Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 05 Mar. 2014 Exclusiv
Avand in vedere prevederile OUG 8/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal-bugetare, art. III pct. 7 si 8, art. XXVIII, publicata in M.O. nr. 151/28.02.2014, va facem cunoscute urmatoarele aspecte:
Se abroga prevederea de la alineatul (5) al articolului 83 din OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit careia "Declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice vor fi certificate de catre un consultant fiscal, in conditiile legii, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea".
Conform noilor prevederi, contribuabilii pot opta pentru certificarea declaratiilor fiscale, inclusiv a declaratiilor fiscale rectificative, anterior depunerii acestora la organul fiscal, de catre un consultant fiscal care a dobandit aceasta calitate potrivit reglementarilor legale cu privire la organizarea si exercitarea activitatii de consultanta si care este inscris ca membru activ in Registrul consultantilot fiscali si al societatilor de consultanta fiscala.
Certificarea declaratiilor fiscale se realizeaza cu/fara rezerve, potrivit normelor de certificare aprobate, in conditiile legii, de Camera Consultantilot Fiscali, cu avizul Ministerului Finantelor Publice. Documentele care se incheie ca urmare a certificarii trebuie sa cuprinda obligatoriu explicatii cu privire la cuantumul si natura creantei fiscale declarate, precum si, dupa caz, cauzele care au generat rectificarea, iar in cazul unei certificari cu rezerve, motivatia acesteia.
Prin ordin al ministrului finantelor publice, la propunerea presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, se va aproba procedura de depunere la organul fiscal al documentului de certificare intocmit de consultantul fiscal potrivit normelor de certificare mentionate mai sus.
Certificarea declaratiilor fiscale de catre un consultant fiscal care nu este inscris ca membru activ in Registrul consultantilot fiscali si al societatilor de consultanta fiscala sau de catre o persoana care nu are calitatea de consultant fiscal are ca efect lipsa certificarii.
Certificarea declaratiilor fiscale de catre un consultant fiscal reprezinta un criteriu de evaluare in analiza de risc efectuata de organul fiscal in scopul selectarii contribuabililor pentru inspectia fiscala.

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Ghid pentru implementarea si continuarea aplicarii IFRS

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Sursa: Finante Arges

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Noua certificare a declaratiilor fiscale de catre un consultant fiscal. Explicatii suplimentare":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Noutati Legislatie Fiscala 29 iunie - 03 iulie 2009 Monitorul OficialCresterea TVA colectat in trimestrul III, rezultat al actiunilor de control desfasurate de ANAFFirmele care nu isi certifica declaratiile fiscale risca sa fie controlate mai des de Fisc
Mai multe articole despre analiza risc
Articole similare
Ultima zi pentru Declaratia 101!Formularul 101: Declaratie privind impozitul pe profit pentru anul 2014. Documentar fiscalImpozitul pe profit si formularul 101. Cine are obligatia sa depuna aceasta declaratie?Firmele care nu isi certifica declaratiile fiscale risca sa fie controlate mai des de FiscA fost aprobat formularul 711- Declaratie de regularizare pentru cheltuielile cu educatia timpurieUltimele articole
Certificarea declaratiilor fiscale anuale in 2014. Care sunt noile clarificari?Compensarea TVA-ului de plata cu cel de rambursat
Mai multe articole despre declaratiilor fiscale rectificative
Articole similare
Opinia consultantului: Procedura de restituire a taxei pe poluareObligatii privind TVA ale persoanelor impozabile stabilite si inregistrate in scopuri de TVA in Romania care presteaza servicii electronice catre persoane neimpozabile incepand cu 1 ianuarie 2015Studiu de caz: Achizitii de servicii electronice de catre o societate inregistrata in scop de TVA in RomaniaO analiza rezumata: Modificarile aduse de OUG 8/2014 in Codul de procedura fiscala!Anunt privind certificarea declaratiilor fiscale anualeUltimele articole
Tabel comparativ: Modificari ale OUG nr. 8/2014, art. XV cu privire la plata sumelor prevazute prin hotarari judecatorestiCum aplicam regimul special TVA pentru serviciile electronice in 2015?Analiza consultantului. Modificarea Codului fiscal in ce priveste TVA-ulExplicatiile consultantului: Noi prevederi privind rambursarea TVAModificari din Codul fiscal la care sa luam aminte
Mai multe articole despre OUG 8/2014

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"Modificari TVA aparute in 2022. Top 6 Studii de caz"