keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Vanzare marfuri catre persoane neimpozabile din Comunitate. Ce obligatii exista?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Ian. 2015 Exclusiv
Tags: persoane neimpozabile, inregistrare, scopuri de tva, cod fiscal, plafonul

In analiza urmatoare, scocietatea vinde marfuri catre persoane fizice in Ungaria fiind inregistrata ca platitoare de TVA in Romania. Transportul marfurilor se realizeaza cu ajutorul unei firme de curierat. Stabilim astfel ce presupune deschiderea unui cod fiscal in Ungaria din punct de vedere contabil si declarativ, precum si daca exista prevederi care stabilesc faptul ca daca vanzarile intr-o alta tara membra U.E. depasesc o anumita valoare, apare obligatia infiintarii unui cod fiscal in tara respectiva. In situatia in care bunurile respective sunt expediate de pe teritoriul Romaniei si valoarea totala a acestora nu depaseste plafonul de 35.000 euro, vanzatorul din Romania, inregistrat in scopuri de TVA in Romania, nu are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Ungaria. Totusi, vanzatorul din Romania trebuie sa stie ca livrarea bunurilor, dar si recuperarea contravalorii serviciilor de curierat reprezinta operatiuni taxabile in Romania pentru care trebuie sa colecteze TVA prin aplicarea cotei standard TVA de 24, daca produsele nu sunt carti astfel incat sa fie aplicabila cota redusa de 9%.


Operatiunile sunt taxabile in Romania deoarece cumparatorii bunurilor sunt persoane neimpozabile din punctul de vedere al TVA care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA pe teritoriul Ungariei astfel incat sa fie obligate sa achite TVA pentru achizitia efectuata. Valoarea bunurilor livrate si a  serviciilor prestate pe teritoriul Romaniei, consemnata in factura emisa pe numele fiecarui  cumparator din Ungaria, se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%" sau la randul 10 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 9%".
 
Totusi, in situatia in care firma din Romania expediaza bunurile de pe teritoriul Ungariei catre persoane fizice din Ungaria, de exemplu dintr-un depozit inchirat pe teritoriul Ungariei sau de la un punct de lucru infiintat pe teritoriul Ungariei, inseamna ca vanzatorul din Romania realizeaza operatiuni taxabile in Ungaria pentru care este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA la autoritatea fiscala din Ungaria. Inregistrarea se efectueaza similar prevederilor art. 153 alin. (2) din Codul fiscal aplicabil in Romania, inainte de realizare de activitati economice prin acel  sedi  fix, operatiuni constand  in:

-    livrari de bunuri taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, inclusiv livrari intracomunitare scutite de TVA conform art. 143 alin. (2);
-    prestari de servicii taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere, altele decat cele prevazute la lit. a) si b);
-    operatiuni scutite de taxa si opteaza pentru taxarea acestora, conform art. 141 alin. (3);
-    achizitii intracomunitare de bunuri taxabile.

In prima etapa, daca firma din Romania expediaza de pe teritoriul Romaniei, pe numele sau,  bunuri care urmeaza a fi stocate intr-un depozit in Ungaria cu scopul revanzarii, se considera ca efectueaza un non transfer pentru care trebuie sa emita un aviz de insotire (delivery note). In a doua etapa, pe masura vanzarii acelorasi  bunuri pe teritoriul Ungariei, se considera ca furnizorul din Romania efectueaza o operatiune asimilata unei achizitii intracomunitare de bunuri, caz in care emite autofactura. Pentru A.I.C. efectuata pe teritoriul Ungariei, firma din Romania datoreaza TVA autoritatii fiscale din Ungaria. In acest caz, atat valoarea achizitiei intracomunitare de bunuri cat si valoarea livrarilor efectuate pe teritoriul Ungariei se raporteaza organului fiscal competent din Ungaria, printr-un formular similar decontului de TVA cod 300.
 
In situatia in care vanzatorul din Romania nu detine in Ungaria un sediu fix, dar efectueaza livrari de pe teritoriul Romaniei peste plafonul de 35.000 euro, este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA in Ungaria pentru a achita bugetului de stat din Ungaria suma TVA datorata pentru vanzarile efectuate pe teritoriul sau. Aceasta operatiune este cunoscuta sub denumirea "vanzare la distanta". O vanzare la distanta are locul livrarii in statul membru al cumparatorului conform prevederilor art. 132 alin. (2) din Codul fiscal. Practic, in acest caz se considera ca  locul livrarii de bunuri este  in statul membru de expediere a bunurilor, adica locul unde se gasesc bunurile in momentul cand se incheie expedierea bunurilor. Pentru o firma din Romania,  vanzarea la distanta este impozabila in Romania in situatia in care:

-    cumparatorul nu ii comunica un cod valid de TVA deoarece beneficiaza de derogarea reglementata prin art. 3 alin. (2) din Directiva 112, al carei echivalent in Codul fiscal
-    este art. 126 alin. (4) si
-    valoarea livrarilor efectuate intr-un stat membru, nu depaseste plafonul stabilit prin legislatia fiscala din acel stat membru pentru astfel de operatiuni.

 
Beneficiarii livrarilor la distanta sunt persoane fizice si juridice neinregistrate in scopuri de TVA, motiv pentru care  furnizorul factureaza livrarile de bunuri  cu TVA aplicand cota de TVA din  statul membru in care este inregistrat (in situatia dvs., Romania) pana la depasirea plafonului din statul membru al cumparatorului (in situatia dvs., Ungaria).  Pana la depasirea plafonului, furnizorul din Romania  trebuie sa raporteze operatiunea taxabila in Romania doar prin decontul de TVA cod 300.
 
Inregistrarea in scopuri de TVA pentru livrari la distanta este reglementata prin Directiva CEE nr. 112/2006 privind taxa pe valoarea adaugata care sta la baza armonizarii legislatiei din fiecare stat membru. Recunosc faptul ca nu stiu prevederile legislatiei fiscale din Ungaria, dar pot sa precizez ca,  pentru operatiuni similare, in Romania, plafonul este de 35.000 euro, caz in care, un furnizor dintr-un stat membru care efectueaza livrari unor  cumparatori  din Romania care sunt inregistrati TVA, trebuie sa achite TVA in Romania daca depaseste acest plafon. Obligatia este reglementata prin art. 154 alin. (3) din Codul fiscal si pct. 68 alin.  (1) din normele de aplicare ale acestui articol  "In sensul art. 154 alin. (3) din Codul fiscal, persoana impozabila nestabilita in Romania care este obligata la plata TVA in Romania conform art. 150 alin. (1) din Codul fiscal poate fi scutita de obligatia inregistrarii in scopuri de TVA in urmatoarele situatii:

    a) cand efectueaza in Romania servicii prestate ocazional, daca aceste operatiuni nu sunt precedate de achizitii intracomunitare de bunuri efectuate in Romania;
    b) cand efectueaza in Romania livrari ocazionale de bunuri, cu exceptia:

    1. vanzarilor la distanta;…". Dupa inregistrarea in Romania, furnizorul intracomunitar este obligat sa achite TVA autoritatii fiscale din Romania conform prevederilor art. 150 alin. (1) din Codul fiscal si pct. 55 alin.  (3) din normele de aplicare ale art.  150 alin. (6) "Prevederile art. 150 alin. (6) din Codul fiscal nu se aplica in cazul vanzarilor la distanta realizate dintr-un stat membru in Romania de o persoana nestabilita in Romania, pentru care locul livrarii este in Romania conform art. 132 alin. (2) si (3) din Codul fiscal, persoana nestabilita in Romania fiind obligata sa se inregistreze in Romania in scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul fiscal.".

Raspuns oferit de consultantul fiscal Adrian Benta pentru www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016