rubrica „bunuri si servicii cu taxare inversa“.
9. Beneficiarul (S.C. Agros Grup S.R.L.):
- calculeaza TVA asupra sumei platite;
- inscrie operatiunea in jurnalul pentru cumparari la Sectiunea Achizitii de bunuri si servicii din tara si importul de bunuri taxabile“, rubrica „cota de 19%“.
Obligatie
Operatiunea va fi declarata si in decontul de TVA (prin Ord. M.E.F. nr. 273/2007 a fost introdus noul model de decont de TVA) aferent perioadei fiscale in care se receptioneaza imobilul, fiind preluata atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, utilizand nota contabila 4426 = 4427.
Atentie
Folosirea mecanismului taxarii inverse se aplica doar intre persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal.
Neaplicarea taxarii inverse pentru astfel de operatiuni va fi sanctionata de Fisc prin obligarea furnizorilor si a beneficiarilor la rectificarea operatiunilor si aplicarea mecanismului simplificat de taxare.
Recalificarea operatiunii inseamna:
- obligatia beneficiarilor la stornarea taxei deductibile prin contul de furnizori;
- efectuarea inregistrarii contabile 4426 = 4427 si inregistrarea in decontul de TVA intocmit la finele perioadei fiscale in care controlul a fost finalizat, la randurile de regularizari.
Pentru beneficiari cu un regim mixt de TVA, determinarea sumei de TVA care trebuie regularizata se determina pe baza de pro-rata.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4.6 din 5 din 5 voturi
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"